Στ. Παραστατίδης: «Περάσαμε το σκόπελο της εσωστρέφειας»
Με αφορμή την Περιφερειακή προσυνδιάσκεψη Κρήτης και την πολιτική – ιδεολογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα «ΦΟΥΓΆΡΟ», του κτιριακού συγκροτήματος «ΑΘΗΝΆ», μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρέακη, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης.
Ο κ. Παραστατίδης αναφέρθηκε στην εκδήλωση, λέγοντας: «Εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ο οποίος λαμβάνει χώρα αυτό τον μήνα, θα κάνουμε περισσότερες από 100 εκδηλώσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά, στις οποίες θα γίνεται μια συζήτηση, που θα αφορά στην πολιτική επικαιρότητα, ενημέρωση προς τα μέλη μας και τα στελέχη μας αλλά και τα επόμενα βήματα του Κινήματος Αλλαγής. Ο περαιτέρω σχεδιασμός μας ο οποίος περιλαμβάνει μια περιφερειακή συνδιάσκεψη εδώ στην Κρήτη αλλά και άλλες 11 οι οποίες θα γίνουν παράλληλα σε όλη τη χώρα και θα καταλήξουμε σε μια κεντρική πολιτική συνδιάσκεψη στις 14 και 15 Μαρτίου στην Αθήνα, όπου θα γίνει η σύνθεση όλων αυτών των απόψεων και εκεί θα ορίσουμε το ιδεολογικό μας αποτύπωμα στην σύγχρονη εποχή που ζούμε».
«Θα έλεγα πως υπάρχει μια αναδιάταξη, δηλαδή ξεπεράσαμε τον σκόπελο της εσωστρέφειας του φθινοπώρου, με το συνέδριο και όσα ακολούθησαν και τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία στην οποία ανοίγουμε προς τα στελέχη μας, προσπαθούμε να απευθυνθούμε και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους οι οποίοι έχουν κατά ένα τρόπο αποστασιοποιηθεί από τον χώρο αλλά παραμένουν στον ευρύτερο χώρο και βεβαίως αυτό θέλουμε να το κάνουμε με πολιτικούς όρους. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωράμε σε αυτού του είδους τις συνδιασκέψεις και αυτό που θα ακολουθήσει και τους επόμενους μήνες θα είναι συνεχείς θεματικές εκδηλώσεις, πολιτικές, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το μείζον κι εμείς θέλουμε να βάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο. Εφόσον ξεπεράσαμε την κρίση, το στοίχημα για εμάς είναι αυτό» δήλωσε ο κ. Παραστατίδης, ενώ συμπλήρωσε: «Ας ξεκινήσουμε, λέγοντας ότι στην πολιτική το ζητούμενο είναι να εκφράζουμε τις ιδέες μας και με βάση αυτές να γίνουμε ένα σημείο αναφοράς και αν θεωρούμε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία με πολίτες, προφανώς να προσπαθήσουμε να τους εμπλέξουμε σε μια προσπάθεια. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η προσέγγιση πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους, δεν μπορεί να συζητάμε και να απευθυνόμαστε στα στελέχη με όρους ανταλλαγής, παζαριού ή αν θέλετε με λίστες και υπογραφές και να πούμε να ήρθε ο τάδε άρα μπορώ να πάω κι εγώ κλπ. Καθένας πρέπει να κάνει μια επιλογή πολιτική για εμάς το ζητούμενο είναι να αναδείξουμε τις πολιτικές μας θέσεις, να το κάνουμε μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες και βεβαίως να προσπαθήσουμε να γίνουμε πολιτικό σημείο αναφοράς. Εγώ θεωρώ ότι εκεί πλεονεκτούμε κιόλας, βγαίνοντας από την κρίση κλπ νομίζω ότι ο χώρος ο δικός μας έχει αποδείξει ότι πολιτικά, μπορεί να αποτυπώσει τα σύγχρονα διακυβεύματα με ένα τρόπο προοδευτικό, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εκτιμώ ότι υπάρχουν και τα στελέχη και οι ιδέες, αρκεί μια προσπάθεια συγκροτημένη, και νομίζω ότι από εδώ και στο εξής το ΚΙΝΑΛ μόνο θα ανεβαίνει. Φτάσαμε σε ένα σημείο οριακό, υπήρξε μια προσπάθεια και μια επίθεση διμέτωπη από συμπληγάδες και από την ΝΔ, της οποίας η στρατηγική επιλογή φαίνεται ότι ήταν η συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ, θα την ενδιέφερε να είναι ο κύριος και ο μοναδικός έτσι αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αυτό προσπαθεί να κάνει με έναν τρόπο. Εγώ νομίζω ότι αντέξαμε, περάσαμε και τα δύσκολα, εγώ νομίζω ότι δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, από εδώ και πέρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε και από εμάς εξαρτώνται όλα».
Στο ερώτημα, αν είναι θετικό το γεγονός ότι και το ΚΙΝΑΛ λειτούργησε θετικά ως προς την ψήφιση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παραστατίδης απάντησε: «Με το ερώτημα αυτό μπαίνουν δύο ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με τον ιδεολογικοπολιτικό μας προσδιορισμό. Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε και το ζητούμενο για εμάς είναι η συνέπεια σε οποιαδήποτε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας προκύπτουν. Ουσιαστικά να απαντάμε με συνέπεια και νομίζω ότι το κάνουμε. Αυτό είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του χώρου μας και στα χρόνια της κρίσης και είναι κάτι που θεωρώ και τον χώρο για την στάση που κράτησε. Το δεύτερο ως προς τον ΠτΔ, εγώ μόνο καλά λόγια θα είχα να πω για την ΠτΔ, νομίζω ότι όλος ο χώρος, η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται και από τον προοδευτικό χώρο, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια πάμε σε μια επιλογή σύνθεσης. Δεν είναι κάτι το οποίο αποτέλεσε εξαίρεση μακάρι να δούμε και το πλαίσιο συνεργασιών, έτσι και πέρα από τους συμβολισμούς, να το δούμε όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες και ευρύτερα, γιατί ο διχαστικός λόγος και η ρητορική μίσους μας κρατάει στο σημείο 0 ως χώρα».
«Επίπλαστο το δίλημμα της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου»
«Καταρχάς το ποδόσφαιρο δείχνει ότι είναι προβληματικό , τα τελευταία πολλά χρόνια. Δεν έχει να κάνει με αυτή την κυβέρνηση ούτε με την προηγούμενη, δείχνει ότι απαιτείται μια εξυγίανση. Μάλιστα, το πλέον αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ξένους διαιτητές. Δηλαδή δείχνουμε μια αδυναμία, της αυτοκάθαρσης να το πω έτσι, και ξέρετε το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι και καθρέφτης και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα δείγμα γραφής ότι η χώρα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, και για μένα αυτό είναι ένα πρόβλημα βασικό δημοκρατίας και θεσμών. Τώρα το πώς εξελίσσεται, το πώς εξελίχθηκε, οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις, αποφάσεις από την Ε.Ε.Α., οι οποίες δεν έχουμε δει την έκθεση, το πόρισμα, δεν έχουμε καν εικόνα. Η αντιθεσμική παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι πρωτοφανής. Όλα αυτά είναι μια συνέχεια πραγμάτων η οποία μας αποσταθεροποιεί και βεβαίως πρέπει να δούμε τα πράγματα από το σημείο μηδέν. Εγώ θα σας πω ότι εδώ η κυβέρνηση, χθες είχαν μια συζήτηση και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ακόμη έλεγαν ότι θα απευθυνθούν στην FIFA, θα την καλέσουν κλπ. Εδώ να πούμε ότι η FIFA έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με την ΕΠΟ και την Super League και τις ομάδες, απ’ ότι οι κυβερνήσεις και έτσι θα πρέπει να είναι. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Εδώ λοιπόν κανείς δεν μπορεί να καλέσει την FIFA, η ίδια θα πρέπει να δει τα ζητήματα και να προστατέψει βεβαίως το προϊόν, το οποίο είναι το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο κ. Παραστατίδης.
«Εμείς θεωρούμε καταρχήν ότι έρχεται ένα δίλημμα το οποίο είναι επίπλαστο. Καλούμαστε να πάρουμε θέση σε ένα δίλημμα το οποίο προκλήθηκε και δεν είναι το πραγματικό δίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα σε σχέση με το ποδόσφαιρο αφορά την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και εκεί θα πρέπει να δούμε συνολικά τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν. Εκεί θα πρέπει να γίνει μια πραγματική συζήτηση, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απείχαμε από την διαδικασία. Μη θέλοντας να νομιμοποιήσουμε ένα δίλημμα το οποίο κατά την άποψη μας δεν οδηγεί πουθενά και εκθέτει αν θέλετε και αυτούς οι οποίοι προχώρησαν σε βεβιασμένες κινήσεις» τόνισε ο κ. Παραστατίδης.
«Επικοινωνιακό τέχνασμα η τοποθέτηση φράχτη»
Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό τοποθετήθηκε ο κ. Παραστατίδης λέγοντας: «Το προσφυγικό – μεταναστευτικό όπως όλοι καταλαβαίνουμε ήρθε για να μείνει. Η λύση σίγουρα δεν είναι αυτού του τύπου. Οι επικοινωνιακές προσεγγίσεις δεν βοηθούν, υπεκφεύγουν αν θέλετε της ουσίας» ενώ για το γεγονός ότι ο Γερμανικός τύπος χαρακτήρισε την ιδέα των πλωτών φραγμάτων ως παράλογη, συμπλήρωσε: «Σίγουρα είναι εύκολο να μιλάμε από μια θέση ασφάλειας από τη μία, από την άλλη προφανώς δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοιου είδους λύσεις. Η Γερμανία είναι μια χώρα, η οποία σίγουρα έχει την ευθύνη για τα «Δουβλίνο», στα οποία η χώρα μας αλλά και άλλες λειτούργησαν ως πέρα από πύλες εισόδου και πύλες οι οποίες προσπάθησαν να διαχειριστούν τα προβλήματα του προσφυγικού, αυτό είναι το ένα. Το ζήτημα για την Ευρώπη και για τη Γερμανία είναι να το δούμε στη συνολική του διάσταση και επιμερισμός των ευθυνών. Ως προς το μεταναστευτικό είναι ένα άλλο ζήτημα».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παραστατίδη εδώ: