Σχέση “win – win” μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτών για την υγεία των πολιτών
Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας, για την δημόσια υγεία και όχι μόνο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης
Για τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου μίλησε ο κ. Βαβουρανάκης, λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι τέθηκε σε διαβούλευση χθες και έτσι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Αλλά η πρώτη εικόνα είναι θετική, διότι δίνει αυτό που όλοι μας που ασχολούμαστε με την υγεία της ιατρικής κοινότητας, επαγγελματίες, εκείνο που ζητάμε είναι και λέμε ότι η πρόληψη στοιχίζει σίγουρα λιγότερο από την θεραπεία και η πρόληψη προλαμβάνει και επιμηκύνει τη ζωή μας περισσότερο από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που κάνουμε. Έτσι, λοιπόν περιγράφει την πρωτογενή, την δευτερογενή και την τριτογενή πρόληψη αυτά που εμείς λέμε αυτονόητα στην Ιατρική και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να βάλει κανόνες. Γι΄αυτά θα μιλήσουν όμως οι άνθρωποι που σχεδίασαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο».
Για το αν πιστεύει ότι πχ η απουσία άσκησης κλπ είναι ζήτημα ενός νομοσχεδίου, ο κ. Βαβουρανάκης απάντησε: «Είναι θέματα παιδείας. Αλλά ξέρετε, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, νομίζω και στην προηγούμενη συζήτηση που είχαμε κάνει Ιούλιο μήνα, είχαμε συζητήσει ότι για το τσιγάρο τότε, πως πρέπει να λειτουργήσει. Επιτρέψτε μου να πω, ότι σε προσωπική συζήτηση που είχα με τον κ. Μπεχράκη, και συμφωνώ μαζί του, είπε και λέει ότι η παρέμβαση μας πρέπει να είναι στις οικογένειες, στο σχολείο, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τους πολίτες της επόμενης γενιάς. Άρα αυτή είναι κατεύθυνση. Με μια γρήγορη ματιά είδα ότι το νομοσχέδιο σε κάποια σημεία δίδει και κίνητρα και όχι μόνο στοιχεία τιμωρίας. Άρα αν κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση του να φτιάξουμε τους πολίτες της επόμενης ημέρας, νομίζω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Μέσα στο νομοσχέδιο μπαίνει ουσιαστικά και το αλκοόλ, μπαίνει η παχυσαρκία η διατροφή στην πρωτογενή πρόληψη, μπαίνουν οι εξετάσεις και ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο και προσπαθεί να δώσει πιο κεντρικό χαρακτήρα στην πρόληψη και να μην λειτουργεί ο καθένας αποσπασματικά».
Για το αν πιστεύει πως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συνεπικουρήσει μια προσπάθεια «εκπαίδευσης», ο κ. Βαβουρανάκης είπε: «Νομίζω ότι έγινε ένα πείραμα στην ελληνική κοινωνία με το κάπνισμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι ήμουν κι εγώ στην αρχή δύσπιστος για το πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας και ο Κρητικός πολίτης. Μπορώ να πω ότι πλέον είμαι περήφανος που οι συμπολίτες μου λειτουργούν παιδευτικά και όχι απαγορευτικά σε αυτό το κομμάτι και εξηγούμαι. Μου έκανε εντύπωση προσφάτως σε ένα γάμο 1.200 ατόμων, σε ένα κέντρο του Ηρακλείου που κάποια στιγμή πάνω στη μία ώρα άδειασε, νόμιζα ότι είχαν φύγει και όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν έξω και κάπνιζαν. Αυτό δείχνει ότι αρχίζουμε σιγά – σιγά να σεβόμαστε το δίπλα μας, άρα είναι το πρώτο στοιχείο. Το δεύτερο στοιχείο που θα μας πάρει χρόνο, είναι να πείσουμε τα παιδιά μας τα παιδιά που είναι τώρα στο σχολείο ότι πρέπει να τηρήσουμε κάποιους κανόνες. Να το κάνουμε στοιχείο της καθημερινότητας μας, αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το πάρουμε από το νόμο βάζοντας το πλαίσιο».
«Έχει μεγάλη σημασία κάποιος να εμπιστεύεται το γιατρό του»
Για το πόσο πεπεισμένος είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα ζήτημα όπως κοροναϊός, ο κ. Βαβουρανάκης απάντησε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να εμπιστεύεται κανείς το γιατρό του. Άρα το πρώτο στοιχείο είναι αυτό. Οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, όχι για τον κοροναϊό, αλλά για την γρίπη θα έλεγα εγώ, να εμπιστεύεται τον γιατρό το. Το δεύτερο είναι ότι κι εγώ πιστεύω ότι σε ένα βάθος χρόνου κάποιος θα νοσήσει, νομίζω όμως ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έτσι όπως είναι οργανωμένα τα νοσοκομεία μας μπορούν να το αντιμετωπίσουν, έχουν αντιμετωπίσει και πιο οξείς κρίσεις» ενώ συμπλήρωσε: «Το αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ σωστά και πάλι νιώθω πολύ καλά ξέροντας ότι μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών της Κρήτης έχει εμβολιαστεί, ξέροντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πια έχουν εμβολιαστεί. Το στοίχημα είναι να μπορούμε να εμβολιαστούμε όλοι. Νομίζω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση, γιατί είναι ήδη έτοιμο προς αυτή την κατεύθυνση».
«Τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι αυτάρκη. Μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά και έχουν ένα εξαίρετο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Αντιμετωπίζουν καθημερινά όχι μόνο τα προβλήματα της Κρήτης αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας, και δεν νομίζω ότι έχουν πρόβλημα λειτουργικότητας. Έχουμε προβλήματα έλλειψης γιατρών σε κάποιες διαδικασίες αλλά νομίζω ότι εκεί υπερβάλλουν εαυτό οι γιατροί, ίσως θα χρειάζονταν και παραπάνω παρεμβάσεις με την έννοια της συνεργασίας του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία μας έχουν μια καλή λειτουργικότητα, με πολλές πιθανότητες βελτίωσης».
Για το περιστατικό που σημειώθηκε στα Χανιά, με πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας έκλεισαν ραντεβού για εξετάσεις το 2022, τοποθετήθηκε ο κ. Βαβουρανάκης λέγοντας: «Εγώ παίρνω το σχόλιο και αυτό που έδωσαν τα ΜΜΕ σαν καταγραφή ενός προβλήματος. Αύριο μπορεί να καταγραφθεί και άλλο, ή θα καταγράψετε κάποιον που πρέπει να χειρουργηθεί και είναι στη λίστα χειρουργείου με νούμερο 150 πχ. Και θα το ξανασυζητάμε πάλι. Είπα πριν ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν καλά, έχουν περιθώρια βελτίωσης. Με αφορμή το περιστατικό στα Χανιά, γιατί δεν θα μπορούσες να είχες σύμβαση με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, να έχουν τα ιατρεία και να μπορούν να κάνουν κολονοσκοπήσεις κλπ όλο το 24ωρο στα νοσοκομεία; Δεν θα μπορούσε να την κάνει με την ίδια διαδικασία σε ένα νοσοκομείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό έξω; Πάλι με σύμβαση και με το ίδιο ταμείο. Αν κάποιο νοσοκομείο έχει έλλειψη γιατρών θα συμφωνήσω μαζί σας ότι θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του αλλά ξέρετε πριν μιλήσουμε για τις εργασιακές συνθήκες των γιατρών, θα πρέπει να βάλουμε στόχο τι είναι εκείνο που πρέπει προσφέρουμε όλοι μας στον πολίτη. Γιατί τα νοσοκομεία δεν χτίστηκαν για να δουλεύουν οι γιατροί, χτίστηκαν για να προσφέρουν φροντίδα στον πολίτη. Ένα κράτος οφείλει να έχει ένα γιατρό στη θέση του. Θα ήταν εύκολο κατά την άποψη μου και έχει συμβεί αυτό που λέμε ευέλικτη μορφή εργασίας, αυτό που λέμε μπλοκάκι λαϊκά. Να κάνεις ένα συμβόλαιο με ένα γιατρό να κάνει αυτή τη διαδικασία και ας έχει το ιατρείο του. Ας μη δαιμονοποιούμε. Και για να μη νομίζει κανείς ότι επειδή εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα το λέω για τους συναδέλφους μου, θα το πω και ανάστροφα. Θα μπορούσες πολύ εύκολα για να απλοποιήσεις πράγματα, οι ίδιοι άνθρωποι να μπορούν να χειρουργήσουν και έξω. Έτσι είναι αμφίδρομη η σχέση, αυτό προϋποθέτει κανόνες φυσικά. Τους κανόνες τους βάζει το κράτος, και οφείλουμε να τους τηρούμε όλοι. Ας συζητήσουμε να δούμε πως θα βάζουμε τους κανόνες πριν αρχίσουμε να συζητάμε κάθε φορά μεμονωμένα περιστατικά. To Νοέμβρη του 2016, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, είχε κάνει προκήρυξη με μπλοκάκι. Ήθελε τρεις γιατρούς και ζήτησε τρεις γιατρούς με μπλοκάκι τόσο απλά. Γιατί έπρεπε να λύσει το πρόβλημα. Αν εγώ χρειάζομαι έναν γιατρό σαν πάγια και διαρκή ανάγκη συμφωνώ μαζί σας. Να κάνω πρόσληψη αλλά μέχρι να κάνω τη διαδικασία αυτή αντιλαμβάνεσθε τι έχει να συμβεί στην διαδρομή; Αλλάζοντας λίγο το θέμα, τι συμβαίνει με έναν γιατρό που θέλει να διοριστεί και να αναλάβει τη θέση ειδικότητας. Ένας γιατρός ο οποίος πρέπει να αναλάβει τη θέση της ειδικότητας του τώρα, πάει το χαρτί στο Υπουργείο μέχρι να ξαναγυρίσει πίσω πάει Νοέμβρης και όταν θα ξανά προκηρυχθεί η θέση η καινούρια, πιάνει Γενάρης. Μπορεί να λέμε εμείς για εκπαίδευση αλλά κάποιος δεν απολαμβάνει την φροντίδα ενός ανθρώπου που μπορεί να προσφέρει μέσα στο νοσοκομείο. Αυτά τα γραφειοκρατικά θέματα μπορούν να λυθούν άμεσα, με αυτή τη διαδικασία».
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Βαβουρανάκη: