Αρ. Σκουντάκης: Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2021 09:22

Αρ. Σκουντάκης: Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στο Ηράκλειο

Τον προβληματισμό του για την πορεία και το πως θα προχωρήσει γενικότερα ο εμβολιασμός στο Ηράκλειο, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης. 

Ο κ. Σκουντάκης θεωρεί πως πρέπει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συμπεριλάβει τα φαρμακεία για να προχωρήσει η όλη διαδικασία πιο γρήγορα, καθώς θεωρεί πως οι κρατικές υποδομές δεν επαρκούν, όπως και το προσωπικό ( άλλωστε ιατροί και νοσηλευτές έχουν να ασχοληθούν και με πολλά αλλά καθήκοντα που δεν μπορούν να τα παραμελήσουν),  γι αυτό και θεωρεί πως  κάποια στιγμή θα ζητηθεί και η αρωγή των φαρμακοποιών … (Περίπου 300 εμβολιαστικά κέντρα επιπλέον, με επιστήμονες φαρμακοποιούς πιστοποιημένους ήδη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την διενέργεια εμβολιασμού, και επίσης με πρόσφατο το παράδειγμα ότι πανελλήνια έγιναν σχεδόν 4.000.000 δόσεις αντιγριπικών από τους φαρμακοποιούς σε δυόμιση μήνες)

Για το παραπάνω μάλιστα ο κ. Σκουντάκης στηρίχθηκε σε ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανε με βάση τον οποίο:“Στην περιφέρεια Ηρακλείου ζουν περίπου 300.000 κάτοικοι, και για να επιτύχουμε ανοσία αγέλης σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 210.000 συμπολίτες μας,δηλαδή να γίνουν 420.000 εμβολιασμοί, σε δυο φάσεις. Τα εμβολιαστικά κέντρα αυτή την στιγμή είναι το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο, το ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, και τα ΚΥ Μοιρών και Καστελίου, με τα υπόλοιπα ΚΥ ( 4 στον αριθμό) να αναμένουν και αυτά να μπουν στην συνέχεια στην διαδικασία. Να συμπεριλάβω και τις ΤΟΜΥ, να πάμε συν 7 ακόμη εμβολιαστικά κέντρα, σύνολο. 16 εμβολιαστικά κέντρα. ( τα ΤΟΜΥ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα, είναι δίκη μου υπόθεση ότι θα συμπεριληφθούν) Σε κάθε εμβολιαστικά κέντρο αντιστοιχούν λοιπόν 210.000 δια 16, ίσον 13.125 εμβολιασμοί, αν γίνεται ένας εμβολιασμός κάθε φορά και αν λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο 24 ώρες το 24ωρο ( σαφώς αδύνατο) και αν υποθέσω ότι ο εμβολιασμός μαζί με την λήψη ιστορικού και την παραμονή του εμβολιασθέντα στο εμβολιαστικό κέντρο για τυχόν παρενέργειες, θα διαρκεί 15 με 20 λεπτά της ώρας, θα χρειαστούμε 180 ημέρες για να τελειώσουμε τον εμβολιασμό δηλαδή 6 μήνες για την πρώτη δόση μόνο. Αν σε κάθε εμβολιαστικά κέντρο θα υπάρχουν αρκετοί ιατροί ή νοσηλευτές να εμβολιάζουν ταυτόχρονα, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί δραστικά. Αυτό βέβαια λογικά θα είναι εφικτό σε μεγάλες μονάδες όπως είναι τα νοσοκομεία. Αν γίνονται στο εικοσάλεπτο από πέντε εμβολιασμοί ταυτόχρονα για παράδειγμα, θα μειωθούν δραστικά οι χρόνοι. “

Αναφερόμενος στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού στο Ηράκλειο, ο κ. Σκουντάκης τονίζει πως:  “Οι παράγοντες λοιπόν που θα επηρεάσουν την επίτευξη του 70% στο Ηράκλειο σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε πριν το καλοκαίρι…που είναι το πλέον κρίσιμο ορόσημο για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, είναι τα εξής:

1. Ικανός αριθμός εμβολιαστικών κέντρων, πέρα από τους υπάρχοντες ( δύσκολο)
2. Επαρκής αριθμός προσωπικού. (δύσκολο επίσης)
3. Επάρκεια εμβολίων πριν φθάσουμε στο Πάσχα. ( θολό τοπίο)
4. Αυστηρή τήρηση των ραντεβού (δύσκολο)
5. Άλλοι Πιθανοί μη προβλέψιμοι παράγοντες για την ώρα…”

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook