Στη γενική συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής CPMR συμμετείχε ο Γ. Αλεξάκης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, συμμετείχε στην διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής του CPMR του δραστήριου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης. H γενική συνέλευση ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Κρήτη, αυτό ωστόσο δεν κατέστη δυνατό λόγων της πανδημίας του κορωνοϊού
Η Διαμεσογειακή Επιτροπή αποτελείται από 50 μέλη–περιφέρειες από 10 διαφορετικά κράτη της Ευρώπης και άλλες χώρες (Μαρόκο, Τυνησία) που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Νέος Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Σικελός Περιφερειάρχης και η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να συμμετέχει στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής του CPMR.
Ο κ. Αλεξάκης προέδρευσε στην ενότητα όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το μέλλον του βιώσιμου τουρισμού στη Μεσόγειο στην μετά -κορωνοϊό εποχή και στην εισαγωγή του ανέφερε, ότι, «οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στη Μεσόγειο συνέβαλαν στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και στις έντονες επιπτώσεις της. Η Κλιματική Αλλαγή σε συνδυασμό με πιέσεις στο έδαφος άλλου είδους (μαζικός τουρισμός, υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, ρύπανση από πλαστικά), έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν την Μεσόγειο και τις ακτές της. Συνεπώς, ο αειφόρος τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο ανεπτυγμένους παραγωγικούς τομείς στη Μεσόγειο. Η βιομηχανία του τουρισμού δεν θα είναι ίδια στην μετα-κορωνοϊό εποχή αλλά χρειάζεται να δούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού. Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των τουριστών στα ταξίδια και να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με τις αστικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές. H ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή αποδοτικών πρωτοκόλλων ασφάλειας που έτσι και αλλιώς έπρεπε να ισχύουν (HACCP) και ενός εναρμονισμένου συστήματος για τα ταξίδια, ο επανασχεδιασμός των τουριστικών δραστηριοτήτων με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, η ψηφιοποίηση, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η κατάρτιση των εργαζομένων στον τουρισμό μπορούν να συντελέσουν σε μία πιο γρήγορη ανάκαμψη προς έναν βιώσιμο τουρισμό».
Παράλληλα ο κ. Αλεξάκης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον κλάδο όπως τα σεμινάρια κατάρτισης και η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Απευθυνόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόνισε την ανάγκη άμεσων – πρακτικών μέτρων προς τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Στα πλαίσια της συνέλευσης παρουσιάστηκε μελέτη αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις μεσογειακές περιφέρειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε καθεμία.
Η Μ. Αθανασοπούλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωβουλευτής Josianne Cutajar από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Τουρισμό (12.10.20) καθώς και στην μελλοντική Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό.