Ρ. Καφτάκη: “Οι influncers πλέον διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας” – Πότε αποκτά ένα παιδί κινητό ή τάμπλετ
Πότε θα πρέπει να αποκτήσει το παιδί το πρώτο κινητό ή τάμπλετ, πως βάζω όρια και πόσες ώρες μπορεί να περάσει μπροστά από την οθόνη; Αυτές είναι κάποιες από τις συχνότερες απορίες των γονιών οι οποίοι ισορροπούν ανάμεσα στη δικό τους αυστηρό ρόλο και τις επιθυμίες των παιδιών τους.
Ακριβώς για ερωτήματα όπως αυτά πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία του Ηρακλείου από την εκπαιδευτικό πληροφορικής, συγγραφέα και δημιουργό του Safe Kids Project, Ροδούλας Καφτάκη με θέμα: «Πώς να μεγαλώσουμε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά στην ψηφιακή εποχή» .
Πότε αποκτά το παιδί κινητό ή τάμπλετ;
Όπως ανέφερε η κ.Καφτάκη μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη όταν την ρωτούν από ποια ηλικία ή για πόσο χρόνο μπορεί να βρίσκεται ένα παιδί μπροστά στο κινητό ή το τάμπλετ, απαντά με την ερώτηση “πόσα γλυκά δίνουμε στο παιδί μας;” .Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε οικογένεια τα όρια και οι κανόνες είναι διαφορετικοί.
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην ψηφιακή εποχή η κ.Καφτάκη ανέφερε πως είναι η ακτινοβολία των κινητών, ενώ εξήγησε πως “η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία δίνει την οδηγία να μην χρησιμοποιούνται οθόνες σε παιδιά κάτω των 8 μηνών“. Σε σχέση με τις οθόνες θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται με όρια.
Το σύνδρομο του καλού γονιού
Όπως εξηγεί η κ.Καφτάκη ,η οποία μιλάει 20 χρόνια με γονείς και μαθητές και είναι μητέρα δύο παιδιών, “σημαντικό είναι να πείσουμε τα παιδιά μας να βάλουν κανόνες και όρια γιατί αυτό αφορά την υγεία τους. Και επίσης το ζητούμενο έιναι να γίνεις γονιός – ηγέτης στην ψηφιακή εποχή. Εμείς που μεγαλώσαμε με το σύνδρομο του καλού παιδιού ,έχουμε το σύνδρομο του καλού γονιού. Τρέμουμε στην ιδέα μην μας πει το παιδί μας είσαι κακή μαμά, είσαι κακός μπαμπάς, δεν μας κάνεις τα χατίρια, γιατί θέλουμε να τους τα προσφέρουμε όλα. Όμως έτσι δεν μπορούμε να βάλουμε όρια και για μένα τα όρια είναι αγάπη, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια”.
“Οι influncers διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας”
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με την κ.Καφτάκη ότι “οι influncers διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας” και όπως εξήγησε “τα παιδιά δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν την πληροφορία που έρχεται. Έχει προκύψει από έρευνες ότι τα παιδιά ενημερώνονται από το ίντερνετ για θέματα που τους αφορούν για υγεία, διατροφή και σεξουαλικά θέματα“.
Η “συμφωνία” για facebook και instagram
Σε σχέση με τη χρήση facebook και instagram, απαγορεύεται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών ενώ σύμφωνα με την κ.Καφτάκη όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να γίνει συμφωνία με τους γονείς ότι αν αυτό χρειαστεί, θα ελέγξουν τα μηνύματά τους ή θα χρησιμοποιήσουν με τους κωδικούς των παιδιών για να μπουν στα social media για να είναι σίγουροι ότι δεν προκύπτει σοβαρό θέμα.
Προσοχή στα σημάδια του εθισμού
Ειδική αναφορά έκανε η κ.Καφτάκη στον διαδικτυακό εκφοβισμό, την λεκτική βία και τον εθισμό των παιδιών στην οθόνη. Όπως είπε θα πρέπει πολύ νωρίτερα οι γονείς να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει κακά και συνήθως οι πρώτες ενδείξεις είναι το παιδί στερείται ύπνο και ζητάει όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη .
Όπως σημείωσε η κ.Καφτάκη έχουμε έλλειψη ψηφιακής παιδείας και η Ελλάδα είναι πολύ “πίσω” σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών στην πληροφορική, η οποία είναι θεμιτή και απαραίτητη στην ψηφιακή εποχή.Ενδειτικό όπως είπε είναι ότι μάθημα της πληροφορικής είναι μονόωρο και διδάσκεται με βιβλία 20 χρόνων τα οποία είναι απαρχαιωμένα. Την ίδια ώρα στη Γαλλία έχει απαγορευτεί ήδη η χρήση wifi στα σχολεία λόγω της ακτινοβολίας.
Οι ομιλίες για τα παιδιά στην ψηφιακή εποχή συνεχίζονται με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Αθλητισμού της Δημοτικής Παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη».