Στ. Ψυχαράκης: “Έτσι θα προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης και τον κοροναϊό”

Δημοσιεύτηκε στις 27/01/2020 10:17

Στ. Ψυχαράκης: “Έτσι θα προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης και τον κοροναϊό”

Είναι γεγονός πως το Χειμώνα, λόγω και της χαμηλότερης θερμοκρασίας, ο ανθρώπινος μεταβολισμός είναι πιο ευάλωτος στην εποχική γρίπη και τις ιώσεις. Συμβουλές για το πως να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα, με τα διάφορα νοσήματα να βρίσκονται σε έξαρση, σχολίασε ο Ειδικός Ιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής Στέλιος Ψυχαράκης, μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη. 

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, έχουν επιβεβαιωθεί και νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είκοσι τέσσερα 59 σοβαρά κρούσματα γρίπης, από τα οποία τα 7 είναι παιδιά, ενώ συνολικά έχουν καταλήξει 13 άτομα, από τα οποία το ένα είναι ένα παιδάκι 4 ετών. Μάλιστα ένα δίχρονο παιδί λόγω της γρίπης βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία της Κρήτης, έχουν εντοπιστεί 18 περιστατικά, από τα οποία 3 άτομα νοσηλεύονται στην ΜΕΘ, τα 2 στο ΠΑΓΝΗ και το 1 στα Χανιά.

Πολλά σχολεία λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι κλειστά, χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα τον κ. Ψυχαράκη, όπως στην Σαμοθράκη, τα Καλάβρυτα, τα Σκεπαστά. Γι αυτόν τον λόγο, ο συνήγορος του Πολίτη έχει προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, των παιδιών που θα εγγράφονται στα σχολεία από εδώ κι έπειτα.

Αναλύοντας τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης ο κ. Ψυχαράκης, ανέφερε πως, χαρακτηριστικά τα άτομα που προσβάλλονται από την εποχική γρίπη, αντιμετωπίζουν, υψηλό, πυρετό πάνω από 38, Βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετούς. Καλό είναι μάλιστα να παραμείνουμε σπίτι, μέχρι να εξασθενίσει ο πυρετός.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2019-2020 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών που έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα (κορώνα). Υποστηρίζεται μάλιστα από πολλούς πως προήλθε από την νυχτερίδα.

Οι περισσότεροι κοροναϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της εποχικής γρίπης,γεγονός που τους καθιστά δυσδιάκριτους, αλλά ως βασικό χαρακτηριστικό τους, είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και η πνευμονία.

Κρούσματα Κοροναϊού, έχουν επιβεβαιωθεί στην Γαλλία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Μαλαισία, την Σιγκαπούρη, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν και την Καλιφόρνια.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αποκλειστούν οι Κινέζοι και τα προϊόντα τους από την χώρα μας. Οφείλουμε όμως να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα οποία είναι ανάλογα με αυτά της εποχικής γρίπης.

Δηλαδή καλό είναι να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Ωστόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικές, καθώς δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, κι εκείνες συνήθως αντιμετωπίζουν πιο βαριά τις διάφορες ασθένειες.

Ακούμε τον κ. Ψυχαράκη: