Στη Βουλή η τοποθέτηση της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την Κρήτη
Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, εάν υλοποιηθούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης να τοποθετηθεί στη… Σάμο (!), η έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα εποπτεύει την Κρήτη.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την Κρήτη, καθώς και πολλά ερωτηματικά για το σκεπτικό και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης απόφασης, για το οποίο η Περιφερειακή Επιτροπή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και το Σωματείο Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.
«Η Κρήτη, με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και την υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα, επιβάλλεται να έχει αυτόνομη θέση Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα στο νησί μας κι όχι να εποπτεύεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το αυτονόητο όμως, δυστυχώς, δεν γίνεται κατανοητό από το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης ΝΔ. Ελπίζουμε να το αντιληφθεί εγκαίρως ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να μην προχωρήσει σε μια απόφαση που θα δυσχεράνει το έργο και τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά και με αυταπάρνηση, οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δημιουργούνται 6 (αντί για 7) αποκεντρωμένες θέσεις Συντονιστών Επιχειρήσεων της Π.Υ., με αποτέλεσμα η Κρήτη να εντάσσεται στην περιφέρεια νοτίου και βορείου Αιγαίου, με έδρα την Σάμο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο συντονισμός για οποιοδήποτε περιστατικό της Κρήτης, θα γίνεται από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το σημείο εξέλιξής του – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: «Σχεδιασμός για την κατάργηση του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κρήτης»
Με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στην Βουλή προς ψήφιση με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αποτύπωσε τον σχεδιασμό της αναφορικά με την αναδιαμόρφωση των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Με βάση το εν λόγω σχέδιο δημιουργούνται (6) αποκεντρωμένες θέσεις Συντονιστών Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος εντάσσοντας επιχειρησιακά την Κρήτη στο σύμπλεγμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Σάμο.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές του νησιού η Περιφεριακή Επιτροπή Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης, αυτή η επιλογή δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπηση των κινδύνων που προκύπτουν από τα έντονα και ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει το νησί κατά την παρατεταμένη αντιπυρική περίοδο. Εξάλλου, η Κρήτη έχει μία από τις μεγαλύτερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, στην οποία υπηρετούν πάνω από 1000 πυροσβέστες και απαρτίζουν 26 τοπικές υπηρεσίες. Από τα παραπάνω, αλλά και από την μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Κρήτη με τα νησιά του βορείου Αιγαίου, προκύπτει ότι δεν δύναται να
συντονίζονται οι επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας στο νησί από τη νέα έδρα, όπως ορίζεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια διακριτή θέση Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος για την Κρήτη;