Στα “κάγκελα” οι εργαζόμενοι στον τουρισμό με τη μη λειτουργία της σχολής μετεκπαίδευσης
Την δυσαρέσκεια του για την μη λειτουργία της τουριστικής σχολής μετεκπαίδευσης, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
Για το πώς φτάσαμε μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, να συζητάμε για ένα ακόμα ναυάγιο σε ότι αφορά την εκπαίδευση των εργαζόμενων στον τουρισμό καθώς δεν θα λειτουργήσει η σχολή μετεκπαίδευσης ο κ. Κοκολάκης απαντά: «Πραγματικά, οι σχολές μετεκπαίδευσης λειτουργούν από το 2000 κι έπειτα συνεχόμενα. Φέτος μας εξέπληξε το Υπουργείο Τουρισμού και η ίδια Υπουργός, όταν πριν λίγες μέρες έκανε δηλώσεις στην διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο και είπε ότι θα επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, και λίγες μέρες μετά να μαθαίνουμε δυστυχώς πως δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι σχολές μετεκπαίδευσης, στον επισιτισμό τουρισμό αλλά και γενικότερα για τους εργαζόμενους. Είμαστε ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, όπως είναι η χώρα, όπως είναι ο νομός Ηρακλείου και αντί να επενδύουν πραγματικά στους εργαζόμενους του νέους, μέσω της εκπαίδευσης, βλέπουμε οι σχολές αντί να αναβαθμίζονται να υποβαθμίζονται.»
Για το αν υπάρχει κάποια εξήγηση για την απόφαση του Υπουργείου, από πλευράς της κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Κοκολάκης ανέφερε πως: «Οι διεργασίες έχουν αρχίσει από το Σεπτέμβριο, έγιναν οι εγγραφές υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον, καθώς 264 αιτήσεις είχαν γίνει για το Νομό Ηρακλείου. Θα δημιουργούνταν 4 τμήματα από 25 άτομα το κάθε τμήμα και περιμέναμε προκήρυξη για τους καθηγητές, όταν τελικά μάθαμε από το Υπουργείο, ότι δεν είχαν βάλει στο προορισμό για τις δαπάνες που προβλέπονται το προηγούμενο έτος κι ότι το πρόγραμμα μάλλον δεν θα γινόταν φέτος αλλά από τον Σεπτέμβριο. Εμείς πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα, είμαστε πολύ στεναχωρημένοι για την κατάσταση αυτή. Έχουμε επιδιώξει συναντήσεις, όμως, τα αιτήματά μας, όπως και με την υπουργό την κυρία Κεφαλογιάννη, όπως και με την υπουργό εργασίας την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, έχουν πέσει στο κενό παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει.»
Σε ότι αφορά τις προτάσεις των εργαζομένων ο κ. Κοκολάκης αναφέρει: «Προτείνουμε να λειτουργήσει η σχολή με τηλεκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να στηρίξει τους εποχικά εργαζόμενους. Με αυτή λοιπόν, τη μετεκπαίδευση οι εργαζόμενοι αυξάνουν και καλλιεργούν περισσότερο τις γνώσεις, τις τεχνικές ικανότητες τους, παίρνουν και μια προσαύξηση 10% στο μισθό τους, επομένως είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες εποχές που οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να στελεχώσουν το εργατικό δυναμικό της επιχείρησής τους, να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.»
Για την κάλυψη των εργατικών χεριών και στον τουριστικό τομέα από ανθρώπους που είναι μετανάστες ο κ. Κοκολάκης ανέφερε: «Και βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί αυτό είχε ξαναγίνει και πέρσι και απορροφήθηκαν μόνο 300 άτομα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι εύκολο, ο τουριστικός τομέας είναι ευαίσθητος. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και συνθήκες κατάλληλες. Έχουμε δει ανθρώπους μετανάστες να εργάζονται στον τουρισμό να τους παρέχονται συνθήκες εργασίας και στέγης που δεν είναι κατάλληλες με αποτέλεσμα κι εκείνοι να φεύγουν ή να μην θέλουν να ξανασχοληθούν με αυτό το κομμάτι και να επιχειρούν να πάνε σε άλλες χώρες και με καλύτερους μισθούς και με καλύτερες συνθήκες διαμονής και εργασίας. Αυτή είναι η κατάσταση.»