Με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε στην Περιφέρεια Κρήτης, σήμερα το πρωί και αφορά το πρόγραμμα για τα πρότυπα σχολικά κυλικεία, μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη, ο Αντιπρόεδρος Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Παπαδάκης.
«Το πρόγραμμα εξαπλώνεται και χωροταξικά»
«Έχω τη χαρά να βλέπω το πρόγραμμα να εξαπλώνεται και χωροταξικά αλλά θα αναπτυχθούν και άλλα πράγματα πέρα από την διατροφή. Θα στοχεύσουμε στην παιδική παχυσαρκία, οπότε θα δούμε θέματα όπως εκείνα της άθλησης και της αγωγής υγείας κλπ., γιατί σκοπός μας είναι τα κυλικεία να τροφοδοτούνται με κρητικά προϊόντα. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μας κι όχι μόνο η υγιεινή διατροφή. Η Κρήτη είναι πολύ υψηλά στην παιδική παχυσαρκία. Φανταστείτε, ότι στην Κρήτη παιδιά ηλικίας 4 ετών, το 21% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Κρήτη έχει ποσοστό 30,5 % πανελλαδικά υπέρβαρα και έπειτα παχύσαρκα, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει. Στη σημερινή συνάντηση θα μετέχει και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, η Ένωση Διατροφολόγων Κρήτης, σιγά – σιγά αυτή η ιδέα θα επεκταθεί και θα εντάξει μέσα επιστήμονες που θα βοηθήσουν αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Παπαδάκης στον Politica 89.8.
Οι δυσκολίες του προγράμματος
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το πρώτο εμπόδιο πιθανόν να είναι το κόστος. «Θεωρώ ότι δεν θα είναι κάτι διαφορετικό από το να αγοράσεις έναν χυμό κάποιας εταιρίας. Η εμπειρία που είχαμε από τα σχολεία του Δήμου με τα κυλικεία, είχαν κέρδος. Άρα η άποψη ότι όλο αυτό είναι ζημιογόνο, για το κυλικείο είναι λάθος. Δεύτερον εμπλέκονται πολλοί φορείς, είναι θέμα υγείας, είναι θέμα αγροτικής οικονομίας, είναι θέμα διατροφολόγων. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό στόχο. Έχει κάποια λειτουργικά θέματα αλλά πιστεύω ότι θα το προσπαθήσουμε. Η παχυσαρκία έχει τεθεί ως στόχος να παταχθεί».
«Πρέπει να γυρίσουμε στην κρητική διατροφή»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, είχε ξεκινήσει η προσέλευση του κόσμου για την συζήτηση που αφορούσε τα πρότυπα σχολικά κυλικεία καθώς έχουν κληθεί και υπηρεσίες. «Θα έρθουν πολλοί φορείς ώστε να συλλέξουμε στοιχεία για το πώς μπορούν να ενταχθούν και πως μπορούν να βοηθήσουν. Μετά θα κάνουμε ημερίδες σε όλη την Κρήτη, θα μπούμε στα σχολεία, θα παραχθούν οδηγίες και ίσως να φτιαχτεί κάποια ιστοσελίδα για τα παιδιά. Τώρα εδώ θα τεθούν όλες οι βάσεις. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν φέτος αλλά θα μπει σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά. Πάντως πρέπει να γυρίσουμε στην κρητική διατροφή και να φτιάξουν ακόμη και τα σχολεία της πόλης τους δικούς τους λαχανόκηπους. Υπάρχουν πολλές ιδέες και ελπίζουμε να υλοποιηθούν».