Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Αποσπασματικά τα νέα μέτρα της διοίκησης του νοσοκομείου
Αποσπασματικά και προσαρμοσμένα στην ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι τα έκτακτα μέτρα» της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε μέλη του προσωπικού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η ικανοποίηση κάποιων από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του σωματείου μας, όπως η επέκταση της διενέργειας τεστ σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση και γαστροσκόπηση και σε έκτακτα χειρουργεία. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης παραμένει ελλιπές και δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Συγκεκριμένα:
- Δεν επεκτείνεται η διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις ασθενών (πχ. της Νευρολογικής, της Πνευμονολογικής) που διαγνώσθηκαν θετικοί μέρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, με αυξημένο τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε εργαζόμενους και συν-νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Για άλλη μια φορά η διοίκηση επικαλείται την ατομική ευθύνη των εργαζομένων («η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στις κοινωνικές μας συναναστροφές») ως μοναδικό μέσο προφύλαξης από τη διασπορά. Είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη καθολικής εφαρμογής των μέτρων προστασίας (μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας κλπ). Η διοίκηση όμως δεν αναγνωρίζει τις δικές της ευθύνες για εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας και σε προσωπικό, ώστε να μπορούν να βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται χωρίς αυτό να διαταράσσει τη λειτουργία των τμημάτων. Ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μεταξύ υγειονομικών (π.χ. 23 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ έχουν διαγνωσθεί θετικοί τον τελευταίο μήνα), δεν υιοθετείται το αίτημα εργαζομένων, επιστημόνων, του σωματείου μας και της ΟΕΝΓΕ για μαζικά τεστ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.
- Τα τεστ στους εργαζόμενους που αποτελούν επαφές κρουσμάτων θα διενεργούνται πλέον από το προσωπικό της κάθε κλινικής, χωρίς όμως να προβλέπονται ούτε κατάλληλοι χώροι ούτε εκπαίδευση στη σωστή δειγματοληψία ούτε πλήρης εξοπλισμός υψηλής προστασίας (μάσκες FFP2, οφθαλμική προστασία, ποδιά).
- Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προτείνεται η «αρτιότερη κατανομή προσωπικού ακόμη και η εκ περιτροπής εργασία», που σημαίνει αύξηση των μετακινήσεων προσωπικού προς τη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) για το «μπάλωμα» των κενών και απαίτηση για διαθεσιμότητα του προσωπικού ανά πάσα στιγμή για κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Αυτό σημαίνει εξουθενωτικά ευέλικτα ωράρια για τους εργαζόμενους (ήδη οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα) και αποδυνάμωση των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.
- Την αποδυνάμωση κλινικών, με αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση ασθενών με άλλες νόσους (πλην COVID-19), θα φέρει και η τυχόν «ενεργοποίηση του πλάνου Β για επιπλέον νοσηλεία στην μονάδα αντιμετώπισης ασθενών με λοίμωξη COVID-19», δηλαδή η επέκταση των κλινών της ΜΑΚ σε περίπτωση αύξησης της ανάγκης για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 με δέσμευση κρεβατιών από διάφορα τμήματα. Ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά οι κλίνες της νεφρολογικής και της παιδοχειρουργικής κλινικής προκειμένου να δημιουργηθεί η ΜΑΚ.
- Μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία και τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κατά 20-30%. Οι λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνουν περίπου 4500 ασθενείς, ενώ πολύμηνες είναι ήδη οι αναμονές για ραντεβού με γιατρούς. Το μέτρο αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών.
Συμπερασματικά, τα «έκτακτα μέτρα» της διοίκησης είναι αποσπασματικά και προσαρμοσμένα στην ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, που έχει σαν αποτέλεσμα τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. H διοίκηση “παίζει” το παιχνίδι της κυβέρνησης, προσαρμόζοντας τις ανάγκες στη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους. Γι’ αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά σε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση τόσο της ΜΑΚ όσο και των υπόλοιπων τμημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους κατά την απουσία εργαζομένων με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων. Οι μετακινήσεις, η ανάπτυξη κλινών COVID με συρρίκνωση άλλων κλινικών και ο περιορισμός στα προγραμματισμένα χειρουργεία και ιατρεία υποβαθμίζουν τη λειτουργία διαφόρων τμημάτων και οδηγούν σε νοσοκομείο «μιας νόσου», με κίνδυνο να αυξηθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από διάφορες ασθένειες.
Ωστόσο η αποδοχή και η υλοποίηση κάποιων αιτημάτων μας (τεστ πριν τη σπιρομέτρηση και τη γαστροσκόπηση) δείχνει ότι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας μπορεί να φέρει κάποιες μικρές, έστω προσωρινές, νίκες. Αυτό πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μας στην πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Διεκδικούμε:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων.
- Διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
- Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας.
- 14ήμερη καραντίνα και διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε κρούσματα.
- Εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας των non-COVID τμημάτων του νοσοκομείου, των ΤΕΙ και των τακτικών χειρουργείων, ώστε να μην παραμελούνται η διάγνωση, η παρακολούθηση και η θεραπεία ασθενών με non-COVID νόσους.