Στ. Καρτέρης: “Η άρση των Capital controls θα λειτουργήσει ψυχολογικά θετικά για την οικονομία”
Ο πρόεδρος του οικονομικού Επιμελητηρίου του τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης μέσα από τον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα έκανε λόγο για την άρση των Capital controls που θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η άρση τους θα λειτουργήσει ψυχολογικά θετικά για την οικονομία. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως από την πλευρά του τόσο εκείνος όσο κι υπόλοιποι οικονομολόγοι θέλουν να δουν τα νούμερα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας να αυξάνονται.
Πιο αναλυτικά για την άρση των capital controls ο κ. Καρτέρης σημείωσε πως “η Ελλάδα βγαίνει από πλέον μία κατάσταση που έζησαν πολλές χώρες με άθλιες οικονομικές καταστάσεις και διήρκεσε για 50μήνες από το 2014”. Προβαίνοντας σε μία ιστορική αναδρομή από την στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls στην χώρα μας μάλιστα σημείωσε πως “είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού σαν χώρα το 2014 και η διαπραγμάτευση που ήθελε η κυβέρνηση τότε με πολιτικούς όρους για το ελληνικό χρέος ήταν αδύνατη. Από το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας χάθηκαν 45δις εκατ. ευρώ” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Σαββατοκύριακo πριν τα capital controls και στα όσα έζησε η χώρα μας με την επιβολή τους ο κ. Καρτέρης ανέφερε πως “το Σαββατοκύριακο πριν τα capital controls αναλήφθηκαν 1 δις από τα atm και πως η κατάσταση μετά την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο εξομαλύνθηκε λίγο, με συνέπειες όμως οι επιχειρήσεις να έχουν προβλήματα με τους προμηθευτές τους, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού και να ανοίγουν λογαριασμούς στο εξωτερικό”.
Φτάνοντας στο σήμερα ο κ. Καρτέρης τόνισε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας μας με την άρση των capital controls εξομαλύνεται καθώς αποκαθίσταται η πίστη στις ελληνικές εταιρίες, βελτιώνεται και επιταχύνεται η διαδικασία των εξαγωγών και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν. “Πλέον περιορίζεται το φαινόμενο της έλλειψης εμπιστοσύνης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί παρόλο που ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις με ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης με εταιρίες του εξωτερικού. Ωστόσο από 1η Σεπτεμβρίου με την άρση των capital controls θα μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα γίνονται ταχύτερα ενώ έως σήμερα υπήρχε καθυστέρηση. Όλα αυτά όμως και πάλι σε συνάρτηση με το πως θα κινείται από εδώ και πέρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και η οικονομία της χώρας μας. Σιγά σιγά οι ελληνικές εταιρίες που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό θα φέρουν σταδιακά στην χώρα μας τα χρήματα τους” ανέφερε ο κ. Καρτέρης.
Τα 90 δις που υπήρχαν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας πριν τα capital controls είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο ακέραιο σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη ο οποίος έκανε λόγο για μαύρη οικονομική δεκαετία στην Ελλάδα και σημειώνει πως “οι ιδιώτες που είχαν τα χρήματα τους σε θυρίδες θα τα επαναφέρουν στις Ελληνικές τράπεζες και θα τις επανενεργοποιήσουν σταδιακά. Τα 90 δις που χάθηκαν από το 2014 έως και σήμερα από τις καταθέσεις των τραπεζών, δεν σημαίνει ότι θα φανούν ξανά στις Ελληνικές τράπεζες, γιατί υπάρχει μία μετάθεση των ποσών αυτών από το 2014 έως σήμερα καθώς “τρώγαμε” από τα λεφτά αυτά, πράγμα που σημαίνει πως σίγουρα δεν θα επιστρέψουμε στην περίοδο του 2014, γι αυτό και η δεκαετία που ζούμε θεωρείται μία μαύρη περίοδος για την Ελληνική οικονομία, πιστεύω όμως πως πλέον όλο αυτό φαίνεται να εξομαλύνεται.”
Πρόβλημα για την οικονομία της χώρας μας αποτελούν και οι παγκόσμιοι χαμηλοί δείκτες οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι οικονομίες των κρατών είναι αλληλένδετες σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη.“Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας μας στο 1,4 και 1,9 είναι χαμηλοί, ωστόσο σε αυτό δεν βοηθάει και η γενικότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθώς όλοι οι παγκόσμιοι δείκτες ανάπτυξης είναι πεσμένοι και αναζητάμε ως οικονομολόγοι να δούμε μέτρα για το πως θα καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη, ο οποίος πρόσθεσε πως: Ακολουθείται μία νομισματική πολιτική τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο που όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε Παγκόσμιο επίπεδο”.
Δύσκολη η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας είναι κάτω του 2% υπογραμμίζει ο κ. Καρτέρης: “Το μεγαλύτερο όπλο για την κυβέρνηση που θέλει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωση των πλεονασμάτων είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης όσο αυτός οι δείκτης κινείται κάτω από το 2% τόσο πιο πολύ επηρεάζεται αρνητικά η διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρέπει να έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά η κυβέρνηση για να μπορεί να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα πρωτογενή πλεονάσματα”
Για τις επενδύσεις στο νησί δημόσιες και ιδιωτικές ο κ. Καρτέρης επεσήμανε πως: “Υπάρχουν σημαντικά ιδιωτικά έργα πέρα των δημόσιων με επενδύσεις γύρω στα 7 δις για την Κρήτη, όλο αυτά θα τροφοδοτήσουν την οικονομία του νησιού “να πάρει μπρος”, ωστόσο για να γίνουν αυτά χρειάζονται καλύτερες υποδομές. Πρέπει τα έργα υποδομών κυρίως τα δημόσια να υλοποιηθούν γιατί παράγουν ΑΕΠ και οικονομικό πλούτο, και θα είναι αυτά πιθανόν φέρουν και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις”.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Καρτέρης στον Politica89.8: