Σοκάρουν τα περιστατικά πνιγμών σε πισίνες στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2019 14:31

Σοκάρουν τα περιστατικά πνιγμών σε πισίνες στην Ελλάδα

Με αφορμή τους πνιγμούς σε πισίνα οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθώς οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, ειδικά στα παιδιά κάτω των 14 ετών ειδικά αν αναλογιστούμε, το περιστατικό της 8χρονης που πνίγηκε σε πισίνα στην Χερσόνησο και το ότι το 25% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών διαδραματίζονται σε πισίνες. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνιο Παπαδάκη Αντιπρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας πρέπει να τηρούνται οι συμβουλές ασφαλείας για όσους επισκέπτονται τις πισίνες. Συγκεκριμένα πρέπει να απαγορεύεται η κολύμβηση σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα υγείας , όσοι επισκέπτονται τις πισίνες πρέπει να χρησιμοποιούν το ντους πριν εισέλθουν στη δεξαμενή,να μην τρέχουν στα σημεία που υπάρχει νερό, να μην κολυμπούν εάν πρόσφατα (εντός 3 ωρών) έχουν φάει ή καταναλώσει αλκοόλ
και να αποφεύγουν την επαφή με τα στόμια αναρρόφησης του νερού της πισίνας.

“Σκοπός της ενημέρωσης δεν είναι τρομάξουμε τον κόσμο αλλά να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις” επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης. “Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και τους μικροβιολογικούς κινδύνους – “βόμβες” που ελλοχεύουν στις πισίνες καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε έστω οι βασικοί κανόνες που αφορούν στην λειτουργία αυτών των χώρων. Γι αυτό και θα πρέπει να δίνεται προσοχή απ όλους μας στον Υπεύθυνο λειτουργίας .  Το «Υπεύθυνο πρόσωπο» ή «υπεύθυνος» καλείται το φυσικό πρόσωπο ηλικίας τουλάχιστον 21 ετών, το οποίο μεριμνά για τη λειτουργία της δεξαμενής. Ο υπεύθυνος λειτουργίας σύμφωνα με το αρθ. 15 είναι αρμόδιος πέραν των άλλων για την παρουσία του προσωπικού εποπτείας των λουσμένων όπως προβλέπεται από το αρθ.21, βάσει του μεγέθους της δεξαμενής. Το προσωπικό εποπτείας αποτελείται από υπεύθυνο επόπτη ασφάλειας ή και ειδικευμένο επόπτη, και κατά περίπτωση από ειδικευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών διοικητικό υπάλληλο”.

“Το παλιό νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε για την έναρξη λειτουργίας μιας κολυμβητικής δεξαμενής επέβαλε τον έλεγχο να προηγείται της αδειοδότησης κάτι που άφηνε μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλειας για την δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για το κοινό και που πληρούσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δυστυχώς η αλλαγή του νόμου όπου μία απλή υπεύθυνη δήλωση στο διαδίκτυο αρκεί δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ως προς την λειτουργία αυτών των χώρων προς κάθε κατεύθυνση και επίπεδο, αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του τμήματος εποπτών δημόσιας υγείας για το Ηράκλειο αντιλαμβάνεστε” επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης πως “δημιουργεί εύλογα ζητήματα ανησυχίας γι αυτούς τους χώρους . Παρόλες τις επισημάνσεις μας ως επίσημο όργανο εποπτών δημόσιας υγείας, παρ όλες τις εργατοώρες βουλευτών και από τον νομό Ηρακλείου απάντηση έως σήμερα δεν έχει δοθεί”. 

Αναφέροντας τα παραπάνω πριν από λίγες μέρες στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας απέστειλε τις :Απαιτήσεις νομοθεσίας Γ1/443/73 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 87/Β/73) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Οι επόπτες ασφάλειας της δεξαμενής πρέπει να βρίσκονται σε υπηρεσία σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της δεξαμενής (Άρθρο 21)

Αναρτημένες πινακίδες σε εμφανή σημεία, στις οποίες να αναγράφονται οδηγίες για την υγιεινή των λουομένων, την ορθή χρήση της δεξαμενής και τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (Άρθρο 23)

Τα τμήματα της δεξαμενής που έχουν βάθος μικρότερο από 0,90 m, πρέπει να διαχωρίζονται με εμφανή γραμμή ασφάλειας, η οποία θα είναι χαραγμένη στον πυθμένα ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο με πλωτήρες με σημαίες ανά 10 m (Άρθρο 4)

Στις μεγάλες δεξαμενές (επιφάνειας μεγαλύτερης των 1250 m2), πρέπει να υπάρχει πλοιάριο με τετραγωνισμένη πλώρη, εφοδιασμένο με κουπιά, κυκλικό σωσίβιο και ράβδο αγκίστρου (εκτός από την περιοχή κολύμβησης μόνο για περίπτωση ανάγκης ή άσκησης (Άρθρο 23)

Κουτί Πρώτων Βοηθειών Το κουτί αυτό πρέπει να περιέχει βάμμα ιωδίου, αποστειρωμένες γάζες, υδρόφιλο βαμβάκι, λευκοπλάστη, επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη, αμμωνία, αποστειρωμένες λαβίδες, αιμοστατικούς επιδέσμους, καρδιοτονωτικά – αναληπτικά και αναλγητικά φάρμακα.

Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος ο οποίος να προορίζεται για επείγουσα περίθαλψη ατυχηματιών στις μεγάλες δεξαμενές με κατάλληλο εξοπλισμό (κουτί Πρώτων Βοηθειών, κρεβάτι για εξέταση, συσκευή παροχής οξυγόνου, φορείο και κλινοσκεπάσματα) (Άρθρο 23)

Ο αριθμός των σωσιβίων καθορίζεται έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένα σωσίβιο ανά 60 m. Ο ράβδοι που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ικανής αντοχής και μήκους μεγαλύτερου του μισού πλάτους της δεξαμενής και να φέρουν, μη αιχμηρό άγκιστρο με άνοιγμα 0,50 m τουλάχιστον ή βρόγχο διαμέτρου 15 cm τουλάχιστον (Άρθρο 23)

Το υπεύθυνο άτομο για τη λειτουργία της δεξαμενής πρέπει να κάνει έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου 2 φορές την ημέρα (Άρθρο 19)