Σ.Δανέλλης: «Δεν εμπνέουμε κυβερνητική προοπτική με 15% ,κάτι δεν πάει καλά – Ο Κασσελάκης δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης»

Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2024 19:30

Σ.Δανέλλης:  «Δεν εμπνέουμε κυβερνητική προοπτική με 15% ,κάτι δεν πάει καλά – Ο Κασσελάκης δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης»

Ως αποτέλεσμα της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ως αίτιο θεωρεί το νέο πρόεδρο του κόμματος Στ. Κασσελάκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Δανέλλης, ο οποίος σε συνέντευξη του στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, εξήγησε τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χαμηλό ποσοστό και στις Ευρωεκλογές.

 

Για το αν κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τα αποτελέσματα της Κυριακής, ο κ. Δανέλλης αναφέρει: «Προφανώς όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στο κόμμα. Φαντάζομαι,  ότι γρήγορα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα μετά από πολύ καιρό, όπως η  κεντρική επιτροπή κατ εξοχήν βουλευόμενο κι αποφασιστικό όργανο, όπως πρέπει να είναι ενός κόμματος και ιδιαίτερα της αριστεράς, αλλά είναι προφανές ότι με αυτές τις συνθήκες, όταν χάνει η Νέα Δημοκρατία περίπου το 1.000.000 ψηφοφόρων, όταν η ψήφος πάντα των ευρωεκλογών είναι πιο χαλαρή και συνήθως τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται, το χάνουμε κι εμείς. Εντάξει, το ότι δεν πέσαμε κάτω από το 15% δε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γι αυτό. Αλίμονο. Αλλά κυβερνητική προοπτική δεν εμπνέουμε, κι αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν πάει καλά, όχι στο κόμμα γενικότερα στο πολιτικό σύστημα και εμείς οφείλουμε ως το κόμμα με τα χαρακτηριστικά που έχουμε και με τις ιδεολογικές αναφορές και τους αξιακούς μας κώδικες,  οφείλουμε να δούμε γιατί δεν πείθουμε ακόμα και τώρα, γιατί δυσκολευόμαστε να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη να χτίσουμε με τους αριστερούς πολίτες και τους πολίτες συνολικότερα. Αυτό πρέπει να κουβεντιάσουμε.»

Για την αλλαγή ηγεσίας και το ότι το κόμμα χαμηλώνει ακόμα πιο πολύ τα ποσοστά του ο κ. Δανέλλης σημειώνει:  «Έχω πει δημόσια έτσι και από το βήμα του συνεδρίου και το έχω γράψει πολλές φορές ότι ο Κασσελάκης, διότι εδώ έχουμε  μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση πια του  ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί μιλάνε για πλήρη μετατόπιση, σε άλλους χώρους, εγώ δεν θα το αξιολογήσω, δεν θα εκτιμήσω αν αλλάζουμε, αν μετατοπιζόμαστε ή δεν ξέρω τι. Εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι πως ο Κασσελάκης, δεν είναι το αίτιο μιας μεγάλης κρίσης που μαστίζει χρόνια το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των κρίσεων. Δεν δημιούργησε ο Κασσελάκης αυτές τις κρίσεις,  βρήκε τις συνθήκες και αναδείχθηκε από το πουθενά ο Πρόεδρος του κόμματος. Είναι αδιαμφισβήτητα, ο πρόεδρος του κόμματος κι εφόσον επιβάλλει τους δικούς του όρους με τη δική του λειτουργία έτσι του κόμματος,  δηλαδή επιβάλλει αυτό το αδιαμεσολάβητο, τις σχέσεις του ηγέτη με την κοινωνία, από τη στιγμή λοιπόν που δεν τον εμποδίζει κανείς, επιβάλλοντάς του άλλη λειτουργία, ή άλλη αντίληψη, ή άλλη ιεράρχηση στόχων ή άλλο πολιτικό λόγο, άρα το αποτέλεσμα αυτών των επίλογών των δικών του επιλογών, είναι προφανές ότι βαραίνει και τον ίδιο, η αξιολόγηση  η θετική, λιγότερο θετική ή αρνητική ή προβληματική και αυτά πρέπει να κουβεντιάσουμε βέβαια μέσα στο κόμμα.»

Για την πρόταση Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου, για την διενέργεια δημοψηφίσματος, στο εσωτερικό του κόμματος: «Είναι μια σκέψη, δεν ξέρω τα δημοψηφίσματα δεν μου άρεσαν ποτέ. Είναι υπεκφυγή κι και όπως θέλεις ότι θέλεις, κάνεις έτσι μέσα από τέτοια λογική. Αυτό είναι και το αδιαμεσολάβητο. Τέλος πάντων ένα τέτοιο δημοψήφισμα ακόμα για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, θέλει συζήτηση. Δεν σπεύδω ούτε να το υιοθετήσω ούτε να το αρνηθώ. Εγώ όμως αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε και να συνεννοηθούμε επί της αρχής και να ψάξουμε μετά  πως θα εφαρμοστεί, είναι εφόσον κι οι συνθήκες με βάση και το αποτέλεσμα των εκλογών το επιβάλλουν πια να κάνουμε το αυτονόητο.  Δηλαδή, να συνεννοηθούμε να φύγουμε από αυτόν τον άτυπο εμφύλιο πόλεμο, όπου ο καθένας βρίζει τον άλλο,  προσπαθώντας να κόψει κάθε γέφυρα συζήτησης και επικοινωνία, ως ευρύτερος προοδευτικός χώρος. Μέσα λοιπόν, σε αυτό το αδιέξοδο και για να πάψει ο κ. Μητσοτάκης, να μας ανάβει νυχθημερόν στο μπόι όλων μας, να συνεννοηθούμε.»

Για το αν αυτή η συζήτηση για την συνεννόηση της κεντροαριστεράς μπορεί να ανοίξει από τις υφιστάμενες ηγεσίες, ο κ. Δανέλλης απαντά: «Μπορεί να αναγκαστούν οι υφιστάμενες ηγεσίες να υιοθετήσουν αυτήν την ελάχιστη έτσι υποχρέωση που έχουν, μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, όπου ξαναλέω, μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν κατάφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεφύγουν μέσα από αυτά τα μίζερα ποσοστά που τα κατατάσσουν και τα 2 ως μικρομεσαία κόμματα.»

Για τον Αλέξη Τσίπρα κι αν μπορεί ο Τσίπρας να έχει κάποιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις: «Ο Α. Τσίπρας όταν κρίνει ότι πρέπει να εμφανιστεί, το κάνει, συμφωνείς η διαφωνείς μαζί του. Προφανώς έχει να παίξει ρόλο. Δεν θα έλεγα ότι μπορεί να γυρίσει και να σώσει το χώρο ως επικεφαλής του νέου κόμματος, όπως γράφονται, εκείνος εκτιμά εκείνος κρίνει και εκείνος προτείνει κι αν πείσει πάει παρακάτω το όποιο εγχείρημα. Είναι όμως σίγουρο, ότι με την  με την παρακαταθήκη που έχει αφήσει με την εμπειρία που έχει με την κρίση που θα πρέπει να έχει διαμορφώσει συνεκτιμώντας και τα λάθη του και τις λανθασμένες κινήσεις του, ρόλο και προφανώς να έχει κι υποχρέωση να έχει μια δημόσια παρουσία.»