Στη Βουλή η διαχείριση μετά το κρούσμα κορωνοϊού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2020 18:50

Στη Βουλή η διαχείριση μετά το κρούσμα κορωνοϊού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με θέμα τη μη τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας στη λειτουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών Ηρακλείου, παρά την εμφάνιση κρουσμάτων, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση

Η τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία, όπως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου, όπου βρέθηκε εκπαιδευτικός θετικός στον Covid-19, καταδεικνύουν τη μη τήρηση -με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου- ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας στη λειτουργία τους, παρά την εμφάνιση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, η έλλειψη έστω και υποτυπώδους σχεδιασμού επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, λειτούργησε κανονικά την Τρίτη 15/09 και στη συνέχεια μπήκε σε αναστολή ως τις 27/09. Όμως, το πιο προκλητικό, στα πλαίσια της πολιτικής μετατόπισης της κρατικής ευθύνης και της αποθέωσης της ατομικής, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, των δύο συστεγασμένων Νηπιαγωγείων, αλλά και το βοηθητικό προσωπικό των παραπάνω σχολείων κλήθηκαν να καλύψουν το κόστος των εξετάσεων (περίπου 2.500 ευρώ) από την τσέπη τους! Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, επικοινώνησε τόσο με τον ΕΟΔΥ, όσο και με τη Διοίκηση 7ης ΥΠΕ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας το αυτονόητο, να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ, η όποια παρέμβαση περιορίστηκε στις συστάσεις και οι εργαστηριακοί έλεγχοι των εργαζομένων και των συγγενών τους, η περίφημη ιχνηλάτηση, αφέθηκε στην ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών. Αντίστοιχη ήταν και η αντιμετώπιση εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου.

Επιβεβαιώνεται, και σε αυτή την περίπτωση, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στη διεξαγωγή μαζικών τεστ, αλλά οχυρωμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που η ίδια έχει κάνει «λάστιχο», ρίχνει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για την εκτίμηση της υγείας των παιδιών τους, καλώντας τους να διαγνώσουν (!) αν έχουν συμπτώματα του κορονοϊού, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση τεστ.

Ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο Σχολείο Βουτών Ηρακλείου, όπου φοιτούν ανάμεσα στα υπόλοιπα και δεκάδες παιδιά εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (που σημαίνει πως αυξάνεται ο κίνδυνος στην περίπτωση διασποράς του ιού στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία η δρομολόγηση των σχετικών εξετάσεων) καθώς και του Πανεπιστημίου και του ΙΤΕ, κυριολεκτικά καταρρίπτει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως δήθεν «όλα είναι έτοιμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» και αποδεικνύει την απουσία του κράτους για την υγειονομική προστασία στα σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που εδώ και μήνες, εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις Ενώσεις Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια, έχουν αναδείξει σε σχέση με την ασφαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και στο Νομό Ηρακλείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

Διενέργεια, με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, επαναλαμβανόμενων τεστ μέσα στη σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του 2ου Δημοτικού Βουτών, όπως και όλων των σχολείων, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση διάδοσης του ιού.

Να αποζημιωθούν από την κυβέρνηση οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων α/θμιας εκπαίδευσης στις Βούτες Ηρακλείου, που επιβαρύνθηκαν ατομικά το κόστος διενέργειας τεστ covid.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία. Πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών που θα καλύπτουν τις ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των ήδη ελαστικά εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

15 μαθητές ανά τμήμα σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Να εξασφαλιστούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι (σχολικές μονάδες, αίθουσες, δημόσια κτίρια) για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με όρους πανδημίας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών κ ωρομίσθιων καθηγητών.

Εξασφάλιση κονδυλίων για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών στα σχολεία (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.ά.).

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω