Στο “απόσπασμα” οδηγείται η Κρητική τσικουδιά

Δημοσιεύτηκε στις 08/01/2020 09:21

Στο “απόσπασμα” οδηγείται η Κρητική τσικουδιά

Στο “απόσπασμα” και στον αφανισμό οδηγείται η παραδοσιακή Κρητική τσικουδιά καθώς τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κινήσεις από τους συλλόγους αποσταγματοποιών του νησιού σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν, μιας και θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τον όρο “απόσταγμα φρούτων”, με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ!!

Στην Παγκρήτια σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Λασιθίου, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020  στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν σχολίασε μέσα από τον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης.

Ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Λασιθίου κ. Καναβάκης

Οι αποσταγματοποιοί τσικουδιάς συζήτησαν τις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει με την επικύρωση της νέας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της εσωτερικής εθνικής νομοθεσίας, σχετικά με την απόσταξη της ρακής. O κ. Γιάννης Καναβάκης, τόνισε: “Από τη μια έχουμε το θέμα ότι μας αφαιρούν το δικαίωμα να μιλάμε για τσικουδιά και μας επιβάλλουν να χαρακτηρίζουμε το προϊόν μας ως προϊόν απόσταξης φρούτων. Και από την άλλη έχουμε τις εξοντωτικές ποινές. Παράλληλα έχουμε και την εξαφάνιση του αποστακτικού δικαιώματος των “διήμερων” παραγωγών. Και επίσης, είναι και το ζήτημα ότι εμείς μπορεί να πουλήσουμε στην κάβα τη ρακή μας, αλλά δεν της επιτρέπουν πλέον να πουλήσει στη συνέχεια τη ρακή στη χονδρική πώληση παρά μόνο στη λιανική”.

Ο κ. Καναβάκης αναφέρθηκε αναφέρθηκε στο χρονικό της κλιμάκωσης των μέτρων που πλήττουν τους παραδοσιακούς, μικρούς αποσταγματοποιούς, από το 2015 μέχρι και σήμερα, εξομοιώνοντας το παραδοσιακό προϊόν με «βιομηχανικό». Οι αποσταγματοποιοί, εξέφρασαν τα παράπονα τους για τη στάση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στο παραδοσιακά παραγόμενο προϊόν, καθώς θίγεται πολιτιστική κληρονομιά της ρακής.  “Τα προβλήματα είναι αρκετά και σοβαρά και αφορούν την νέα οδηγία που θα αντικαταστήσει την απόφαση μέχρι τώρα καθώς δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο τσικουδιά, αλλά τον όρο απόσταγμα φρούτων, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα μπορούμε να παράξουμε ρακή πάνω από 37,5 αλκοολικούς βαθμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καναβάκης.

Οι αποσταγματοποιοί ζητούν αφενός να μην αποκλειστεί οριστικά το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «τσικουδιά» από τους παραδοσιακούς καζανάρηδες της Κρήτης και αφετέρου να απαλειφθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από την παραγωγή ρακής έως 130 – 150 κιλά, για δε πάνω από την ποσότητα αυτή να ισχύσει το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα ισχύει για τους βιομηχάνους ποτοποιούς.

Τα βασικότερα προβλήματα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με το υπόμνημα, στη συνέλευση θα τεθούν τα εξής βασικά προβλήματα του κλάδου:

  1. Το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των “διήμερων”, που είναι:

α) Ο Ν. 2960/2001 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

β) Ο Ν. 2969/2001 “Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα”.

γ) Διάφορες κανονιστικές διαταγές-εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, προβλέπονται τόσο διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) όσο και ποινικές κυρώσεις και με τους δύο ως άνω νόμους, κατασχέσεις των προϊόντων, των μέσων παραγωγής και των μεταφορικών μέσων, μέτρα ιδιαίτερα επαχθή για όλους τους αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές.

  1. Τα διοικητικά πρόστιμα.
  2. Οι ποινικές κυρώσεις.

Διοικητικά πρόστιμα

Τα πρόστιμα του Τελωνειακού Κώδικα στις απλές παραβάσεις κυμαίνονται από 300 έως 15.000 ευρώ και στις λαθρεμπορίες το ελάχιστο 750 ή 1.500 ευρώ (άρθρο 155 του Ν. 2960/2001).

Τα πρόστιμα του Ν. 2969/2001 περί αλκοόλης κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ανάλογα με την περίπτωση της παράβασης.

Ποινικές κυρώσεις

* Άσκηση ποινικής δίωξης για λαθρεμπορία (άρθρ. 155 Ν. 2960/2001 Τ.Κ.).

* Άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα (άρθρ. 12 Ν. 2969/2001).

Τα ως άνω πρόστιμα επιβάλλονται σωρευτικά και έτσι γίνονται ιδιαίτερα δυσβάστακτα για τους αγρότες-παραβάτες.

Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά το 2015 σύμφωνα με μια διαταγή του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΔΕ), με την οποία τα πρόστιμα της λαθρεμπορίας στις περισσότερες περιπτώσεις υπολογίζονται με βάση τα διαφυγόντα ποσά του φόρου κατανάλωσης του ούζου (1.225 ευρώ ανά 100 κιλά άνυδρου οινοπνεύματος και όχι με το 0,59 του φόρου κατανάλωσης ανά κιλό προϊόντος).

Νέα συνάντηση και νέο Υπόμνημα ετοιμάζουν οι Αποσταγματοποιοί

Σύμφωνα με τον κ. Καναβάκη, “θα επιδιώξουμε νέα συνάντηση των συλλόγων Αποσταγματοποιών της Κρήτης, προκειμένου να ασκήσουμε πίεση μέσω νέου υπομνήματος σε επίπεδο κεντρικής πολιτείας και κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν διαμορφωθεί το νέο Θεσμικό Πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ακούμε τον κ. Καναβάκη: