Σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση «Ειρήνη» νοτίως της Ιεράπετρας
Με ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών αλλά και οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk απέπλευσε από το ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “ΥΔΡΑ”, προκειμένου να λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση “ΕΙΡΗΝΗ” για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η Ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ βρέθηκε αρχικά στη Σούδα και στο Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής. Εκεί το πλήρωμά της θα εκπαιδευτεί στις διαδικασίες ελέγχου πλοίων ώστε να αναλάβει στη συνέχεια δράση στη Μεσόγειο.
Αποστολή της θα είναι να προσεγγίζει και να ελέγχει κάθε ύποπτο για μεταφορά όπλων πλοίο. Η ομάδα των βατραχανθρώπων που μεταφέρει η Ελληνική φρεγάτα η οποία μάλιστα διαθέτει και δικό της ταχύπλοο αλλά και το ελικόπτερο Aegean Hawk δίνουν σημαντικές δυνατότητες στην “ΥΔΡΑ” να προχωρά σε ουσιαστικούς ελέγχους στη θάλασσα.
Ωστόσο, στο Ελληνικό επιτελείο επικρατεί ιδιαίτερη περιορισμένη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “ΕΙΡΗΝΗ”. Εκτός από την Ελλάδα μόνο η Γαλλία έχει στείλει στην περιοχή τη φρεγάτα “JEAN BART” ενώ οι Ιταλοί οι οποίοι θα έχουν και την διοίκηση στη θάλασσα το πρώτο εξάμηνο λαμβάνουν μέρος με πλοίο υποστήριξης.
Παρά τις προσπάθειες καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν στέλνει πολεμικό πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος, καθώς η Γερμανία τελικά δεν θα συμμετέχει με φρεγάτα αλλά με αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Με αεροπορικά μέσα συμμετέχουν στην “ΕΙΡΗΝΗ” η Πολωνία και το Λουξεμβούργο.
Με δεδομένη την τεράστια θαλάσσια έκταση την οποία πρέπει να επιτηρούν τα πλοία της “ΕΙΡΗΝΗΣ”, αλλά την διαφαινόμενη απροθυμία Ευρωπαϊκών κρατών να στηρίξουν την επιχείρηση, το επιτελείο στη Αθήνα διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως στέλνει ένα από τα ισχυρότερα πλοία του Στόλου αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα η επιχείρηση.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει με κάθε τρόπο την εμπλοκή της στον Λιβυκό εμφύλιο στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά προχωρά σε νέες απειλές για ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Για συμφωνία με την Τρίπολη και χορήγηση άδειας για έρευνες στην περιοχή την οποία διεκδικεί η Τουρκία νότια της Κρήτης έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο τονίζει ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει στα σχέδια της.
Στην περιοχή άλλωστε οι γείτονες διαθέτουν αρμάδα αποτελούμενη από πέντε φρεγάτες και πλοίο υποστήριξης, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα προχώρησαν σε νέα επίδειξη δύναμης. Πάνω από το Λιβυκό πέλαγος και τα Τουρκικά πλοία πέταξε σχηματισμός αποτελούμενος από Τουρκικά μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενο ραντάρ και μεταγωγικό αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης.
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί έρευνες από Τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης και σε τέτοια περίπτωση θα αντιδράσει δυναμικά. Ήδη στο επιτελείο εδώ και πολλούς μήνες έχουν καταστρωθεί σχέδια αντιμετώπισης Τουρκικής ενέργειας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των Τουρκικών ερευνητικών.