Στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας η πρώτη επίσημη παρουσίαση της μελέτης του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ), παρουσία και του δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αυτό που τονίστηκε είναι πως σε λιγότερο από ένα μήνα από τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου στη Ρόδο, κατατέθηκε θεσμικά στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια η ολοκληρωμένη και κοστολογημένη Πρόταση – Πλαίσιο για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και της ανθεκτικότητας των Δήμων – Μελών του Δικτύου.
Ο πρόεδρος του ΕλΔΑΠ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος παρέδωσε στον Υπουργό την κοστολογημένη μελέτη, που αφορά δράσεις και προμήθειες εξοπλισμού για τους 140 δήμους του Δικτύου εκ των οποίων, το 88% έχει υποστεί τουλάχιστον μια μεγάλη φυσική καταστροφή.
«Η πρόταση που έγινε σε χρόνο ρεκόρ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύψους 205 εκ. είχαμε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει να διεκδικεί και με ωριμότητα να παρουσιάζει τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις της. Ενωμένοι, συνεχίζουμε την κοινή μας δράση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου οι τοπικές κοινωνίες θα είναι πιο ασφαλείς, ανθεκτικές και έτοιμες να διαχειριστούν κάθε πρόκληση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα αποτελέσματα της μελέτης και τις προτάσεις του Δικτύου, ευχαρίστησε του δημάρχους και δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει την πρόταση του ΕΛΔΑΠ και θα έρθει σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να συζητηθεί σε ρεαλιστική βάση ποιες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν.
Ο υπουργός τόνισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι η πρόληψη καθώς και σε οικονομικό επίπεδο, 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη «γλιτώνει» 8 ευρώ από τις αποζημιώσεις που δίνονται για αποκατάσταση από καταστροφές λόγω των ακραίων φαινομένων, τα οποία εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης. Επισήμανε, δε, ότι οι φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται με συνεργασίες και ενημέρωσε για τον εξοπλισμό και τα τεχνολογικά συστήματα που αναμένεται να παραλάβει φέτος η χώρα μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από τους Δήμους για την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Στη σύσκεψη εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου & Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης. Μαζί τους παρευρέθηκε και το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην εκπόνηση της μελέτης.
Ο κ. Μπαριτάκης μετά τη συνάντηση δήλωσε πως ζητούμενο για τους Δήμους αποτελεί η οικονομική τους ενίσχυση, με στόχο την οχύρωση τους απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Η μελέτη που κατατέθηκε από το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» προς τον Υπουργό, αποτελεί μια πρόταση με στόχο την κάλυψη της επιτακτικής ανάγκης για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που οφείλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της εξασφάλισης των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. Τόσο η Κρήτη, όσο και άλλες περιοχές της Ελλάδας πλήττονται από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση σε επίπεδο υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού», κατέληξε ο δήμαρχος Βιάννου.