Σε κρίσιμη φάση οι Βούτες Ηρακλείου – Αντίστροφη μέτρηση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται στις Βούτες Ηρακλείου έχει θέσει σε συναγερμό τις τοπικές και εθνικές αρχές.
Με τον κίνδυνο να παραμένει ενεργός και τα σημάδια στο έδαφος να επεκτείνονται, οι αρμόδιοι επιστήμονες και φορείς βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης και την προστασία των κατοίκων. Σήμερα αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε επιφυλακή οι Βούτες Ηρακλείου – Σήμερα οι αποφάσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι των Βουτών Ηρακλείου τις εξελίξεις γύρω από το γεωλογικό φαινόμενο που απειλεί το χωριό. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ υπό τον πρόεδρό του Ευθύμιο Λέκκα πραγματοποιεί λεπτομερή χαρτογράφηση της περιοχής με τη χρήση drone και ειδικού εξοπλισμού, καταγράφοντας δύο μεγάλες εδαφικές ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων η κάθε μία.
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες, ακόμα και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας, με ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να απομακρυνθούν προσωρινά από τα κτίσματα που παρουσιάζουν σοβαρές ρωγμές.
Δηλώσεις Ευθύμη Λέκκα και Αλέξη Καλοκαιρινού
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε:
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς λειτουργεί αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να δούμε τις διαστάσεις του για να προσεγγίσουμε την επικινδυνότητά του. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το φαινόμενο αυτό».
Στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός:
«Βεβαίως είναι στην κρίση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας διά του προέδρου του ΟΑΣΠ που βρίσκεται μαζί μας σήμερα να εκτιμήσει εάν αυτό θα συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μια πρακτική διάσταση στην κήρυξη αυτή. Δηλαδή όλες οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για ένα φαινόμενο το οποίο -όπως ακούσατε- βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, πρέπει να προλάβουμε. Δηλαδή είναι προφανές ότι δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο ακόμα και αν η διεύρυνση αυτών των διαρρήξεων δεν είναι ορατή κάθε δευτερόλεπτο. Όμως χρόνος δεν μπορεί να χαθεί και φυσικά πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί η ασφάλεια της ζωής, η ασφάλεια των ανθρώπων και από κει και πέρα βεβαίως οι περιουσίες αλλά και ο δημόσιος χώρος ο οποίος έχει υποστεί βλάβες».
Tου Νίκου Τσιλιπουνιδάκη