Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: “Απαιτούμε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε προσωπικό και ΜΑΠ”

Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2020 16:54

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: “Απαιτούμε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε προσωπικό και ΜΑΠ”

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

“Στις 9 Απρίλη δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, το υγειονομικό προσωπικό που παρέχει άμεση φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19 (δηλαδή στα Τμήματα Κορονοϊού, στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ κλπ.) μπορεί να χρησιμοποιεί απλές χειρουργικές μάσκες, και όχι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2), όταν «δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος». Το ίδιο επαναλαμβάνουν και οι επικαιροποιημένες (8/4) οδηγίες του ΕΟΔΥ «για την ορθολογική χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ανεπαρκούς διάθεσης στην παγκόσμια αγορά», στις οποίες επιπλέον συνιστάται ότι -κατά τη νοσηλεία ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ασθενών- «το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μπορεί να μη χρησιμοποιεί γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιεί την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά ή ασπίδα προσώπου) και την ίδια μάσκα», ενώ «αντί γαντιών προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή», με εξαίρεση χειρισμούς επικίνδυνους για πρόκληση αερολύματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πρόσφατες συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ 6/4/20) καθώς και οδηγίες έγκυρου αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού (JAMA 23/3/20), που συνιστούν απλή μάσκα (αντί για αναπνευστική) κατά τη διάρκεια χειρισμών που δεν προκαλούν αερόλυμα. Ωστόσο ακόμη και οι συγγραφείς των κατευθυντήριων οδηγιών του επιστημονικού περιοδικού παραδέχονται ότι η σύσταση αυτή βασίζεται σε χαμηλής ποιότητας δεδομένα, κυρίως στα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης που αφορά ασθενείς με γρίπη και όχι με κορονοϊό, ο οποίος πιθανόν να έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Δεν αποτελούν οι οδηγίες αυτές έμμεση ομολογία της έλλειψης σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3); Δεν απασχολεί τους επιστήμονες ότι η ανεπάρκεια ΜΑΠ αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού των δομών υγείας και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο διασποράς του ιού; Δεν υπολογίζουν το αυξημένο ποσοστό υγειονομικών μεταξύ των κρουσμάτων (πάνω από 10% σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία);

H απόφαση της Επιτροπής και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προσαρμόζονται στις ελλείψεις στα ΜΑΠ. Kι αυτό γιατί κυριαρχεί η λογική του «κόστους-οφέλους», που δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας παρά στις ανάγκες ασθενών και υγειονομικών.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ η προστασία της υγείας μας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την προσπάθεια μείωσης του κόστους.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ η επιστήμη να υποτάσσεται στους κανόνες της αγοράς.

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε προσωπικό και ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά) στις δημόσιες δομές υγείας. Να διατεθούν επαρκείς μάσκες FFP τουλάχιστον για τα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ, τις Μονάδες Κορονοϊού, τις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές. Η επιστήμη να αποσκοπεί στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και να μην προσαρμόζεται στα πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια για την υγεία”.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook