Σταράτες κουβέντες από τον Κρητικό γενετιστή Μανόλη Δερμιτζάκη

Δημοσιεύτηκε στις 04/05/2020 14:36

Σταράτες κουβέντες από τον Κρητικό γενετιστή Μανόλη Δερμιτζάκη

Ξεκάθαρες κουβέντες πλέον από το Μανόλη Δερμιτζάκη, που τεκμηριώνει την άποψη του σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται μετά την λήξη της καραντίνας στην Ελλάδα.

Σε ανάρτηση του αναφέρει συγκεκριμένα:

“Για να μην λέμε απλώς θεωρίες γύρω από τα σχολεία και ανοίγματος γενικά, με προτιμήσεις και ευχολόγια ορίστε μια μικρή ανάλυση.

Αν υποθέσουμε ότι ως εκ θαύματος ο ιός εξαφανίζονταν για ένα μήνα και είμασταν σίγουροι θα ξαναέρθει μετά το τέλος του μήνα τι θα κάναμε;

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ανοίγαμε τα πάντα και να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε τα διαφορά μέτρα που θέλουμε να πάρουμε και την πρακτική τους εφαρμογή ώστε να βρούμε τους αυτοματισμούς μας, τι δε δουλεύει και θέλει αλλαγές, τι υποδομές και υλικά μας λείπουν κτλ.

Η συγκυρία αυτό το μήνα είναι σχεδόν αυτή. Στην Ελλάδα έχει μηδενιστεί πρακτικά ο ιός με πολύ λίγα κρούσματα να κυκλοφορούν και μας δίνει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε «προπόνηση» ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι πριν ξαναέρθει. Αυτό πρέπει να συμβεί στις πιο σημαντικές δομές μας, αυτές που θέλουμε να δουλέψουν με όσο καλύτερο τρόπο γίνεται, αυτές για τις οποίες έχουμε ευαισθησία, δηλαδή στα σχολεία, στις ευπαθείς ομάδες, στις εργασίες μας, στα ΜΜΜ κτλ.

Θα μου πει κάποιος ότι δεν ξέρουμε ποσά είναι πραγματικά τα κρούσματα γιατί δεν κάνουμε πολλά τεστ και δεν έχουμε τεστ για όλους στην επιστροφή από τα μέτρα.

Απαντήσεις σε αυτό:

1. Οι νοσηλευμένοι και οι θάνατοι δίνουν μια απίστευτα ακριβή εικόνα που βρισκόμαστε σήμερα γιατί είναι ακριβές ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων. Άρα η τρέχουσα εικόνα δε σηκώνει αμφιβολία.

2. Στην ερώτηση για το αν έχουμε αρκετά τεστ η απάντηση είναι πάντα ΟΧΙ. Αυτό δε θα γίνει ποτέ, σε καμία χώρα. Και κάποιες που έχουν το capacity δε τα κάνουν γιατί η συλλογή δειγμάτων και μόνο θέλει χιλιάδες ανθρώπους στο χρόνο. Ακόμα και αν λέγαμε να κάνουμε πχ τεστ χοληστερίνης (κάτι που το κάνουμε δεκαετίες τώρα και το ξέρουμε καλά) στην κλίμακα και ταχύτητα που ζητάμε, είναι αδύνατον να γίνουν.

Κι εγώ θα προτιμούσα να μπορούσαμε να το κάνουμε αλλά κανένα πλάνο δεν γίνεται με τη θεωρία αλλά με την πράξη. Το ζήτημα όμως είναι ότι έχουμε πια πολύ πιο πολλά τεστ από παλιά για να ελέγξουμε σε λογικά πλαίσια ευπαθείς ομάδες, κλειστές δομές και δειγματοληπτικά τον πληθυσμό. Αυτού μας καλύπτει στην συντριπτική πλειοψηφία των σεναρίων ακόμα και τα σχετικά απίθανα κακά σενάρια.

Αν η αγαπημένη σας ομάδα (ο Παναθηναϊκός για μένα) ήταν στο Champions League και αποφάσιζε να μην κάνει προπόνηση το καλοκαίρι που δεν έχει αγώνες αλλά να ξεκινήσει προετοιμασία την πρώτη μέρα που θα γίνουν τα ματς για το Champions League νομίζω ότι όλοι ξέρουμε τι πορεία θα είχε.

Έτσι και τώρα, ανοίγουμε, κάνουμε την προετοιμασία μας, ελέγχουμε την κατάσταση προσεκτικά και προσαρμόζουμε το πλάνο ανοίγματος ανάλογα.

Είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνουμε αυτό, είναι το sweet spot όπως λένε, και από όλες τις χώρες έχουμε καταφέρει να έχουμε το ενδεδειγμένο sweet spot (πολύ λίγα κρούσματα) για να κάνουμε καλή προετοιμασία χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Έχουμε τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο καλοί στο κατενάτσιο (άμυνα) αλλά και στην επίθεση μετά από καλή προετοιμασία.”


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook