Την 11 Φεβρουαρίου ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης θίξαμε το θέμα των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη με την μετατροπή του νότου σε πύλη εισόδου, την επιλογή της νήσου μας από τα κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και την επιβεβλημένη ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών των νομών Ηρακλείου , Χανίων και Ρεθύμνου με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό.
Αναδείξαμε το πρόβλημα μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, με παρεμβάσεις σε ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, με ερωτήματα βουλευτών της Κρήτης και έτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης προκλήθηκε η επίσκεψή στην Κρήτη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και η συνάντηση του με αρμοδίους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. (Σχετικές δράσεις μας εδώ και εδώ)
Τρείς μήνες μετά και φτάνοντας στα τέλη Μαΐου για τις Λιμενικές Αρχές που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά δεν έχει αλλάξει τίποτα!
Όποτε οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές συνεχίζουν οι αφίξεις μεταναστών με την πλειοψηφία των περιστατικών να λαμβάνουν χώρα νότια του νομού Χανίων και κατά συνέπεια η Κεντρική Λιμενική Αρχή Χανίων να σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος συνεχόμενων περιστατικών, που έρχεται μεν εις πέρας αλλά με εξουθένωση των στελεχών του.
Φυσικά όταν σε αντίστοιχα περιστατικά επιλαμβάνονται οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου και Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα που υπάρχει αυτή η αυξανομένη πίεση αντί να ενισχύονται οι εν λόγω Λιμενικές Αρχές, εξακολουθούν να ζητούν από το Αρχηγείο τη διάθεση στελεχών και μέσων προκειμένου αποσπαστούν προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο για τον τρέχοντα μήνα έχουν αποσπαστεί άνω των 40 στελεχών , μαζί με επιχειρησιακά μέσα, προς το Ανατολικό Αιγαίο με την πλειοψηφία αυτών από τις Λιμενικές Αρχές Χανίων και Ηρακλείου.
Η τουριστική περίοδος που είναι και η κύρια βιομηχανία της Κρήτης έχει ξεκινήσει και κατά συνέπεια έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες των Λιμενικών Αρχών για την διασφάλιση της ομαλής και ασφαλής διακίνησης επιβατών και οχημάτων.
Όμως οι λύσεις για την αντιμετώπιση των αφίξεων μεταναστών στην Κρήτη φαίνεται να έχουν μείνει στα χαρτιά, αφού και εξακολουθούν να καταφτάνουν με αμείωτους ρυθμούς και αυτή την στιγμή στα Χανιά πλέον δεν διατίθεται χώρος ούτε για τη προσωρινή παραμονή των μεταναστών, με αποτέλεσμα την αναγκαστική τους παραμονή στον αίθριο όπισθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο Λιμένα Σούδας, σέ ένα χώρο παντελώς ακατάλληλο για την παραμονή και την φύλαξη τους.
Η όποια ελπίδα για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων έχει εξαλειφθεί αφού για άλλη μία χρονιά, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία 4 έτη, δεν έχει ακολουθηθεί κανένα χρονοδιάγραμμά και είναι άγνωστο το εάν και το πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων.
Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης πέραν της ανάδειξης του προβλήματος είχαμε προτείνει και λύσεις άμεσα πραγματοποιήσιμες.
Θα προτείνουμε ξανά ευελπιστώντας να βρουν ευήκοα ώτα.
- Άμεση διακοπή αποσπάσεων μέσων και στελεχών από τις Υπηρεσίες της Κρήτης προς το Ανατολικό Αιγαίο.
- Έκδοση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την άμεση εξάμηνη απόσπαση στελεχών άνευ οδοιπορικών εξόδων προς στελέχωση των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών Κρήτης , όπου φρονούμε ότι θα ανταποκριθούν στελέχη με καταγωγή από την Κρήτη τα οποία λόγω μη έκδοσης μεταθέσεων έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες Υπηρεσίες. (Υπάρχουν τουλάχιστον 70 στελέχη που υπηρετούν εκτός Κρήτης και δηλώνουν ως τόπο συμφερόντων Υπηρεσίες της Κρήτης, με τα 30 εξ αυτών να δηλώνουν Υπηρεσίες του νομού Χανίων )
- Αν δεν καλυφθούν τα κενά με την προηγούμενη διαδικασία να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις στελεχών με οδοιπορικά έξοδα υπό την ίδια μορφή, ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποσπώνται για την ενίσχυση του Ανατολικού Αιγαίου.
- Άρση αποκλεισμού των Υποστελεχωμένων Λιμενικών Αρχών Κρήτης από την ενίσχυση με την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων προς κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων.
Καλούμε τον συντοπίτη μας Αρχηγό να λάβει μέτρα πριν η υπερκόπωση των στελεχών επιφέρει «άσχημες» καταστάσεις, όπου κατόπιν «εορτής» θα αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απόδοση ευθυνών.
Ο στρουθοκαμηλισμός και οι μισές αλήθειες ούτε φέρνουν θετικά αποτελέσματα ούτε λύνουν τα προβλήματα, τουναντίον δημιουργούν περισσότερα.