Στ. Αρναουτάκης: Η πράσινη μετάβαση, οφείλει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή και η συμπόρευση με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του νησιού
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην ημερίδα με θέμα «Η Κρήτη στην προοπτική της Πράσινης Μετάβασης» στο ΕΛΜΕΠΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Η Κρήτη στην προοπτική της Πράσινης Μετάβασης», την οποία διοργάνωσαν το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), η εκδοτική εταιρεία Water & Waste με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Πράσινου Ταμείου, ΕΔΕΥΑ, ΦΟΔΣΑ και άλλων φορέων.
Στην ημερίδα, συμπεριλήφθηκαν διακριτά πάνελ συζητήσεων με κεντρικούς ομιλητές τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Ιωάννη Ανδρουλάκη, οι οποίοι παρουσίασαν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη στρατηγική για το Περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Στις ομιλίες τους, αμφότεροι οι εκπρόσωποι του κεντρικού κράτους, αναγνώρισαν τις ιδιαιτερότητες του νησιού, καθώς και το σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας που αναπτύσσεται από την σύζευξη αυτοδιοίκησης, φορέων και επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ τις επιμέρους συζητήσεις συντόνιζαν οι εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου κ. Καλοκαιρινός, Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης, Βιάννου κ. Μπαριτάκης, Γαζίου κ. Μποκέας, καθώς και οι Δήμαρχοι Χανίων κ. Σημανδηράκης και Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, ως θεσμικοί εκπρόσωποι και με την ιδιότητα που κατέχουν σε καίριες θέσεις διαχείρισης απορριμάτων και νερού αντίστοιχα (ΦΟΔΣΑ και ΕΔΕΥΑ αντίστοιχα).
Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση, οφείλει παράλληλα να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή και η συμπόρευση με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του νησιού.
Όλα τα παραπάνω οφείλουν να γίνονται με τρόπο ισορροπημένο, πάντα με γνώμονα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας, μέσα από τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, την υλοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εστιάζοντας σε 14 αναπτυξιακούς τομείς της Κρήτης, αλλά και στη δημιουργία του αντίστοιχου Παρατηρητηρίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε: «Όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα βάσει μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, ενώ πέρα από τις μελέτες παράκτιας διάβρωσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές NATURA, για την προστασία των οικοσυστημάτων
Έχουμε, επίσης, συμπεριλάβει τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή των μινωικών ανακτόρων στο φάκελο ένταξής τους στην UNESCO.
Ενισχύουμε την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας».
Τέλος, δίνοντας έμφαση στην άρρηκτη σχέση του Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει ιδιαίτερα για την Περιφέρεια της Κρήτης, τόνισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων και κυρίως ενός ξεκάθαρου πλαισίου αρμοδιοτήτων.
Καθ’όλη τη διάρκεια της ημερίδας, αναπτύχθηκαν εκτενώς οι θεματικές ενότητες της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και της διαχείρισης του νερού ως δημόσιου αγαθού, ενώ υπήρξε διάλογος και αποτελεσματική συνεργασία, με τα προβλήματα νομοθεσίας και υλοποίησης, να τίθενται σε ρεαλιστική βάση από τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ, Υπηρεσιών, Φορέων διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.
Στα περιθώρια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, με έργα ποικίλης κλίμακας, συχνά σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ειδικά για την περιοχή της Κρήτης. Η συζήτηση για την Πράσινη Μετάβαση που έχει ξεκινήσει, τείνει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, με ρεαλιστικούς όρους προκειμένου να αρθούν τα κάθε είδους εμπόδια, ώστε να προκύψει το συντομότερο δυνατόν, το μέγιστο κοινό όφελος.