Στη Βουλή τα προβλήματα των ψαράδων – Χασούρα από τους λαγοκέφαλους έως 8.500 ευρώ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των ψαράδων της Κρήτης.
Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω:
Η αλιευτική πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.), έχοντας ως οδηγό την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε., φέρνει τους βιοπαλαιστές ψαράδες αντιμέτωπους με το πρόβλημα της επιβίωσης.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες της Κρήτης, αντί να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους και να παρθούν μέτρα ανακούφισης, φορτώνονται κι άλλα βάρη στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν, με τα συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων, καθώς πλέον υποχρεώνονται σε καθημερινή υποβολή δεδομένων του Ημερολογίου Αλιείας από μηνιαία, που ίσχυε μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε., απαιτείται από τους βιοπαλαιστές ψαράδες, που στην κυριολεξία παλεύουν για το μεροκάματο, να φορτωθούν ένα ακόμη έξοδο για πάγια σύνδεση με παρόχους δεδομένων. Επίσης, επειδή περισσότεροι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να κάνουν μόνοι τους τη δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων -ΟΣΠΑ- αναγκάζονται να πληρώνουν φοροτεχνικά γραφεία.
Στα πλαίσια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση δε δίνει λύσεις παρά μόνο ανέξοδες υποσχέσεις στα πραγματικά προβλήματα, που οδηγούν στον αφανισμό τους ψαράδες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό το πρόβλημα με τα εισβολικά είδη στην Κρήτη. Είναι γνωστό πως, ακόμη και για τα 75 – 80 μεροκάματα που κάνει τον χρόνο ο ψαράς, δεν διασφαλίζεται η ψαριά, αλλά μόνο χασούρα από τους λαγοκέφαλους, κτλ, με τον περιορισμό των αλιευμάτων και ζημιές έως και σε 8.500 ευρώ τον χρόνο (με τιμές του 2022) για κάθε αλιευτικό σκάφος, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
Γνωστά είναι και τα άλλα προβλήματα, όπως η βαριά φορολογία, η επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη τους, τα υπέρογκα ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος των καυσίμων που έχει εκτοξευθεί, όπως και το κόστος για δίχτυα, παραγάδια, κτλ.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αποτελούν εμπαιγμό οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ. Στο αίτημα για αποζημιώσεις από εισβολικά και προστατευόμενα είδη, το ΥΠΑΑΤ, αντί για κατεπείγουσες λύσεις, απαντά (στην 3155/12.2.2024 ερώτηση) ότι ακόμη βρίσκεται «σε στάδιο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών ενεργειών» για τους όρους και τις προϋποθέσεις αποζημίωσης. Ίδια απάντηση είχε δοθεί και στην 625/ 27-03-2023 Επίκαιρη Ερώτηση, κατά την οποία ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Αρμόδιος για θέματα Αλιείας δήλωσε ότι θα υπάρξει κρατική μέριμνα για τις καταστροφές αλιευτικών εργαλείων και από τότε η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αντίστοιχες απαντήσεις για τα προβλήματα των ψαράδων έχουν δοθεί και από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Αυτή η πολιτική Ε.Ε.- κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων είναι που οδηγεί στη συρρίκνωση του αριθμού των αλιευτικών σκαφών, ξεκληρίζει τους ψαράδες που είναι ήδη στο επάγγελμα και αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με το παραδοσιακό επάγγελμα, με συνέπεια η παράκτια αλιεία να κινδυνεύει με αφανισμό.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
– Να γίνει δεκτό το αίτημα των βιοπαλαιστών ψαράδων, ώστε να εξαιρεθούν από το καθεστώς για τα συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων.
– Να δίνεται με κατεπείγουσες ενέργειες αποζημίωση στο 100% των ζημιών (που άλλωστε έχουν τεκμηριωθεί με επιστημονική μελέτη) στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη, (π.χ. λαγόψαρα κτλ), καθώς και από τα καιρικά φαινόμενα.
– Την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.