Στη Βουλή το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του Ηρακλείου και οι υπέρογκες χρεώσεις των νοικοκυριών
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κάνει λόγο για απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ, στα πλαίσια της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού και της ανταποδοτικότητας
«Όχι μόνο παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση του Ηρακλείου, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει ακόμη πιο έντονα σε διάφορες περιοχές, με πολυήμερες διακοπές υδροδότησης, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της κατανάλωσης», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε ερώτησή του που κατατίθεται στη Βουλή για συζήτηση.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής στην ερώτηση, «Ατσαλένιο, Μεσαμπελιές, Άγιος Ιωάννης, Φορτέτσα είναι ορισμένες από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές νερού λόγω ζημιών και διαρροών στο δίκτυο που είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό σε μεγάλη έκταση και μόνο μερικώς έχει αντικατασταθεί. Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα του νερού, είτε λόγω του παλαιωμένου δικτύου που συνδέεται με το καινούργιο είτε λόγω της χρήσης δεξαμενών ή της ποιότητας του νερού από γεωτρήσεις (πχ υδροδότηση περιοχής Κνωσού). Κι ενώ δεν καλύπτεται η λαϊκή ανάγκη για επαρκές ποιοτικό πόσιμο νερό, εξυπηρετούνται οι όμιλοι του τουρισμού για να γεμίζουν οι πισίνες στα πεντάστερα ξενοδοχεία, γεγονός που επηρεάζει τα αποθέματα, με δεδομένη τη μεγάλη συγκέντρωση στην Κρήτη επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο.
Μολονότι υπάρχουν μία σειρά μέτρα, έργα, υποδομές, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα του Ηρακλείου, δεν υλοποιούνται λόγω της πολιτικής «κόστους – οφέλους», της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Αποτέλεσμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση το 2024 οι κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό», τονίζει ο βουλευτής που παρακάτω στην ερώτησή του προς το Κοινοβούλιο κάνει λόγο για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ:
«Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ, στα πλαίσια της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού και της ανταποδοτικότητας. Επιπλέον, με αφορμή την αντικατάσταση των υδρόμετρων με νέα ψηφιακά, έχουν εκτοξευτεί οι λογαριασμοί των νοικοκυριών, με αναδρομικές χρεώσεις υπέρογκων ποσών, που με βάση την τιμολογιακή κλίμακα των κυβικών χρεώνονται ακόμη και με 4 ευρώ/κμ. Ιδιαίτερα έντονο εμφανίστηκε το πρόβλημα στις Βασιλειές, για το οποίο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν στείλει τα αιτήματά τους στον Δήμο Ηρακλείου (έγγραφο με ΑΠ 32462/ 3-4-2024)».
Ο κ. Συντυχάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Για να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του Ηρακλείου, με νερό ελεγμένο, ποιοτικό και φτηνό, με κατάργηση του ΦΠΑ και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, να μη χρεωθούν οι λαϊκές οικογένειες στο Ηράκλειο τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις, λόγω αντικατάστασης υδρομέτρων.
– Να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΗ, με κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος και να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές».