Σε αγώνα δρόμου οι δανειολήπτες για την προστασία πρώτης κατοικίας

Δημοσιεύτηκε στις 21/08/2019 20:14

Σε αγώνα δρόμου οι δανειολήπτες για την προστασία πρώτης κατοικίας

Η κ. Άννα Κορσάνου, δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Politica 89.8 και μίλησε στον Χρήστο Κώνστα για το πώς κάθε σπίτι αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δανεισμού αλλά και για την ένταξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία από 1η Ιουλίου.

 

Ήδη 15.000 δανειολήπτες, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιδιώκουν να λάβουν προστασία της πρώτης κατοικίας και έχουν ξεκινήσει την διαδικασία με την αίτηση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο μόνο 22 από αυτές τις αιτήσεις έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως έχουν ολοκληρωθεί.

«Στο οικογενειακό περιβάλλον σίγουρα ένα μέλος έχει πάρει δάνειο. Οι ενήλικοι εδώ στην Κρήτη έχουν προχωρήσει σε φοβερό δανεισμό, την τελευταία δεκαετία ειδικά και κυρίως διαλέγουν επιχειρηματικά δάνεια διότι στην Κρήτη οι άνθρωποι δεν εργάζονται ως υπάλληλοι. Ο καθένας έχει τη δική του επιχείρηση, έκαναν μια προσπάθεια με τον τουρισμό να ανοίξει ο καθένας μια δική του δραστηριότητα που του δίνει τη δυνατότητα να έχει ελευθερία κινήσεων αλλά αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν κεφάλαιο, το οποίο προήλθε από τον δανεισμό. Οι επιχειρήσεις πήγαιναν καλά, πλήρωναν τα δάνεια. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τους δανειολήπτες διότι οι διέξοδοι διαφυγής περιορίστηκαν πάρα πολύ μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη» δήλωσε η κ. Κορσάνου χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Κορσάνου, δεν είναι τόσο απλή όσο την παρουσιάζουν. Ένα από τα θετικά της πλατφόρμας είναι ότι δεν χρειάζεται δικηγόρο για να την υποβάλλει κάποιος, αλλά μπορεί και μόνος του να μπει στην πλατφόρμα και να κάνει την αίτηση. «Το μόνο έγγραφο το οποίο πρέπει να επισυνάψει ο δανειολήπτης είναι το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο μπορεί να παραλάβει από το Κτηματολόγιο ή από το Υποθηκοφυλακείο. Εκτός αν κάποιος θέλει να επισυνάψει και κάποια άλλα έγγραφα για προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει» σημείωσε η κ. Κορσάνου.

Ωστόσο όπως προανέφερε η κ. Κορσάνου η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Με βάση τη διαδικασία, μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα, οι τράπεζες εντός ενός μήνα θα υποβάλουν την πρόταση ρύθμισης. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα έχει ένα μήνα να αποφασίσει το κατά πόσο επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με βάση την πρόταση των τραπεζών και στη συνέχεια υπογράφει τη σχετική σύμβαση και ξεκινά η διαδικασία της επιδότησης. Στην περίπτωση που κρίνει πως δεν είναι συμφέρουσα η πρόταση των τραπεζών μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Στην περίπτωση που δεν είναι επιλέξιμος ο δανειολήπτης προβλέπεται εντός 15 εργάσιμων ημερών να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για να ρυθμίσει το δάνειό του. Αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις, έχουν χρόνο να την τελειώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά την διάρκεια, της διαδικασίας οι δανειολήπτες είναι προστατευμένοι, για παράδειγμα από τυχόν πλειστηριασμούς. Αυτό όμως ισχύει για εκείνους που έχουν υποβάλλει την αίτηση. Για την επιλεξιμότητα αυτή πρέπει κάποιος να πληροί τις προϋποθέσεις, κατά τις οποίες το στεγαστικό δάνειο πρέπει να είναι μέχρι τις 130 χιλ. ευρώ, να υπάρχει εγγραφή προσημείωσης υποθήκης, πρέπει το δάνειο να ήταν ληξιπρόθεσμο μέχρι το τέλος του 2018 και μην έχει απορριφθεί η παραπάνω αίτηση λόγω δόλου. Με τόσες προϋποθέσεις είναι δύσκολο κανείς να ενταχθεί.

Όπως είπε η κ. Κορσάνου: «Τελικά τι βλέπουμε ότι είναι καλύτερο; Οι ρυθμίσεις με τις τράπεζες, κι όχι πως είναι καλύτερο. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, μένει η διμερή διαπραγμάτευση ή μια διαμεσολάβηση με όποια τράπεζα έχει τμήμα διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση γίνεται με έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή και το δικηγόρο μας. Τα θετικά της είναι ότι κρατάει μια μέρα μόνο, συνήθως 8 με 10 ώρες. Επίσης, ξέρουμε ότι σε μια μέρα εμείς οι ίδιοι θα διαμορφώσουμε το αποτέλεσμα της ρύθμισης μας».

«Όσοι έχουν δάνειο σε τράπεζα που δεν διαθέτει τμήμα διαμεσολάβησης, πρέπει να κάνουν διμερή διαπραγμάτευση. Δηλαδή να βρουν ένα υπάλληλο σε μια τράπεζα με τμήμα διαμεσολάβησης, να καταθέσουν κάποια έγγραφα που θα τους ζητηθούν, τα οικονομικά τους στοιχεία, το εκκαθαριστικό, τον ΕΝΦΙΑ, το Ε9. Έπειτα τα στοιχεία αυτά στέλνονται στα κεντρικά γραφεία της κάθε τράπεζας και όταν πάρουν έγκριση καλούν τον δανειολήπτη και του λένε την πρόταση τους» δήλωσε η κ. Κορσάνου.

Συγκεκριμένα για τον δανεισμό στην Κρήτη μίλησε η κ. Κορσάνου αναφέροντας: «Εδώ στην Κρήτη υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα. Εδώ δεν πήραν πιστωτικές καταναλωτικά δάνεια όπως γίνεται στην Αθήνα αλλά αντιθέτως πήραν πολλά λεφτά για να ανοίξουν μαγαζιά και ξενοδοχεία. Ωστόσο η προστασία από τα Ειρηνοδικεία έχει μειωθεί καθώς οι δικαστές πλέον είναι πιο αυστηροί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι εδώ όσο και αν δεν το παραδέχονται έχουν βάλει στην άκρη πολλά χρήματα αλλά δυστυχώς προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή. Αυτό γνωρίζουν οι δικαστές και γίνονται πιο αυστηροί ενώ προσπαθούν να ξεχωρίσουν εκείνους που όντως έχουν ανάγκη γιατί δεν είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις. Γι’ αυτό έγινε και η πλατφόρμα”.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Κορσάνου: