Στη βουλή η έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Στην βουλή η έλλειψη μέτρων προστασίας για τους για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Συντυχάκη Μανώλη,Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», που αποτελεί βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μέσων προστασίας της δημόσιας Υγείας απέναντι στον κορονοϊό και ενώ ήδη έχουν καταγραφεί και στην Κρήτη τα πρώτα κρούσματα λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη των διεθνών πτήσεων.
Συγκεκριμένα, ανύπαρκτα είναι τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλέξιγκλας στα check – in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ. Ελλείψεις διαπιστώνονται στην εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για τη διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων. Λιγοστά και ανεπαρκή είναι και τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι, μάλιστα, δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους. Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για τη συντήρηση και τη συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει ανεπαρκής. Ταυτόχρονα απαράδεκτες είναι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και η ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
Επιπλέον, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπως και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην Κ.Υ.Α. σχετικά με την επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις. Επιπρόσθετα δεν τους έχει χορηγηθεί ο κατάλληλος υγειονομικός εξοπλισμός, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Πυροσβέστες του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, οι οποίοι καλούνται -χωρίς οργάνωση, εκπαίδευση, μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας- να ασκούν και καθήκοντα υγειονομικών κλιμακίων ελέγχου για τον covid-19 στο αεροδρόμιο, με δεδομένες τις αυξημένες υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω αντιπυρικής περιόδου, την υποστελέχωσή του, αλλά και τον αυξημένο αριθμό πτήσεων λόγω τουριστικής περιόδου.
Η κατάσταση αυτή είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες που επιβάλλουν οι συνθήκες. Στα πλαίσια της πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και συνολικά των αερομεταφορών, με μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, την εξασφάλιση – και σε συνθήκες κρίσης- της κερδοφορίας των αεροπορικών και τουριστικών ομίλων, θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που θεωρούνται κοστοβόρα και απορρίπτονται.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
- Για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται από προσωπικό ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο λιμάνι, στα λεωφορεία και συνολικά στις μεταφορές.
- Για να καλυφθούν οι απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και η ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
- Για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συνεχή απολύμανση και καθαριότητα όλων των χώρων του αεροδρομίου.
- Για τη δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ειδικές στολές κ.α.) σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και τη λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων στους χώρους εργασίας (πλέξιγκλας, μέσα απολύμανσης του εξοπλισμού και των αποσκευών με ευθύνη των επιχειρήσεων κα) .
- Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλα τα πόστα και τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
- Για την αποδέσμευση των αστυνομικών υπαλλήλων από καθήκοντα που αφορούν την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.
- Για να σταματήσει η απαράδεκτη αξιοποίηση των πυροσβεστών για υγειονομικές υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που η πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου χρειάζεται ενίσχυση για να μπορεί με επάρκεια να εξασφαλίζει την ασφάλεια του από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές.