Σεμινάριο στην Χερσόνησο με τίτλο: «Η ζωγραφική σε χρηστικά αντικείμενα και η προώθηση τους»
Με υψηλές προσδοκίες και με τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου ξεκίνησε σήμερα στο δημοτικό κατάστημα στο Λιμάνι Χερσονήσου, το εξαιρετικό σεμινάριο – εργαστήριο με τίτλο: «Η ζωγραφική σε χρηστικά αντικείμενα και η προώθηση τους», με σκοπό την στήριξη της Γυναικείας Χειροτεχνίας στην Κρήτη και την προώθηση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Το ΚΟΙΠΟΔΙ (ΟΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ) που έχει ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και έχοντας ήδη συγκροτήσει μια ομάδα ζωγράφων – εικαστικών με αφορμή το ευρωπαϊκό σχέδιο “ART HAS NO AGE” (2017-2019), μαζί με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ “ΠΛΟΗΓΟΣ” που έχει συστήσει και λειτουργεί, με χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τη «Μονάδα Στήριξης της Γυναικείας Χειροτεχνικής δραστηριότητας στην Κρήτη» μετά από ανίχνευση αναγκών και δυνατοτήτων της ομάδας προχώρησαν στο στοχευμένο σχεδιασμό του εν λόγω σεμιναρίου – εργαστηρίου.
Πρόκειται για μια δυναμική δράση συνέργειας μεταξύ φορέων, στην οποία προστίθεται ο Δήμος Χερσονήσου, που έμπρακτα στηρίζει θερμά την πρωτοβουλία αυτή φιλοξενώντας το σεμινάριο στο δημοτικό κατάστημα, παρέχοντας μέσα και εξοπλισμό, αναγνωρίζοντας τη δράση ως ορθή πρακτική προσέγγισης και διατήρησης της παράδοσης αλλά και ως δράση για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της τοπικής οικονομίας την οποία χαρακτηρίζει ο τουρισμός ως ευκαιρία. Άλλωστε, κοινός στόχος όλων των παραπάνω φορέων είναι η σύνδεση σύνδεσης διαφορετικών χώρων και τομέων όπως ο πρωτογενής, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, με στόχευση μια συνολικά ποιοτικότερη κρητική προσφορά.
Με πίστη στην αξία της μοναδικότητας, της τοπικότητας αλλά και στη δυνατότητα της τέχνης να ταξιδεύει παντού, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΟΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, επενδύουν και ενεργοποιούν τις δυνάμεις της κοινωνίας που μπορούν να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητα, αλλά και να υποστηρίξουν δυναμικά την τοπική οικονομία. Το σημερινό σεμινάριο με εισηγήτρια την κ. Εβελίνα Μπάκιντα (marketier) είχε ως θέμα: “Τα βασικά βήματα για την/τον νέα/νέο επιχειρηματία στην εικαστική τέχνη (επιχειρηματικό πλάνο, ανταγωνισμός, ο πελάτης στόχος, η προβολή του προϊόντος, τα πρώτα βήματα και η κοστολόγηση). Το σεμινάριο συνεχίζεται στις μέρες 13, 14, 17, 18, 19 Φεβρουαρίου από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι και απευθύνεται κυρίως σε εικαστικούς χωρίς να εξαιρούνται άλλοι καλλιτέχνες. (περισ. πληροφορίες: Ελένη Μαραγκάκη, 6972921895).
Ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΟΔΙ, κ. Γιάννης Κομονταχάκης ευχαρίστησε τον ΠΛΟΗΓΟ για την έμπρακτη και ουσιαστική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο μέσα από τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί για τη Γυναικεία Χειροτεχνία και παράλληλα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χερσονήσου για την ουσιαστική συνεννόηση και στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία αυτή.
Ο Πρόεδρος της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΟΗΓΟΣ, κ. Χάρης Ροδιτάκης ανέλυσε, στην εισαγωγή του, την επιλογή παρέμβασης του ΠΛΟΗΓΟΥ στο χώρο της γυναικείας χειροτεχνίας στην Κρήτη οποία η εντάσσεται στις προσπάθειες ανάδειξης «ανάδειξης και στήριξης» των δυναμικών που διαθέτει η Κρήτη, υιοθετώντας στους σχεδιασμούς μας το μοντέλο της «ενδογενούς ανάπτυξης» ως απάντηση και «δημιουργική αντίδραση» στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα της κρίσης. Τέλος, ο Δήμαρχος Χερσονήσου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης με της οποίας τη στόχευση συντάσσεται, χαιρέτισε τη δυναμική συνέργεια και την αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΚΟΙΠΟΔΙ και του ΠΛΟΗΓΟΥ, καθώς και τη δυναμική ομάδα γυναικών του Δήμου Χερσονήσου που διατηρούν ζωντανές τις παραδοσιακές τέχνες, που διαθέτουν τη δύναμη και την πίστη να ασχολούνται και με την τέχνη, ενώ τόνισε ότι στέκεται αρωγός τόσο ο ίδιος, αλλά και η δημοτική αρχή στις πρωτοβουλίες δια βίου Μάθησης, Πολιτισμού και ανάπτυξης – διεύρυνσης της Επιχειρηματικότητας σε ένα Δήμο, που λόγω του πλούτου του και του τουρισμού, έχει πολλές δυνατότητες που μπορούν να γίνουν ευκαιρίες αν αξιοποιηθούν σωστά.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν καθώς με χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας λειτουργεί η «Μονάδα Στήριξης της Γυναικείας Χειροτεχνικής δραστηριότητας στην Κρήτη». Η στήριξη αυτή της Περιφέρειας Κρήτης σηματοδοτεί έμπρακτα το ενδιαφέρον της για μία «από κάτω» οργάνωση των Τοπικών Δυνάμεων και Δυνατοτήτων, καθώς και την αναγκαιότητα σύνδεσης διαφορετικών χώρων και τομέων όπως ο πρωτογενής, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Η παρέμβαση αφορά στη χαρτογράφηση – αποτύπωση ύπαρξης και λειτουργίας γυναικείων χειροτεχνικών μονάδων σε επίπεδο Κρήτης, Χάραξη ”διαδρομών γυναικείας χειροτεχνίας” και σύνδεσής τους με την τοπική και τουριστική αγορά, δημιουργία Ηλεκτρονικής Σελίδας και ” Ψηφιακό Χάρτη” απεικόνισης των προαναφερόμενων διαδρομών, Σχεδιασμό και Οργάνωση προγραμμάτων στοχευόμενης Επιμόρφωσης γυναικών στην εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών κι επαγγελμάτων, Διοργάνωση Ενημερωτικών ημερίδων, εκδηλώσεων, συναντήσεων σχετικών με τη γυναικεία χειροτεχνία και, τέλος, Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προετοιμασίας και ανάπτυξης χειροτεχνικών δραστηριοτήτων σε ομάδες γυναικών ή μεμονωμένων περιπτώσεων, καθώς και συνεργασία με φορείς-εκπροσώπους του χώρου τους.