Σε κινητοποιήσεις και στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία
Δημοσιεύτηκε στις 25/01/2020 16:42
Κάλεσμα προς τους Εργαζομένους στην Δημόσια Υγεία απεύθυνε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης στην στάση εργασίας της Τρίτης και στην συγκέντρωση, έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση κάλεσμα του κ. Βρύσαλη:
Οι εργαζόμενοι στην ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ στις 28/1/2019 με συγκέντρωση στα γραφεία της 7ΥΠΕ ΣΤΙΣ 11 πμ
ΓΙΑΤΙ
Δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας,
Γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.
Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.
Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας υπουργική απόφαση που θα καθορίζει “από μηδενική βάση” τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ υπάρχει “σύσταση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για “μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα”.
Στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ΝΔ ετοιμάζεται να προσθέσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον οποίο διατηρεί και θωρακίζει νομικά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016 με μειώσεις έως 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις), ώστε να ενταφιάσει τις διεκδικήσεις (και δικαστικά) δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:
● διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)), όπως προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
● διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
● διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
● Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του. Ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ κι είναι απολύτως βέβαιο, ότι και αυτά θα λεηλατηθούν.
• Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
• Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. ευρώ και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ και μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τη στρατηγική ότι η Υγεία και η Ασφάλιση είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγορά και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνου το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών
Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς.
Σχεδιάζουν την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, ξεκινώντας πιλοτικά από 3 νοσοκομεία, της «αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» και της συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχεδιαζόμενη διάθεση νοσοκομειακών κρεβατιών του ΠΑΓΝΗ αλλά και του Βενιζελειου σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τον «δρόμο άνοιξε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οργανώνουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε:
► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών. .
► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις .
► πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο