Σιγοκαίνε οι καταστηματάρχες λόγω αντικαπνιστικού
Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει τα καταστήματα στο νομό Ηρακλείου, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Καφέ στο ν. Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.
«Σίγουρα έχει επηρεάσει τα καταστήματα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ακόμη και ψυχολογικά να το δει κανείς, όταν βλέπει συν όλα τα άλλα που μας ταλανίζουν τόσα χρόνια, θέματα οικονομικής φύσεως εννοώ, και οι καιρικές συνθήκες, εννοείται ότι και αυτές συμβάλλουν, γιατί όταν και αυτές δεν επιτρέπουν να καπνίσει κάποιος στον έξω χώρο, εννοείται ότι μετά θα κάτσει σπίτι του και δεν θα βγει έξω να πάει να διασκεδάσει. Όλα αυτά μαζί, δημιουργούν μια κακή ψυχολογία, δημιουργούν στον καταστηματάρχη την αίσθηση ότι ο αντικαπνιστικός έχει επηρεάσει την κατάσταση. Ναι μεν για κάποιους μπορεί να είναι καλό γιατί βοηθάει στην δημοσία υγεία και βοηθάει να είμαστε όλοι μας υγιείς, από την άλλη πλευρά όμως για κάποιους άλλους που είναι καπνιστές και εξαρτημένοι δεν μπορούν αυτό να το δουν και εννοείται ότι μετά κάνουν διάφορες σπασμωδικές κινήσεις. Γιατί η εφαρμογή του νόμου μπήκε λίγο άκομψα στη ζωή μας και αυτό κάπως έχει επηρεάσει και τον ίδιο τον επιχειρηματία και αυτούς που θα μας επισκεφθούν. Διότι ο καθένας που έχει μια εξάρτηση και ξέρει ότι αν πάει σε ένα χώρο θα δημιουργήσει πρόβλημα είτε στον επιχειρηματία είτε στον διπλανό του, μετά από αυτά προτιμάει να μείνει στο σπίτι του. Σίγουρα υπάρχουν απολύσεις, σίγουρα υπάρχουν και συνάδελφοι οι οποίοι έχουν εφαρμόσει το νόμο στο 100%, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που ζητούν απεγνωσμένα κάτι να αλλάξει. Ένα «παράθυρο» γι’ αυτούς που καπνίζουν» δήλωσε η κ. Αντωνακάκη.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη, αρκετά μαγαζιά στο Ηράκλειο εφαρμόζουν το νόμο. «Άρα λοιπόν σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποδεχτεί το νόμο, υπάρχει ένα ποσοστό όμως που αντιδρά, είτε γιατί έχουν πληγεί περισσότερο από κάποιους άλλους, είτε γιατί δεν τους αρέσει ο νόμος κλπ.» ενώ συμπλήρωσε: «Θα κάνω μια απλή ερώτηση. Αυτοί οι άνθρωποι που καλώς ή κακώς δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους και δεν τους νοιάζει το κακό που τους δημιουργεί το κάπνισμα. Γι΄ αυτούς τους ανθρώπους τι πρέπει να γίνει, για να μπορέσουμε να δώσουμε και σε εκείνους ένα σκαλοπάτι να διασκεδάσουν; Πέρα από το ότι εμείς ζητούσαμε, γιατί εμείς αυτό ζητούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν πάει να κάνουν την εφαρμογή του νόμου και μάλιστα μας δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει κάποιος χώρος, στις ίδιες επιχειρήσεις μας μέσα, πάνω από κάποια τετραγωνικά όμως. Αυτό γιατί το εξαιρούν, γιατί είναι τόσο κάθετοι και τόσο καθολικός ο νόμος και έξω από τα καταστήματα κυρίως που τα μισθώνουμε με τόσα μεγάλα ποσά για να μπορούμε να τα εκμεταλλευόμαστε και μας δεσμεύουν ακόμη και στο έξω;».
Στο ερώτημα τι εννοεί όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, η κ. Αντωνακάκη απάντησε: «Ελάχιστοι είναι αυτοί που πλέον εκμεταλλεύονται τους εξωτερικούς χώρους, γιατί και γι’ αυτό το κομμάτι έχουμε κάνει παρεμβάσεις και έχουμε βρει μια λύση, έχουμε προχωρήσει και στη μελέτη μας και θα λυθεί το πρόβλημα εξ’ ολοκλήρου. Μιλάμε για έναν νόμο που δεν σου επιτρέπει, ούτε με πλαϊνά να κάθεσαι. Δηλαδή κάποιος που έχει μια τέντα και δύο πλαϊνά θεωρείται ότι είναι κλειστός χώρος. Δεν είναι όμως».
Για το τι ζητάει από την πολιτεία, η κ. Αντωνακάκη, σχολίασε: «Να υπάρχει κάποιος χώρος σε αυτά τα μαγαζιά που προβλέπεται και υπάρχει η δυνατότητα να περιορίζεται ο κόσμος, να μπαίνει να καπνίζει ώστε να μην κρυώνει και να προφυλάσσεται ή αν δεν γίνεται αυτό, το δικαίωμα της επιλογής. Να επιλέγει ο κάθε καταστηματάρχης τι είδους μαγαζί θέλει. Εγώ μπορεί να θέλω να έχω ένα μαγαζί στο οποίο να μην μπαίνει κανείς που να καπνίζει μέσα ή και το αντίθετο.
Για το σε τι επιπτώσεις έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα η εφαρμογή του νόμου, η κ. Αντωνακάκη, σχολίασε: «Έχει επιπτώσεις στον τζίρο και πολύ μάλιστα. Αν κάνετε μια βόλτα τις καθημερινές κυρίως, θα δείτε μες τα καταστήματα ένα άτομο, το πολύ δύο. Έχει μειωθεί η επισκεψιμότητα και το επόμενο διάστημα, ζήτημα να τα βλέπουμε κι αυτά. Ένα Σάββατο κι αυτό πολύ θα είναι, αν γίνεται καμία εκδήλωση, κάποια βραδιά που να παρακινεί τον κόσμο να βγει έξω. Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, ότι εστιάζονται οι έλεγχοι στο κέντρου του Ηρακλείου οπότε ο κόσμος αναγκάζεται και βγαίνει περιφερειακά. Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, πρέπει να υπάρχει μια ισονομία» ενώ η κ. Αντωνακάκη συμπλήρωσε: «Σαν Σύνδεσμος θέλουμε να δουλεύουν όλα τα μαγαζιά, θέλουμε να μην υπάρχουν προβλήματα ούτε μεταξύ των συναδέλφων. Να πω και κάτι, αυτό το 1142 το θεωρώ υπερβολή με την έννοια ότι θα μπορούσαν οι μηχανισμοί να κάνουν ελέγχους σε τακτά διαστήματα είτε περιφερειακά είτε στο κέντρο του Ηρακλείου, όμως υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Όπως είναι οι άστεγοι κλπ. Και όχι τόσο στο να κάνουμε τους αστυνομικούς και να παίρνουμε τηλέφωνο ο ένας για τον άλλο και να δημιουργούμε προβλήματα, ακόμη και μεταξύ μας».
«Αυτό που θα πρότεινα, είναι να κάνουμε μια ημερίδα ενημερωτική, μαζί με τους γιατρούς και να έρθουν όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται από τα μαγαζιά και εργαζόμενοι στα μαγαζιά και να τους κάνουμε μια ενημέρωση, όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία, γιατί πολύς κόσμος, όχι ότι δεν ξέρει αλλά πολλοί αν το ακούσουν από την πλευρά τω γιατρών είναι διαφορετικά, και δεύτερον αν μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο για να μη φτάνουμε σε ακραία σημεία, να μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα και στον καπνιστή να κάνει αυτό που θέλει» ανέφερε η κ. Αντωνακάκη.
Για το πώς σκέφτεται να κινηθεί από εδώ και πέρα, η κ. Αντωνακάκη σχολίασε: «Αυτό που ζητάμε, και όχι μόνο εμείς και από την Πάτρα, είναι όλοι μαζί να μας δώσουν τη δυνατότητα είτε να κάνουμε αυτό που σας είπα ή να δούμε με ποιο άλλο τρόπο μπορεί κάποιος να επιλέξει τι είδους επιχείρηση θέλει, αν αυτό είναι εφικτό να γίνει».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Αντωνακάκη: