Σοφία Παπαντωνάκη: 6 μήνες η λίστα αναμονής για το Iατρείο Πόνου – “Επιτέλους ζω” αναφέρουν οι ασθενείς

Δημοσιεύτηκε στις 02/05/2023 15:27

Σοφία Παπαντωνάκη: 6 μήνες η λίστα αναμονής για το Iατρείο Πόνου – “Επιτέλους ζω” αναφέρουν οι ασθενείς

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των ασθενών για το ιατρείο πόνου του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καθώς ζητούν βοήθεια να αντέξουν την καθημερινότητα που σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε βασανιστήριο και διανύουν ακόμη και μεγάλες αποστάσεις φτάνοντας από το Ηράκλειο στο νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και να εξυπηρετηθούν.

Όπως αποκάλυψε η Διευθύντρια Αναισθησιολογίας, αλγολόγος και υπεύθυνη του ιατρείου πόνου Σοφία Παπαντωνάκη σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή αγγίζει και τους 6 μήνες καθώς η λίστα αναμονής είναι μεγάλη.

Σε ποιους απευθύνεται το ιατρείο πόνου
Όπως σημείωσε η κ.Παπαντωνάκη μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα, ο χρόνιος πόνος είναι νόσημα και αφορά όσους έχουν πόνο διάρκειας άνω των τριών μηνών. Όπως εξήγησε “δεν είναι εύκολο ο ίδιος ο ασθενής να πάρει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο ιατρείο όμως αυτοί οι ασθενείς πηγαίναν κατ’ αρχήν σε έναν γιατρό άρα και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν πότε θα πρέπει να στείλουν έναν άρρωστο στο ιατρείο. Δυστυχώς όμως δεν το γνωρίζουν. Οι ασθενείς μπορεί να είναι καρκινοπαθείς- ακόμη και η θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο νευροπαθητικό πόνο- και υπάρχει και ο μη καρκινικός πόνος. Ασθενείς με ημικρανίες…οι κεφαλαλγίες είναι ένας χρόνιος πόνος. Ασθενείς που έχουν νοσήσει από έρπητα ζωστήρα και λοίμωξη, μπορεί να αναπτύξουν νευροπαθητικό πόνο. Ο άρρωστος με οσφυαλγία, ισχυαλγία: και αυτοί οι ασθενείς πονούν άνω των τριών μηνών. Ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις όπως ο άρρωστος με ινομυαλγία. Ασθενείς με νευραλγία τριδύμου …. είναι από τους πιο βασανιστικούς πόνους“.

 

“Ψυχή” του ιατρείου πόνου είναι η κ.Παπαντωνάκη η οποία μαζί με μια νοσηλεύτρια έστησε το ιατρείο και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, ενώ στην ομάδα προστέθηκε και η κ.Λάππα. Σύμφωνα με την κ.Παπαντωνάκη ο απαραίτητος εξοπλισμός του ιατρείου διασφαλίζεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου και δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή, ωστόσο επιθυμία είναι μελλοντικά να προστεθούν κι άλλες ειδικότητες όπως ψυχολόγος και φυσικοθεραπευτής κα.

Πρωτοποριακές μέθοδοι
Ήδη έχουν εφαρμοστεί πρωτοποριακές μέθοδοι στο ιατρείο πόνου μεταξύ των οποίων η διαδερμική νευρόλυση και έχουν βοηθηθεί πολλοί ασθενείς ακόμη και ηλικίας μόλις 20 ετών, που είδαν τη ζωή τους αλλάζει .

“Επιτέλους ζω”…
Η κ.Παπαντωάκη μπήκε και προσωπικά στη θέση του ασθενούς όταν ενεπλάκη στο παρελθόν σε τροχαίο ατύχημα, τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε να απέχει για μήνες από την εργασίας της. Κατανοεί λοιπόν απόλυτα των “γολγοθά” που βιώνουν οι ασθενείς, όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις των ασθενών της μετά τη θεραπεία, τις οποίες χαρακτήρισε την καλύτερη “πληρωμή” όπως σημείωσε “θα αναφέρω κάποιες φράσεις των ασθενών μου: “επιτέλους ζω”, “επιτέλους μπορώ μπω στο σπίτι μου και να χαμογελάσω”, επιτέλους μπορώ να μπω στο σπίτι μου και να παίξω με τα παιδιά μου” και συμπλήρωσε ότι “τα ιατρεία πόνου στηρίζονται στο φιλότιμο και το μεράκι των αναισθησιολόγων που ασχολούνται με τον χρόνιο πόνο“. Η αλλαγή στην καθημερινότητα των ασθενών, σύμφωνα με τις περιγραφές της γνωστής αναισθησιολόγου είναι εντυπωσιακή, καθώς μπορούν να κάνουν και πάλι απλές καθημερινές κινήσεις, που ήταν αδύνατες .

Το ιατρείο πόνου του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου λειτουργεί δύο φορές το μήνα και κάποιες ημέρες που προστίθενται περιστατικά για να γίνουν οι επεμβατικές τεχνικές.