Αντιπρόεδρος Ξεναγών Κρήτης: «Στο και 5 ψάχνουν προσωπικό για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Θα φτάσουμε Ιούνιο και θα λειτουργεί ακόμη με χειμερινό ωράριο»
Τον προβληματισμό του για την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Βαγγέλης Παπανικολάου που επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε στο και 5 κι ακόμα αναζητείται το προσωπικό που θα στελεχώσει το μουσείο για να λειτουργεί με θερινό ωράριο.
Ο κ. Παπανικολάου προσπάθησε να εξηγήσει, γιατί ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους τουρίστες, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου να συνεχίζει να λειτουργεί με χειμερινό ωράριο. Όπως επεσήμανε: «Σήμερα πετύχαμε τον κ. Γρυσπολάκη στην είσοδο, τον πρόεδρο του μουσείου και μας είπε, πως θα πάρουμε προσωπικό και θα το φτιάξουμε και θα το οργανώσουμε. Μέχρι τώρα και ισχύει και μέχρι να πάρουν το προσωπικό, το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3μιση το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη ανοίγει λίγο αργότερα στις 10:00 για να το καθαρίσουμε και κλείνει λίγο αργότερα. Όμως όπως είπατε και εσείς είναι στο και 5 γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να έρχεται από τις αρχές Απριλίου και περιμένει να βρει το μουσείο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή με θερινό ωράριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ο κ. Γρυσπολάκης μας είπε πως λόγω της αλλαγής σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αυτό δεν είναι δυνατόν τώρα, θα πάρουν προσωπικό αλλά δεν θα είναι τόσο πολύ και θα διαμορφωθεί το ωράριο ανάλογα με τα άτομα τα οποία θα πάρουν. Δεν θέλουμε οι επισκέπτες να είναι πρεσαρισμένοι στο ότι πρέπει να δούμε το Μουσείο γρήγορα να προλάβουμε πριν κλείσει. Αυτό το έχουμε μεταφέρει ως ξεναγοί και στον κ. Γρυσπολάκη, όπως επίσης και το ότι δεν θέλουμε να έχουμε πάρα πολλά γκρουπ μέσα ώστε να έχουμε μια πιο καλή εμπειρία του Μουσείου. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το δεύτερο μετά το μουσείο της Ακρόπολης μουσείο σε επισκεψημότητα στην Ελλάδα. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο 500-600.000 επισκέπτες . Δυστυχώς αυτό το να συμπτήξουμε τα γκρουπ θα αναγκαστούμε να το κάνουμε. Οι επισκέπτες του μουσείου, είναι 2 ειδών, αυτοί που κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια α οποία έρχονται το πρωί και φεύγουνε μεσημέρι, ορισμένα φεύγουν και το απόγευμα, αλλά δεν είναι όλα και οι υπόλοιποι που έρχονται είναι αυτοί που τους φέρνουν τα ξενοδοχεία. Αυτοί ωστόσο, μέχρι να έρθουν από τα ξενοδοχεία, να πάμε Κνωσσό, να κάνουν ένα διάλλειμα στο Ηράκλειο να πάρουν ανάσα και να δουν το μουσείο αν, η είσοδος στο μουσείο, όπως έκανα σήμερα εγώ, ήτανε μια η μιάμιση ή 02:00 η ώρα για να μην πέφτουμε όλοι μαζί, όταν το μουσείο κλείνει 3μιση αυτό το διάστημα, το οποίο επισκέπτονται στο Ηράκλειο, το κόβουμε αναγκαστικά για να προλάβουν να κάνουμε την επίσκεψη στο μουσείο, οπότε επηρεάζει την τοπική οικονομία.»
Για το πόσος χρόνος χρειάζεται κανείς να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο κ. Παπανικολάου απαντά: «Το ελάχιστο είναι μια ώρα, το μέσο είναι μιάμιση ώρα και αν κάποιος έχει περισσότερο ενδιαφέρον, που συμβαίνει ορισμένες φορές είναι πάνω από 2 ώρες. Μην ξεχνάμε κι ότι ορισμένες αίθουσες πάνω που έχουν τις ιδιωτικές συλλογές είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει ακόμα προσωπικό, οπότε το ένα κομμάτι του μουσείου είναι ακόμα κλειστό και περιμένουμε το προσωπικό οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το ωράριο αλλά και με τις συλλογές τις ιδιωτικές και τους φύλακες που απαιτούνται. Ο κ. Γρυσπολάκης μας είπε είχε κάνει μια συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες για να συζητήσει αυτό, αλλά εμείς τονίσαμε σαν ξεναγοί ότι καλό θα είναι σε αυτές τις συναντήσεις είμαστε και εμείς παρόντες γιατί εμείς είμαστε στο πεδίο, εμείς είμαστε που αντιμετωπίζουμε τα γκρούπ κι εμείς είμαστε που ξέρουμε πως μπορούμε να μοιράσουμε το χρόνο, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια ευχάριστη επίσκεψη στο μουσείο.»
Για το πότε θα ενεργοποιηθεί το θερινό ωράριο στο μουσείο με βάση τα όσα γνωρίζει κι από τον κ. Γρυσπολάκη, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως: «Μας είπε ότι περιμένουν προσωπικό στα μέσα Μαίου αν όλα πάνε καλά. Έλπίζουμε να ισχύει, όμως η εμπειρία μας με το ελληνικό δημόσιο διαφόρων μορφών μπορώ να πω δεν είναι η καλύτερη. Οι καλύτεροι επισκέπτες Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, αυτοί είναι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ιστορία και λιγότερο για την παραλία. Ελπίζω να ξεκινήσουμε το διευρυμένο ωράριο μετά τις 15 Μάη και όχι αργότερα. Αλλά μην ξεχνάμε, ότι οι επισκέπτες που βλέπουν στα βιβλία τους αντίστοιχες χρονιές ωράριο λειτουργίας 8 Πρωι 8 το βράδυ δεν είναι καλή εντύπωση να βλέπουν σήμερα άλλο ωράριο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μας δυσφημεί. Και μην ξεχνάμε αυτό που είπα πριν ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βοηθάει όλη την πόλη του Ηρακλείου, γιατί οι επισκέπτες μετά την Κνωσσό κατεβαίνουν στην πόλη, κάνουν τη βόλτα τους ή μετά το μουσείο, έχουν πάντα λίγο χρόνο να πιούν καφέ, να κάνουν τα ψώνια τους ή οτιδήποτε άλλο και να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία. Οι εμπειρίες είναι σημαντικές, να είναι ευχάριστες και όχι δύσκολες.»
Για την τουριστική συμπεριφορά των επισκεπτών σε σχέση με άλλες χρονιές ο κ. Παπανικολάου ανέφερε: «Στην Πλατεία Ελευθερίας, που πραγματοποιούνται εργασίες σηκώνεται ένα απίστευτο κύμα σκόνης που κάνει τους επισκέπτες να δυσφορούν και να γίνονται άσπροι από τη σκόνη. Ίσως αν έβρεχαν την πλατεία να μην υπήρχε όλη αυτή η σκόνη. Ενώ επίσης, περιμένουμε ακόμα τη συνάντηση που έχουμε ζητήσει με τον αντιδήμαρχο οικονομίας και τουρισμού, ώστε να ρυθμιστούν α θέματα καλής λειτουργίας του τουρισμού στο Ηράκλειο, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που προβληματίζουν τους επισκέπτες και τους πολίτες της πόλης σε ότι αφορά τα θέματα στάθμευσης, κυκλοφορίας, σήμανσης.»
Για το αν έχει διαπιστώσει από τα τουριστικά γραφεία ενδιαφέρον των τουριστών και για άλλους προορισμούς πέραν του γνωστού Κνωσσός – Αρχαιολογικό Μουσείο ο κ. Παπανικολάου απαντά: «Πάντα υπάρχουν γραφεία τα οποία κάνουν την πεπατημένη πάντα υπάρχουν και γραφεία που προχωρούν σε καινούρια βήματα κι ενδιαφέροντα. Πρόσφατα κάναμε την επίσκεψη του Αγία Αικατερίνη Άγιος Μηνάς με το Σωματείο των Ξεναγών κι εκεί πέρα διαπιστώσαμε με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους πως θα ήταν καλό να γίνει μια προσέγγιση στην Αγία Αικατερίνη, στον Άγιο Μηνά και στην πόλη του Ηρακλείου, περπατώντας μαζί με κάποιο συνδυασμό με κάποια επίσκεψη τοπικής διατροφής για τους επισκέπτες. Θα δούμε αν κάποιο γραφείο επιλέξει να πάει σε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί όπως τα Ενετικά τείχη τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ή ακόμα κι οι πύλες που είναι κλειστές. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στα γραφεία, αυτοί θα επιλέξουν αν θα το εντάξουν κάπου ή όχι. Χρειάζονται εργασίες που πρέπει να γίνουν για να δούμε τι μπορεί να προσθέσουμε σε αυτά που υπάρχουν και να ανοίξουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και σε άλλες δραστηριότητες στην πόλη. Υπάρχει ενδιαφέρον των επισκεπτών να μάθει πως είναι η καθημερινή ζωή στα χωριά και την ενδοχώρα της Κρήτης, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω κάποια πράγματα, όπως την σήμανση, ζητήματα ασφαλείας σε δρόμους παράδειγμα.»