Στ. Καρτέρης: «Επιμένουμε στη λογική των συνεργασιών»
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για την ανάδειξη των δύο οργάνων του, της Συνέλευσης των 200 Αντιπροσώπων και των επταμελών Τοπικών Διοικήσεων των Περιφερειακών Τμημάτων, ο απερχόμενος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη Α.ΚΙ.Ο.Ε. – ΝΕ.ΟΙ., Σταύρος Καρτέρης, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη, ιδιαίτερα η τελευταία περίοδος ήταν πολύ έντονη για εκείνον. «Οι εκλογές είναι την Κυριακή και καλούνται σε τοπικό επίπεδο 1.800 οικονομολόγοι να ψηφίσουν. Θα είναι εκλογές τόσο για την τοπική διοίκηση όσο και για την ανάδειξη των αντιπροσώπων. Είναι μια διαδικασία μεγάλης διάρκειας όμως φτάνουμε στο τέλος. Είχαν την ευκαιρία πολλές παρατάξεις να συμμετέχουν και είναι ενδιαφέρον γιατί κάθε μια έχει να δώσει το δικό της στίγμα. Εμείς αυτό που πρεσβεύουμε είναι η λογική της συνεργασίας, της συναίνεσης και της κοινής συνισταμένης πάνω σε θέματα που αφορούν τους επιστήμονες οικονομολόγους και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε στα θέματα που είναι πολλά»
Για τις 7 παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές, σε τοπικό επίπεδο, και για το αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά ο κ. Καρτέρης απάντησε: «Παραδοσιακά υπάρχουν οι κομματικές παρατάξεις οι οποίες εκφράζουν τους κομματικούς φορείς και παράλληλα υπάρχουν και ανεξάρτητες κινήσεις όπως είναι η δική μας, η οποία πολλά χρόνια τώρα διοικεί το Περιφερειακό Τμήμα και αυτό που καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι καταφέραμε να φέρουμε κοντά τις διαφορετικές παρατάξεις και να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάτω από μια κοινή συνισταμένη. Προσπαθήσαμε να αμβλύνουμε τις διαφορές μας και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον των μελών μας που είναι πάρα πολλά και εκφράζουν διαφορετικούς χώρους. Υπάρχουν οικονομολόγοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δεν είναι μόνο λογιστές όπως νομίζουν πολλοί. Είναι ένας κλάδος που εκπροσωπεί πολλές διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούμε εμείς να εκφράσουμε, τις ανάγκες τους. Μια βασική ανάγκη των κλάδων αυτών, είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης. Βλέπουμε πόσο αλλάζουν τα πράγματα, παλιά λέγαμε έχεις ένα πτυχίο οικονομικών, ξέρεις μια ξένη γλώσσα, υπολογιστές, και λέγαμε ωραία παιδί μου θα βρεις δουλειά. Τώρα αυτά δεν αρκούν. Μιλάμε για εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα οι οποίες πλέον πιστοποιούνται. Μιλάμε για άτομα που δεν αρκεί μόνο να κρατούν λογιστικά βιβλία, να κάνουν προϋπολογισμούς κλπ. Αλλά για ανθρώπους που μπορεί να ξέρουν κοστολόγηση, να ξέρουν να κάνουν πωλήσεις. Άρα ο κλάδος αυτός μπορεί να διεισδύσει στο κομμάτι της διοίκησης και να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Αυτό το κομμάτι εμείς θέλουμε να το ενισχύσουμε και να δώσουμε στην αγορά ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτές τις γνώσεις».
Για το τι έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Καρτέρης απάντησε: «Καταρχάς οι θητείες από εδώ και πέρα οι θητείες θα είναι 4 ετών, έχουν μια μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου έτσι ώστε η νέα διοίκηση να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της. Θεωρώ ότι αυτή η τριετία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, ήταν μια περίοδος που είχε συνεργασίες αλλά δώσαμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στα νέα παιδιά. Βλέπαμε την αγωνία των νέων παιδιών που αποφοιτούν από οικονομικές σχολές, να σημειώσω εδώ ότι τα τελευταία χρόνια κάνουμε ειδικές εκδηλώσεις για τους φοιτητές οικονομικών σχολών, κάνοντας τους ενημερώσεις για το τι συμβαίνει στην αγορά. Με την εγγραφή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όλα αυτά τα παιδιά ήθελαν ένα φορέα ο οποίος μπορεί να τους συμπαρασταθεί στα πρώτα τους βήματα. Αυτή η αγωνία ήρθε να βρει μια συγκεκριμένη δομή προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά, μέσα από τη διαδικασία του mentoring. Φτιάξαμε λοιπόν μια ομάδα ανθρώπων, και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μικρές συνεδρίες και να παρακολουθούν για έξι μήνες παιδιά, για 1 με 2 φορές το μήνα συναντήσεις οι οποίες τα βοηθάνε για το πώς μπορούν μόνα τους να χαράξουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ήταν η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα να βλέπω παιδιά να βγαίνουν από αυτή τη διαδικασία και να έχουν κερδίσει πράγματα».
Για την επόμενη χρονιά μίλησε ο κ. Καρτέρης λέγοντας: «Εδώ να μην ξεχάσω την εκδήλωση των JobDays που συνδεόταν με το κομμάτι του mentoring, δηλαδή ήταν το πρώτο που οργανώσαμε φέτος και εκεί τα νέα παιδιά συνάντησαν μεγάλες εταιρίες από την Κρήτη, έκαναν τις πρώτες επαφές και μικρές συνεντεύξεις με στελέχη κλπ. Όλο αυτό ήταν προτεραιότητα για εμάς αρά και την επόμενη περίοδο η ενίσχυση των νέων συναδέλφων είναι το πρώτο για εμάς. Το κομμάτι αυτό θα το συνεχίσουμε και θα το μεγαλώσουμε. Ένας βασικός στόχος είναι ένα παρατηρητήριο για την τοπική οικονομία. Για την Κρήτη υπάρχουν σκόρπια οικονομικά στοιχεία από διαφορετικές πηγές τα οποία δεν είναι σωστά δομημένα, έχουν μεγάλη χρονική στέρηση και πρέπει να δούμε πως θα μπορέσει αυτό να δομηθεί σωστά. Να γνωρίζουμε οικονομικά μεγέθη για την Κρήτη, να μπορέσουμε να τα καταγράψουμε σε μια νέα πλατφόρμα. Να γνωρίζει ο κόσμος τι παράγει η Κρήτη, τι γίνεται με την ανεργία της κλπ. Όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε καταγεγραμμένα γιατί είναι εργαλεία αποφάσεων. Να αποτελέσει αυτό ένα εργαλείο πολιτικής για αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Καρτέρη: