Στη Βουλή τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης
Την αγωνία των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφονται σε σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, αναδεικνύει με Κοινοβουλευτική Αναφορά για τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
«Με τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο να είναι άκρως απογοητευτικά, η στήριξη της Πολιτείας προς όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική» τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναφέροντας: «Λύσεις υπάρχουν, αυτό όμως που δεν διακρίνεται, είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυσης του κλάδου σήμερα, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα αύριο. Γι’ αυτό και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος».
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητάει με την επιστολή της να ληφθούν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα:
1) Στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, παράταση αποπληρωμής επιταγών 75 ημερών εφόσον είναι κλειστές έως 1/7/2020.
2) Σύσταση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για χορήγηση δανείων με κριτήρια έκτακτης ανάγκης στήριξης της επιχειρηματικότητας και εξειδίκευση στην παρούσα πρωτοφανή κατάσταση.
3) Αντιμετώπιση των νομικών προσώπων ως αυτοτελών μονάδων, χωρίς τα δυσμενή στοιχεία των φυσικών τους προσώπων να αποτελούν λόγω αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση, όταν όλη η εικόνα της επιχείρησης είναι θετική.
4) Για την υπαγωγή στη δράση «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid 19», απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Μια εξ’ αυτών είναι ότι η επιχείρηση «δεν είχε απωλέσει πάνω από ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών» την 31/12/2019. Γι’ αυτό ζητείται ΥΔ του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί από τις προϋποθέσεις και να γίνεται έλεγχος, όσον αφορά την πραγματική λειτουργία της επιχείρησης και πχ έλεγχος στην τριετία 2017-2018-2019, εάν υπάρχει έστω και μια κερδοφόρα χρήση.