Ρωμανιάς: «Θετικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αρκεί να μην πληγούν οι Σ.Σ.Ε.»

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2019 17:29

Ρωμανιάς: «Θετικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αρκεί να μην πληγούν οι Σ.Σ.Ε.»

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο», το οποίο τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Με αφορμή τις εργασιακές αλλαγές, ο Γιώργος Ρωμανιάς, εργατολόγος, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

17 αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν, με αιχμή εκείνες που αφορούν τη μερική απασχόληση, προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο . Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, «Υπάρχουν δύο παρατηρήσεις, η πρώτη είναι ότι ονομάζεται «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο» αλλά μέσα στα άρθρα του περιλαμβάνεται ένα ολόκληρο  νομοσχέδιο για τα εργασιακά, μέσα στην έννοια της ανάπτυξης έχουν εντάξει και την μεταμόρφωση της αγοράς της εργασίας, θεωρώ πως γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό νομοσχέδιο. Η δεύτερη είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει κατατεθεί στη βουλή, είναι υπό μορφή δημόσιας διαβούλευσης, δηλαδή μπορούν να κατατεθούν διάφορε απόψεις και θα δούμε ποιες από τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις που θα γίνουν, θα γίνουν δεκτές και ποιες όχι».

«Υπάρχουν κάποιες διατάξεις όπως το να αμείβεται η υπερωριακή εργασία, το να μπαίνουν τα μπλοκάκια στο σύστημα, όπου όλα αυτά είναι ωραία. Είναι όμως οριακά. Το κεντρικό ζήτημα είναι αυτό που προβλέπει για τις κλαδικές συμβάσεις, ότι δηλαδή όταν μια επιχείρηση βρίσκεται ή λέει ότι βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης, θα πρέπει σύμφωνα με το νομοσχέδιο να μην εφαρμοστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά να εφαρμοστεί η σύμβαση που θα κάνει το Σωματείο με το εργοστάσιο. Είναι βόμβα αυτό στα θεμέλια της συλλογικής διαπραγμάτευσης.» δήλωσε στον Politica ο κ. Ρωμανιάς, συμπληρώνοντας πως «Το σημερινό νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα παραπάνω. Τίθεται πλέον σε αντικατάσταση ο θεσμός των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε σχέση με τις αποφάσεις του Υπουργού. Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει ανάπτυξη, δεν μας φτάνει όμως στην σημερινή Ελλάδα μόνο το να έχουμε ανάπτυξη αλλά και το προϊόν της ανάπτυξης αυτής να διανεμηθεί δίκαια και το όφελος της ανάπτυξης να μην το έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, κι εδώ δεν υπάρχει σωστή διανομή όταν υποβαθμίζεται η αμοιβή της εργασίας, και επιδιώκουμε να αυξηθεί το ΑΕΠ».

Μιλώντας στον Politica  89.8 ο κ. Ρωμανιάς μίλησε για τις 17 αυτές διατάξεις λέγοντας «Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων, οι οποίοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης παραβιάζει τη σύμβαση εργασίας, είναι σωστή η απόφαση που πάρθηκε στον τομέα αυτόν. Όσον αφορά τις συμβάσεις του τουρισμού, γίνεται η μεγαλύτερη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση που προβλέπεται δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να «περπατήσει» αν δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πρέπει να οργανωθεί η επιθεώρηση εργασίας για να μπορούν να γίνουν σωστά οι έλεγχοι. Γενικά, αν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο μπορεί να «περπατήσει», θα δούμε στη συνέχεια τι υποδείξεις θα γίνουν και ποιες απ’ αυτές θα γίνουν δεκτές. Σίγουρα θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, το ερώτημα είναι όμως ποιες από τις υποδείξεις θα γίνουν δεκτές;»

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του κ. Ρωμανιά: