Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων και αρχών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η τελετή μνήμης και τιμής καθώς και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Στρατηγού του Μακεδονικού Αγώνα Γεωργίου Κατεχάκη, στον τόπο καταγωγής του, τον Πλάτανο του Δήμου Γόρτυνας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από το Δήμαρχο Ηρακλείου και εγγονό του Γεωργίου Κατεχάκη, Αλέξη Καλοκαιρινό και το Δήμαρχο Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη, παρουσία τιμητικού αγήματος της ΣΕΑΠ.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου νωρίτερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άση Λυγερού, παρακολούθησε, μαζί με Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και πολίτες που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο συγχωριανό τους, τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Γεωργίου Κατεχάκη.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στον συγκινησιακά φορτισμένο χαιρετισμό που απηύθυνε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γεωργίου Κατεχάκη, τόσο ως στρατιωτικού όσο και ως πολίτη με έντονη κοινωνική δράση εν καιρώ ειρήνης, τόνισε ότι μαζί του στους αγώνες και στις μάχες ήταν οι Κρητικοί, «οι παππούδες και προππαπούδες όλων μας. Και αυτούς τιμούμε σήμερα», αποσπώντας θερμό χειροκρότημα. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε: «Ο Γεώργιος Κατεχάκης είναι ο Στρατηγός που βρίσκεται στο μέτωπο, που βρίσκεται στα χαρακώματα, που βρίσκεται στις ενέδρες. Στο μέτωπο, κυρίως, του ανορθόδοξου πολέμου, που συνέβη να διεξαγάγει.
Ως Στρατηγός, είναι μαζί με τους στρατιώτες του. Και ήταν αχώριστος από τους στρατιώτες του και είναι οι άντρες μαζί, αυτοί οι οποίοι πολεμούν και ηγείται ο Στρατηγός. Κι εδώ θέλω να πω καταλήγοντας, ότι αυτούς τους οποίους οδηγούσε και στο Μακεδονικό αγώνα και στη συνέχεια ο Στρατηγός Κατεχάκης, ήταν Κρήτες κυρίως. Ήταν πολλοί Κρήτες. Σώματα Κρητών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μακεδονικό αγώνα. Ήταν αυτοί οι Κρήτες οι οποίοι μαζεύονταν στο καφενείο του Γεώργιου Μαραβελάκη δίπλα στην Παλιά Βουλή, σημερινή γωνία Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Σκεφτείτε αυτούς τους ανθρώπους που ανεβοκατέβαιναν από την Κρήτη στην Αθήνα, μετά πήγαιναν στο μέτωπο και όσοι από αυτούς γύριζαν ζωντανοί, ξαναγύριζαν εκεί και δεν ξανάρχονταν εδώ. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Αυτοί είναι οι παππούδες σας και οι προπαππούδες σας. Είναι οι παππούδες και οι προπαππούδες όλων μας. Όλους αυτούς τιμούμε σήμερα, όλους αυτούς μαζί τους σκεφτόμαστε, όταν σκεφτόμαστε τον Γεώργιο Κατεχάκη. Δεν απομονώνουμε τον Γεώργιο Κατεχάκη για να τον τιμήσουμε. Τιμούμε όλους τους Κρήτες χάρη στους οποίους βρισκόμαστε εδώ. Αυτούς που πότισαν τούτη τη γη και την επάνω γη της Ελλάδας με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Τιμή και δόξα λοιπόν σε όλους αυτούς τους αγωνιστές. Τιμή στους πατέρες σας, τιμή στους παππούδες σας. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Και μόνο έτσι αξίζει να θυμόμαστε το στρατηγό Κατεχάκη και μόνο έτσι θα ήθελε και ο ίδιος να τον θυμόμαστε και μόνο έτσι αξίζει να θυμόμαστε τον κάθε ένα από μας. Όλοι μαζί, τότε στα έργα του πολέμου, σήμερα στα έργα της ειρήνης.».
Όσον αφορά τη προσφορά του Γεώργιου Κατεχάκη στην κοινωνία, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε εκτενή αναφορά: «Είχε μείνει στην μνήμη των ανθρώπων που διοίκησε, των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκε και των απογόνων τους, και βέβαια έχει μείνει και σε μνήμες εδώ, τοπικές και οικογενειακές, σε ό,τι με αφορά. Ήταν ένας αυστηρός άνθρωπος, ένας δίκαιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που έδωσε όλη του την ύπαρξη στους πολέμους, στην εποχή όπου η Ελλάδα προσπαθούσε να μεγαλώσει και να περικλείσει όσο γίνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνισμού.
Ο Γεώργιος Κατεχάκης ήταν επίσης και ένας άνθρωπος της ειρήνης. Δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος του πολέμου, αν και εκεί βέβαια χάραξε περισσότερο τη διαδρομή του. Ήταν και ο άνθρωπος που δώρισε την πατρική του περιουσία και μερίμνησε να γίνει το Γυμνάσιο εδώ στην Πόμπηια. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος δώρισε επίσης δική του περιουσία για να γίνει η Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο. Και είναι και ο άνθρωπος ο οποίος μερίμνησε, σύμφωνα με τη βούληση του Ανδρέα Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, για την εκκαθάριση της περιουσίας του Ανδρέα Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, μαζί με τον ευπατρίδη Τσουδερό ο οποίος ήταν άνδρας της αδελφής του Γεωργίου Κατεχάκη. Ο Γεώργιος Κατεχάκης μαζί με τον Εμμανουήλ Τσουδερό δημιούργησαν τη βάση πάνω στην οποία, αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ανδρέας Καλοκαιρινός ο νεότερος έστησε το ίδρυμα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, το οποίο γνωρίζετε και το οποίο δραστηριοποιείται εντατικά μέχρι και σήμερα. Ήταν λοιπόν ο Γεώργιος Κατεχάκης, στρατιωτικός, ήταν πολιτικός ήταν και άνθρωπος της ειρήνης, της κοινωνίας».
Η κεντρική ομιλία για το στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη έγινε από τον ποιητή και πεζογράφο, Επίτιμο Διευθυντή Επιθεώρησης Υπ. Οικονομικών Κρήτης & Δωδεκανήσων, Άρη Σταματάκη.