Σχετικά με τη μετατροπή ενεργών σε μικτές ή εφημερίες ετοιμότητας στο ΠΑΓΝΗ

Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2020 15:58

Σχετικά με τη μετατροπή ενεργών σε μικτές ή εφημερίες ετοιμότητας στο ΠΑΓΝΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών σχετικά με τη μετατροπή ενεργών σε μικτές ή εφημερίες ετοιμότητας αναφέρει με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, αναφέρει: 

«Πριν από λίγες μέρες ως μέτρο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού, αποφασίστηκε η μετατροπή των μικτών γενικών εφημεριών (στο ΤΕΠ) των ειδικευμένων παιδιάτρων του ΠΑΓΝΗ σε ενεργείς, με παράλληλη όμως μετατροπή των ενεργών εσωτερικών εφημεριών τους σε μικτές (στις οποίες ο γιατρός είναι παρών στο νοσοκομείο μέχρι τις 9 μμ, ενώ μετά από αυτή την ώρα είναι εκτός χώρου εργασίας σε ετοιμότητα).

Η έλλειψη όμως ειδικευμένου παιδιάτρου στις εσωτερικές εφημερίες της μοναδικής τριτοβάθμιας Παιδιατρικής Μονάδας της Κρήτης -τμήμα αναφοράς και παραπομπής από όλους τους παιδίατρους και τα νοσοκομεία του νησιού-, που καλύπτει επίσης καθημερινά παιδιατρικά περιστατικά της ΩΡΛ, Ορθοπεδικής, Δερματολογικής, Παιδοχειρουργικής κλπ., θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών, σύμφωνα με επιμελητές και διευθυντές του τμήματος.

Είναι γνωστό ότι εξαιτίας της ολοένα και μικρότερης κρατικής χρηματοδότησης, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις γιατρών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (πανελλαδικά οι κενές θέσεις γιατρών ξεπερνούν τις 6500 τουλάχιστον), με συνέπεια συχνά οι γιατροί να εργάζονται με εξουθενωτικά ωράρια, με υπέρβαση του μηνιαίου πλαφόν των εφημεριών και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Αποτέλεσμα επίσης της υποστελέχωσης είναι και το συχνό φαινόμενο σε αρκετές κλινικές νοσοκομείων να καλύπτονται εφημερίες (ειδικά εσωτερικές) με έναν ειδικευόμενο σε ενεργή εφημερία και έναν ειδικευμένο σε εφημερία ετοιμότητας ή μικτή. Με τη μετατροπή ενεργών σε μικτές ή εφημερίες ετοιμότητας διευκολύνεται η υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών χωρίς να γίνουν πρόσθετες προσλήψεις επιμελητών και εξοικονομούνται έτσι κονδύλια, καθώς οι μικτές εφημερίες αποζημιώνονται με μικρότερο ποσό από ότι οι ενεργείς.

Τόσο η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των γιατρών όσο και η απουσία ειδικευμένου γιατρού στις εφημερίες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η διάγνωση και η θεραπεία μιας οξείας κατάστασης και η αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιστατικού απαιτεί συχνά την πείρα και τις γνώσεις ενός ειδικευμένου γιατρού και δεν αρκεί η παρουσία ενός ειδικευόμενου, ο οποίος όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εκπαίδευσης και της εκμάθησης και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκεται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου.

Η μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μικτές ή ετοιμότητας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο ενάντια στον κορονοϊό, όπως τις μετακινήσεις προσωπικού και τις προσλήψεις 65 γιατρών πανελλαδικά (3 παθολόγων – λοιμωξιολόγων ή πνευμονόλογων στο ΠΑΓΝΗ) με τρίμηνη σύμβαση έργου. Όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης σε ένα ελάχιστο πακέτο στοιχειωδών παροχών Υγείας, στη λογική του «κόστους-οφέλους» και της ανταποδοτικότητας, ενώ πέρα από αυτό η υγεία αποτελεί ατομική υπόθεση.

Η αντιμετώπιση ενός κινδύνου επιδημίας, όπως και κάθε άλλου προβλήματος δημόσιας Υγείας, δεν γίνεται με αποσπασματικά μέτρα, αλλά απαιτεί σοβαρό κεντρικό σχεδιασμό, ώστε οι δημόσιες μονάδες υγείας να είναι ανά πάσα στιγμή πλήρως στελεχωμένες με το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα και επαρκώς εφοδιασμένες με φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων ενός νοσοκομείου απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να παρέχεται 24ωρη κάλυψη των εφημεριών, με ταυτόχρονη συνεχή καθημερινή παρουσία ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών ώστε να εξασφαλίζονται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες (εκπαίδευση ειδικευόμενων, φοιτητών, έρευνα κ.α), καθώς και ο απαραίτητος ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος ανάπαυσής τους.

Για το Παιδιατρικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ απαιτούμε:

  • Διατήρηση των ενεργών εσωτερικών εφημεριών των ειδικευμένων παιδιάτρων.
  • Αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες και προσλήψεις μόνιμων παιδιάτρων, ώστε να υπάρχει σταθερά ειδικευμένος μόνιμος παιδίατρος σε ενεργή γενική εφημερία στο ΤΕΠ.

Παλεύουμε για την οργάνωση των αγώνων των γιατρών του ΕΣΥ που μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς αλλά κυρίως μαζί με το σύνολο των εργαζομένων της πατρίδας μας θα διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης. Δεν είναι πολυτέλεια:

  • Η άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Η πλήρης στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
  • Ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας (5ημερο – 6ωρο – 30ωρο), με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα».