Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Ζητούν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού

Δημοσιεύτηκε στις 23/10/2020 15:22

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Ζητούν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού

Mέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, ζητούν οι εργαζόμενοι μετά το θετικό κρούσμα με μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου.

Μετά το πρόσφατο κρούσμα μαίας, άλλος ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου μας διαγνώσθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για έναν τραυματιοφορέα, που βγήκε σε καραντίνα μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του με υψηλού κινδύνου έκθεση, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ, επειδή δεν έχουν συμπτώματα.

Λόγω της υποστελέχωσης, η ταυτόχρονη καραντίνα 3 τραυματιοφορέων έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός τους σε κάποιες βάρδιες, γεγονός που θα επιφέρει καθυστέρηση στη διακίνηση περιστατικών και στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων καθώς και αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπόλοιπων μεταφορέων με ελάττωση των ρεπό τους.

Το συμβάν αυτό φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία τμημάτων από τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στο ΠΑΓΝΗ παραμένουν κενές πάνω από 500 θέσεις, ενώ το προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο με τις πετσοκομμένες άδειες ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού, αναρρωτικές και καραντίνας. Κενές είναι πάνω από 40 θέσεις τραυματιοφορέων, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο μεταφορείς να καλύπτουν την “κίνηση” όλου του νοσοκομείου, ακόμη και προ πανδημίας.

Ο τραυματιοφορέας του ΠΑΓΝΗ που νόσησε από COVID-19 προστίθεται στα περισσότερα από 600 κρούσματα υγειονομικών που έχουν εντοπιστεί πανελλαδικά από την αρχή της πανδημίας. Ο μεγάλος αυτός αριθμός είναι αποτέλεσμα του ανθυγιεινού περιβάλλοντος των δομών υγείας, των ανεπαρκών μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), των ελλιπέστατων υγειονομικών πρωτοκόλλων, της μη διενέργειας μαζικών περιοδικών τεστ στους εργαζόμενους-υγειονομικούς.

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας δεν έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες για περισσότερο χρόνο, αφού δεν έχουν μειωμένα ωράρια ούτε βγαίνουν πρόωρα σε συνταξιοδότηση και εργάζονται ακόμη και σε ηλικίες που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες. Πολλοί κλάδοι μάλιστα δεν λαμβάνουν καν το ανθυγιεινό επίδομα (όπως γιατροί, φυσικοθεραπευτές, κ.α.).
Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε ΜΑΠ (μάσκες, γάντια), με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του ιού. Συνήθως δίνεται μία μάσκα ανά βάρδια, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους κουτιά με γάντια. Όσον αφορά τους τραυματιοφορείς, αυτοί δεν φορούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας κατά τη μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων.
Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες υποστελέχωσης, αφού συνιστάται 7ήμερη (αντί για 14ήμερη) καραντίνα για το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση και παραμονή στην εργασία υγειονομικού που φορούσε μόνο απλή μάσκα (χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό) κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που δεν φορούσε μάσκα, αλλά και υγειονομικού που δεν φορούσε κανένα ΜΑΠ κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που φορούσε απλή μάσκα.
Οι μοριακοί έλεγχοι που γίνονται για τον SARS-CoV-2 είναι περιορισμένοι, παρόλες τις συστάσεις αρκετών επιστημόνων και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, οι ασυμπτωματικές στενές επαφές κρουσμάτων βγαίνουν σε καραντίνα χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο ποιοι από αυτούς έχουν προσβληθεί, η ιχνηλάτηση να μην επεκτείνεται στις δικές τους επαφές και, συνεπώς, να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδεικνύει την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κοκ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που λογαριάζει λιγότερο τη φροντίδα της υγείας μας σε σχέση με το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κράτος από την ενίσχυση με προσωπικό και ΜΑΠ των νοσοκομείων, των σχολείων, των λεωφορείων κλπ. Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες που δεν αξιοποίησε τους 8 αυτούς μήνες της πανδημίας για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα.

Διεκδικούμε:

Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλες οι στενές επαφές κρουσμάτων!
Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε δομές υγείας, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους κοκ!
Μοριακό τεστ όλων των ασθενών πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο!
Προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων, αλλά και μόνιμων νοσηλευτών, γιατρών, καθαριστριών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες δομές υγείας!
Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ!
Ενίσχυση του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και αντιδραστήρια και επέκταση και κατάλληλη διαμόρφωση χώρου για τη διενέργεια μοριακών τεστ!
Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες!


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook