Στη Βουλή οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 12/01/2020 14:10

Στη Βουλή οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου για τον Χωροταξικό σχεδιασμό, την δυναμικότητα και τις προϋποθέσεις των κλειστών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το σύστημα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει καταρρεύσει λόγω της κυβερνητικής αδυναμίας διαχείρισης της αύξησης των ροών που ξεκίνησε το καλοκαίρι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι συνθήκες είναι άθλιες για τους φιλοξενούμενους. Η μοναδική λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών.

Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες. Σήμερα οφείλει να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και στους νησιώτες οι τόποι των οποίων έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια και αποθήκες ψυχών.

Παρά το επείγον της ανάγκης, η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένοι στις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες πάνω από 30.000 αιτούντες άσυλο μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά παιδιά, ακόμα και βρέφη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα αποσυμφόρησης 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά και την κατανομή τους αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στην Κρήτη φιλοξενούνται ήδη περίπου 900 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα “ESTIA” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που υλοποιείται από τις τοπικές αρχές. Το πρόγραμμα έχει στεφθεί από επιτυχία και αποτελεί ένα μοντέλο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τοπικών αρχών και κοινωνιών. Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν συμφωνήσει για την φιλοξενία, επιπροσθέτως, 400 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, πέρα από το επιτυχημένο πρόγραμμα ESTIA, λειτουργούν περί τις 25 ανοιχτές δομές φιλοξενίας, υπό ασαφές καθεστώς λειτουργίας αφού για ελάχιστες από αυτές έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο απόφαση ίδρυσης, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός μισθωμένων ξενοδοχείων από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Παρά την επιτυχία του προγράμματος ESTIA η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ακολουθήσει τις αποτυχημένες και ακριβές λύσεις της δημιουργίας μεγάλων καταυλισμών – γκέτο σε ανενεργά στρατόπεδα, αποθήκες και εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους καθώς και της μίσθωσης ξενοδοχείων.

Έτσι στην Κρήτη ερευνώνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διάφοροι χώροι με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να έχουν εκφράσει ήδη τη διαφωνία τους ή τον προβληματισμό τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα νέα κέντρα θα είναι κλειστά υπό την έννοια του ελέγχου της εισόδου και της εξόδου των φιλοξενουμένων και θα έχουν μεγάλη δυναμικότητα αλλά φαίνεται ότι προτείνονται από το Υπουργείο Άμυνας, χωρίς αυτό να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά των περιοχών που προτείνει.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι υπουργοί:

1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ESTIA; Μέχρι πότε επαρκούν οι πόροι για τη συνέχιση του και τι θα γίνει μετά τη λήξη του σχετικού προγράμματος; Τι προβλέπεται για την Κρήτη;

2.Θα εκδοθούν αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας για τα νέα κέντρα ή θα ακολουθηθεί η πρακτική του παρελθόντος όπου τα κέντρα λειτουργούν χωρίς νομιμοποίηση;

3.Που προτείνεται να εγκατασταθούν οι νέες δομές στην Κρήτη, ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποια θα είναι η δυναμικότητα τους;

4.Θα ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων;

5.Ποιο είναι το προβλεπόμενο κόστος δημιουργίας, στελέχωσης και λειτουργίας των νέων Κέντρων και από που θα καλυφθεί;

6.Ποιες είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης σε σχέση με την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης των ανηλίκων στις δομές που θα δημιουργηθούν;».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook