Προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες των νεκρών ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη με τους πολίτες να ζητούν άμεσα απαντήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδιώκουν την εύρεση λύσης για το κατά τ’ άλλα «πόσιμο» νερό του φράγματος. Και μπορεί να ριχθεί φως στα αίτια του θανάτου των ψαριών από τα αποτελέσματα των ελέγχων του δείγματος νερού ωστόσο όμως ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, μιλώντας στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη έκανε λόγο «για σημαντικό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που καταδεικνύει ότι η ισορροπία του φράγματος έχει διαταραχθεί».
Υποχρέωση μας είναι η καθαρότητα του νερού και η πολιτεία την έχει στο «περίμενε»
«Θα περιμένουμε για να δούμε τι προκάλεσε τη θανάτωση των ψαριών η κουβέντα όμως δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αυτό καθώς μιλάμε πλέον για την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει τη σωστή ποιότητα του πόσιμου νερού από το φράγμα Αποσελέμη. Η Λαγκάδα δεν έχει βιολογικούς καθαρισμούς και νομικά αλλά και πολιτικά θα διεκδικήσουμε την υποχρέωση της πολιτείας για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. Δυστυχώς η πολιτεία κρύβεται πίσω από τον καθαρισμό των νερό από τα διυλιστήρια του φράγματος κάτι το οποίο θεωρούμε αντιδεοντολογικό και λανθασμένο αλλά και απάνθρωπο για τους κατοίκους της περιοχής να έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Μην κρυβόμαστε σαν πολιτεία πίσω από ένα διυλιστήριο αμελώντας τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις μας καθώς η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών εμπεριέχονται στους περιβαλλοντικούς όρους στην δημιουργία του φράγματος Αποσελέμη
Σέγκος: «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από μια διύλιση»
«Μας παραδώσαν ένα έργο και είπαμε ότι αρκεί μια διύλιση του νερού και εμείς είμαστε κρυμμένοι πίσω από αυτή τη διαδικασία δήλωσε χαρακτηριστικά στον Politica ο Γ. Σέγκος συμπληρώνοντας: Το θέμα δεν αφορά μόνο στο Δήμο Χερσονήσου αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου και δεν θα επιτρέψουμε το θέμα να καταπέσει με πρόσκαιρες απαντήσεις . Το Φράγμα είναι για να πίνουμε νερό και όχι για τα λύματα».
Ανακοίνωση του Ο.Α. Κ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.Α.Κ για τα νεκρά ψάρια φαίνεται πως οι ζημιογόνες ουσίες που προκάλεσαν το θάνατο τους είναι βλαβερές μόνο για τα ίχθυ.
Πιο συγκεκριμένα:
- Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία στην περιοχή οικισμού Αβδού και ελήφθησαν δείγματα νερού για ανάλυση των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη.
- Στάλθηκε δείγμα νερού σε εξωτερικό διαπιστευμένο εργαστήριο, για να πραγματοποιηθεί ανάλυση των βασικών περιβαλλοντικών παραμέτρων ποιότητας νερού.
- Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ζωντανών και νεκρών ψαριών για ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για να γίνει παρασιτολογική, μικροβιολογική, ιστολογική εξέταση και μοριακή ανίχνευση ιών των ψαριών.
Τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. (Πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο εγκλωβισμός των ψαριών στην μικρή υδατοσυλλογή (νερόλακκο) με την πολύ μικρή ανανέωση νερού είναι η βασική αιτία, λόγω της μείωσης της στάθμης του ταμιευτήρα Αποσελέμη. Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή ανανέωση του νερού σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στο συγκεκριμένο σημείο είναι ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας.