Σ. Δανέλλης: «Για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε αντίθετη άποψη ενοχοποιείται με ευθύνη Κασσελάκη – Πρέπει να δώσουμε τέλος στον άτυπο εμφύλιο με το ΠΑΣΟΚ»
Για το γεγονός ότι κάθε αντίθετη άποψη ενοχοποιείται στον ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του Προέδρου του κόμματος αλλά και για τον εμφύλιο πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ που πρέπει να σταματήσει, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Δανέλλης.
Για την συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος αλλά και την επιστολή των 87 μελών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο κ. Κασσελάκη και το εσωκομματικό μέτωπο ο κ. Δανέλλης αναφέρει: «Yπάρχει ευθεία αμφισβήτηση όχι μόνο του χώρου, όχι του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά συνολικά του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το μείζον. Αυτό είναι το μεγάλο. Αυτό είναι το δάσος που αρνούμαστε όλοι να δούμε. Ψάχνουμε να βρούμε πόσο περισσότερο ηττήθηκε ο καθένας από μας, αλλά δεν βλέπουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στη λειτουργία της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας πια. Είμαστε μπροστά σε ένα εσωτερικό διάλογο που πρέπει επιτέλους να γίνει. Δεν νομίζω ότι αναμένονται σε αυτές τις διαδικασίες, σημαντικά γεγονότα θα συνεδριάσουμε, φανταστείτε το σημείο της κρίσης, μετά από 6 μήνες και ως Κεντρική Επιτροπή, και για πρώτη φορά βεβαίως σε ένα κόμμα δημοκρατικό σε ένα κόμμα της αριστεράς. Δεν συνεδριάζουν τα ανώτερα όργανα πριν από εκλογές και βεβαίως τόσες μέρες μετά από τις εκλογές δεν έχουμε κάνει μια στοιχειώδη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών. Είναι θέμα αντίληψης του τρόπου λειτουργίας του κόμματος και του πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ο κ. Κασσελάκης είναι ειλικρινής, δεν κρύβεται, αυτή του η αντίληψη περί αδιαμεσολάβητου, χέρσου με τους πολίτες έχει αυτό ως αποτέλεσμα. Ουσιαστικά δεν πιστεύει στη λειτουργία μιας κομματικά, οργανωμένης δομής. . Κοιτάξτε με αυτό που λέω, δεν θέλω να υπερασπιστώ το προηγούμενο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος με τις ομάδες παράγοντες στάσεις, τις δήθεν ιδεολογικές που ουσιαστικά ήταν προσπάθεια δημιουργίας κύκλων που θα αύξανε την επιρροή στο κόμμα. Όλο αυτό οδήγησε στην κρίση που πλέον είναι πια υπαρξιακή. Ο κ. Κασσελάκης ήρθε ως αποτέλεσμα ως σύμπτωμα αυτής της κρίσης. Σε αυτόν όμως οφείλονται, όλοι οι χειρισμοί και όλη η αισθητική και πολιτική εικόνα που ακολούθησε από το συνέδριο κι έπειτα και βεβαίως όλη την προεκλογική περίοδο και γι αυτό πρέπει να συζητηθούν αυτά.»
Για το αν βοηθάει ο κ. Κασσελάκης στην ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την υπαρξιακή κρίση, ο κ. Δανέλλης απάντησε: «Βοηθάει με την έννοια, ότι απευθύνθηκε με ένα άλλο φρέσκο τρόπο σε κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με την προηγούμενη μορφή που είχε και τη λειτουργία που είχε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει προς το καλύτερο ή ότι έτσι αποκτά μια δυναμική που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει αξιοπιστία και έμπνευση προς τους πολίτες. Δεν του δίνει την κυβερνητική προοπτική κι αυτό φάνηκε γιατί το μοντέλο που προτείνει ο ίδιος και ο πολιτικός λόγος κι η αντίληψη του δοκιμάστικαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ήταν η πρώτη φορά που δεν έγινε καμία παρέμβαση, καμία παραφωνία από κανένα. Όλοι όσοι είχαν αντίθετες απόψεις αυτολογοκρίθηκαν μέχρι τέλους. Έτσι το μοντέλο του προεκλογικού αγώνα ο ίδιος το επέλεξε, ο ίδιος το ακολούθησε. Φάνηκε όμως, ότι δεν … Μπορεί να υπήρξε ελπίδα, από κάποιούς, ότι αυτός θα έριχνε τον Μητσοτάκη ειδικά στην αρχή που έφερε και μια ανανέωση, αλλά τελικώς δεν φαίνεται να πείθει. Νομίζω, ότι τώρα, πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά, πέρα από εμμονές, πέρα από τον καθένα. είναι πρώτη φορά στα χρονικά έτσι του χώρου αυτού που η κάθε αντίθετη άποψη ενοχοποιείται ως υποβολιμιαία και ως άποψη η οποία προσπαθεί να ανατρέψει την ηγεσία. Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν. Πρέπει να πάψουμε να ψάχνουμε εσωτερικούς εχθρούς και να δούμε και τα επόμενα βήματα γιατί δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη των πολιτών.»
Για το αν το κείμενο των 87 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε και ο κ. Δανέλλης, αφορά μια πρωτοβουλία αυτόβουλη, ή αν ιθύνων νους πίσω από αυτή την επιστολή βρίσκεται ο κ. Τσίπρας, ο κ. Δανέλλης απαντά: «Αν δει κανείς την ανθρωπογεωγραφία των συμμετεχόντων στους 87 που είμαστε και από τους οποίους οι 7 είναι βουλευτές, θα δει κανείς μια πανσπερμία. Δεν είμαστε ένα ομοιογενές σχήμα, άρα δεν ισχύει αυτό το οποίο, προκλήθηκε ότι δημιουργούμε μια νέα τάση μια νέα φράξια που πάει να ανατρέψει τον κ. Κασσελάκη. Είμαστε πολλοί διαφορετικοί μεταξύ μας κι εγώ την υπογραφή μου δεν την έβλεπα με κάποιους από τους συνυπογράφοντες. Κάποιους μάλιστα από αυτούς δεν τους ξέρω. Επομένως, το κείμενο αυτό, δεν συνιστά παρέμβαση ανατροπής, ούτε βάζει θέμα ηγεσίας, βάζει απλά θέμα το ότι δεν μπορεί σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο να μη λειτουργεί το κόμμα. Και να σημειώσω, ότι ο κ. Κασσελάκης, όρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη γραμματεία και την μεθαυριανή στην Κεντρική Επιτροπή, μετά που έμαθε ότι υπάρχει ένα κείμενο συλλογής υπογραφών που βάζει θέμα λειτουργίας του κόμματος. Έτσι, εάν είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας, τις προηγούμενες ημέρες, ως όφειλαν να κάνουν, δεν θα κάναμε αυτό το κείμενο. Θα εκφράζαμε απλά τις απόψεις μας και γιατί διαφωνούμε σε πολλά ζητήματα με την ηγεσία. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι το κείμενο αυτό αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα, ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε όπως το ότι φεν γίνεται ερήμην της θεσμικής λειτουργίας του κόμματος να αποφασίζει και να διατάζει. Είναι 2-3 βασικά θέματα και βεβαίως αναφερόμαστε στο ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με την υπόθεση ενός διαλόγου που έχει ανοίξει επιτέλους και άνοιξε από την κοινωνία, από τη βάση. Γιατί το αποτέλεσμα το εκλογικό όταν χάνει ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, 1.000.000 ψηφοφόρους μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι όλα είναι καλά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, χάνει 350.000 και δεν παίρνει ούτε ψήφο από αυτές που χάνει η ΝΔ. Όπως επίσης κι ο κ. Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να είναι εφησυχασμένος, όταν χάνει γύρω στους 110.000 ψήφους και στην χαλαρή ψήφο της αντιπολίτευσης όπως λειτουργούσε μέχρι στιγμής η κάλπη των Ευρωεκλογών. Άρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει πάρα πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσουμε και όχι με τις γνωστές λογικές ενίσχυσης των εξουσιών και των αξιωμάτων του καθενός.
Για το τι θέλουν να πετύχουν τα 87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο που διατύπωσαν αλλά και γιατί δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας ο κ. Δανέλλης ανέφερε: Δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας. Πιστεύουμε ότι τίθεται ζήτημα όμως του τρόπου λειτουργίας και βεβαίως άσκησης της εξουσίας δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Πρόεδρος. Ελπίζουμε πως ο πρόεδρος θα γίνει πιο δημοκρατικός. Γιατί αυτή η αντίληψη ότι είναι δικός μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περπατήσει. εάν δεν έχει την διάθεση, αν δεν έχει την βούληση να αντιληφθεί ότι είναι άλλο πράγμα να λειτουργείς μια επιχείρηση και άλλο πράγμα να λειτουργείς ως επιτυχημένος επιχειρηματίας όπως ο ίδιος προβάλλει τον εαυτό του κι άλλο πράγμα να διαχειρίζεται τη θέση ενός κόμματος με τα χαρακτηριστικά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα έτσι της προοδευτικής αντιπολίτευσης σήμερα με προοπτική να γίνει κυβερνών κόμμα αύριο. Έτσι λοιπόν επιμένω ότι δεν τίθεται ζήτημα εξουσίας. Είναι πρόσφατη η επικράτηση του στις εκλογές ανάδειξης της ηγεσίας πριν από ένα χρόνο περίπου, κανείς δεν θέτει θέμα εξουσίας, ζητάμε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Έχει πει ότι θέλει να πάμε σε ένα συνέδριο καταστατικό τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα δεν πιστεύω ότι είναι οργανωτικό, πιστεύω είναι πολιτικό. Οι πολιτικές μας δεν πείθουν, δεν κερδίζουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία έτσι κατά την άποψη μου πρέπει να πάμε στην συγκρότηση πολιτικών προτάσεων, και στα θέματα της οικονομίας και στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και στα θέματα που καίνε στην καθημερινότητα του πολίτη.»
Σε ότι αφορά την Κεντροαριστερά και τη συζήτηση που πρέπει να γίνει ο κ. Δανέλλης αναφέρει: «Σε ότι αφορά την υπόθεση συνεννόησης στην Κεντροαριστέρα, πρέπει να πω πως είναι ένα ζήτημα που μας ξεπερνάει όλους. Είναι πια ένα θέμα το οποίο προκύπτει από τη βάση μας, οι προοδευτικοί πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι από τις ηγεσίες τους και αρχές και φαίνεται αυτό κι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η πολυδιάσπαση, ενώ υπάρχουν μικρές διαφορές, στις βασικές απόψεις, στις βασικές προτάσεις, να σταματήσει να μαίνεται ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος που είναι καταστροφικός για όλους. Πριν υπάρξει κάποιο σχήμα η κάποιος νέος φορέας ή κάποια ένωση ή κάποιο σχήμα που θα είναι βιώσιμο και αξιόπιστο, πρέπει να έχει υπάρξει μια συμφωνία στα βασικά. Πρέπει να αρχίσουμε να αισθανόμαστε και πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας, όχι στη βάση που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα, ποιος θα φάει τον άλλον και ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά του χώρου επιβάλλοντας πράγματα στον άλλον. Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν, το θέμα είναι ποιος θα είναι ο δικός μας ρόλος, αν θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε καταστάσεις με ένα βιώσιμο τρόπο ή αν θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις εξελίξεις. Νομίζω στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα κανένας μας.»