Ρέθυμνο:Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για την ορθή χρήση νερού άρδευσης
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης )σε συνεργασία με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βυζαρίου-Πετροχωρίου-Λαμπιωτών και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης, υλοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ» στο Βυζάρι του Δήμου Αμαρίου, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο).
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ολοκληρωμένη επιμόρφωση των χρηστών του αρδευτικού νερού του έργου του ΤΟΕΒ προκειμένου να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της άρδευσης και να είναι σε θέση να εφαρμόζουν σύγχρονες πρακτικές βάσει των πραγματικών αναγκών των καλλιεργειών, μειώνοντας την κατανάλωση και μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα.
Την έναρξη του σεμιναρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παντελάκης Γεώργιος ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την οργάνωση του σεμιναρίου στην έδρα του ΤΟΕΒ και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της προστασίας του υδατικού δυναμικού της περιοχής από κοινού με τους χρήστες, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η κα Βιδάκη Ευθυμία, Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο&Κ) – Π.Ε. Ρεθύμνης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και στην αλλαγή νοοτροπίας των χρηστών του νερού άρδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δικτύων, μειώνοντας τη σπατάλη νερού καθώς και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων.
Στη συνέχεια η κα Φραγγελάκη Αλεξάνδρα, αρμόδια σε θέματα ΤΟΕΒ της (Δ.Α.Ο&Κ)- Π.Ε. Ρεθύμνης αναφέρθηκε στα σύνθετα προβλήματα λειτουργίας ΤΟΕΒ και κυρίως στις νέες απαιτήσεις στην τήρηση στοιχείων με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης και αναθεώρησης του. Ο κ. Κοζυράκης Αντώνης, στέλεχος ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα για τις απαιτήσεις σε νερό ενώ παρουσίασε καλές πρακτικές διαδοχικής χρήσης και ανακύκλωσης του νερού. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα με τον ανεπαρκή σχεδιασμό των έργων, την αργή ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, τη γραφειοκρατία και την πολυνομία.
Η Δρ. Θωμαή Νικολή, υπεύθυνη εργαστηρίου εδαφολογίας και φυλλοδιαγνωστικής του τμήματος αειφόρου γεωργίας του Μ.Α.Ι. Χανίων αναφέρθηκε στη σημασία της ποιότητας του αρδευτικού νερού καθώς επίσης και στις επιπτώσεις στο έδαφος και τις καλλιέργειες ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα της ολιστικής προσέγγισης των αναγκών των καλλιεργειών μέσα από τη σχέση νερό-έδαφος-καλλιέργεια.
Ο Δρ. Κουργιαλάς Νεκτάριος, ερευνητής, υπεύθυνος του εργαστηρίου υδατικών πόρων, αρδεύσεων & περιβαλλοντικής γεωπληροφορικής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσέγγισε ολιστικά το θέμα της διαχείρισης νερού άρδευσης ενώ παρουσίασε σύγχρονες αρδευτικές πρακτικές, εστιάζοντας στην καλλιέργεια της ελιάς. Επιπρόσθετα παρουσίασε νέα μοντέλα παρακολούθησης των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό.
Ο κ. Πενθερουδάκης Μανόλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ Α.Ε.) παρουσίασε, τον ρόλο του οργανισμού, τα αρδευτικά έργα ευθύνης του στην Κρήτη ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη λειτουργία και την ασφάλεια αρδευτικών δικτύων. Επεσήμανε το σημαντικό ζήτημα της κοστολόγησης ενώ παρουσίασε τα πλάνα ολοκλήρωσης των έργων την επόμενη πενταετία.
Τέλος η Δρ. Κανδηλογιαννάκη Μαρία, Βιολόγος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης, ανέφερε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα υδατικού δυναμικού. Παράλληλα αντλεί τεχνογνωσία μέσα από τη συμμετοχή της σε διακρατικές δράσεις. Τέλος παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου «iWATERMAP», διάρκειας 5 ετών με επικεφαλή εταίρο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για τη Βιώσιμη Τεχνολογία Ύδατος (Wetsus) στην Ολλανδία. Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασίας.
Στο τέλος ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παντελάκης ζήτησε την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών, ώστε η διαχείριση του νερού να γίνεται με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καλλιεργειών, συμβάλλοντας από κοινού στη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού. Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, Διευθυντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ μέσα από τις καλλιεργούμενες συνεργασίες με τους φορείς της Π.Ε. Ρεθύμνης, θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο τομέα της ορθής χρήσης του νερού άρδευσης, ευελπιστώντας οι δράσεις αυτές να επεκταθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της περιφέρειας Κρήτης.