Ρέθυμνο: Όχι στις κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων από το Επιμελητήριο και τους Ξενοδόχους

Δημοσιεύτηκε στις 17/01/2020 15:18

Ρέθυμνο: Όχι στις κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων από το Επιμελητήριο και τους Ξενοδόχους

“Οχι” στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ρέθυμνο λένε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, από τη λειτουργία της δομής θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Αναλυτικότερα:

Στο έγγραφο που απέστειλε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη, Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή τη φημολογούμενη λειτουργία κλειστής δομής προσφύγων στο Ρέθυμνο, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας:

Σίγουρα το προσφυγικό πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε την οικονομία και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία.

Ο Νομός μας αποτελεί έναν από τους κύριους και διεθνώς αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Συγχρόνως, η πρωτεύουσά του, το Ρέθυμνο, φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις θεωρητικές του σχολές. Περίπου οκτώ χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου διαμένουν στο Ρέθυμνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.

Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός και η λειτουργία του Πανεπιστημίου αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Νομού, αφού η μεταποίηση και το αγροτικό εισόδημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, των φοιτητών, των τουριστών; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυσφήμισης του τόπου μας, ως τουριστικού προορισμού, από πιθανή αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων:

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου τονίζει πως το νεοιδρυθέν υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την φιλοξενία σε σπίτια, που έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο, με όρους ανθρωπιάς και με κοινή αποδοχή από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τις επιπτώσεις από την δημιουργία hot spot στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ τονίζουν πως το ενδεχόμενο φιλοξενίας σε κλειστού τύπου δομή θα πρέπει να αποκλειστεί εκ νέου σαν ενδεχόμενο.

Aναλυτικά, στην επιστολή του επισημαίνει τα εξής:

“Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, τη φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1.000 στο Ρέθυμνο και 500 στο Ηράκλειο.

Αναρωτιόμαστε ποιοι κατευθύνουν την Κυβέρνηση σε μια απόφαση που την εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον Τουρισμό και δημιουργεί ρήγμα με την τοπική κοινωνία;

Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Αρμένων, πάνω στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα Βορρά – Νότου και η διχοτόμηση του νομού; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1.000 ανθρώπων, μόλις 10 χλμ. έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και μέσα στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στη διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;

Βέβαια μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος Υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική.

Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να πορευθεί όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη και στον αξιακό κώδικα του νησιού.

Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συν-απόφαση των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1.500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει. Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι.

Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν.

Λέμε όχι στην καταδίκη του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό και καταστροφή!

Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και άξια κυβερνητικά στελέχη θα εισακουστούν! Περιμένουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να μην επαναλάβει το λάθος των Αρμένων. Ελπίζουμε και διαβούλευση να κάνει και συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια να θέσει, ώστε να αποδειχτεί ότι πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση, ξεπερνώντας κάθε σκόπελο οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης, με κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας”.

goodnet.gr