Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Στις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος κ. Χάρης Βαβουρανάκης, που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη. Επίσης αναφέρθηκε στους ιατρούς που έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν στα νοσοκομεία αλλά και στην ατομική ευθύνη που θα πρέπει να έχει ο καθένας πολίτης ώστε να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους από την μετάδοση της πανδημίας.
Στην Βουλή έχει φτάσει η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης, ζητώντας όλοι οι γιατροί που λειτουργούν ως επαγγελματίες υγείας (κρατικού και ιδιωτικού τομέα), πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test Ag) ανίχνευσης του ιού. Με δεδομένο ότι διαχειρίζονται και θεραπεύουν ασθενείς στα ιατρεία τους και συνεργάζονται με κλειστές δομές, ο τακτικός έλεγχός τους, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί άμεσο τρόπο αξιολόγησης της σωστής λειτουργίας των ιατρείων, μπορεί να αποτελεί και έμμεσο δείκτη αξιολόγησης της διασποράς της νόσου.
Μέσα από τις προτάσεις που παρουσιάζονται στην επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Βαβουρανάκη είναι σημαντική η δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με την συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων (υπό την αιγίδα, τον συντονισμό και την απόλυτη καθοδήγηση του ΕΟΔΥ). “Πρέπει να δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή για τους πολίτες όπου θα απαντούν γιατροί και μόνο, αξιοποίηση ευπαθών ομάδων γιατρών, ώστε να αξιολογούν και να συντονίζουν την αποστολή κινητής μονάδας (πάντα με παρουσία γιατρού) για τη λήψη δείγματος. Αποτελεί, επίσης, κέντρο αναφοράς για την παρακολούθηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό”.
Ο κ. Βαβουρανάκης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, να κάνουν rapid test Ag στα ιατρεία τους. “Οι γιατροί που το επιθυμούν, παραλαμβάνουν τα τεστ από την ΥΠΕ, με καταγεγραμμένα τα barcode. Συμπληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης ασθενούς, εκτελούν το τεστ και αναρτούν άμεσα με την εκτέλεση του τα αποτέλεσμα στο μητρώο. Λειτουργούν ως σταθμός ανάσχεσης της διάδοσης της νόσου και ελέγχου των ασθενών”. Μάλιστα, μέσα στις προτάσεις είναι και η δημιουργία σταθμών drive-thru λήψης δειγμάτων για τα ενδεχόμενα κρούσματα.
“Πρέπει να δημιουργηθούν Κινητές Μονάδες 24ώρου λειτουργίας και από τον ιδιωτικό τομέα, στελεχωμένες, οπωσδήποτε, με γιατρό που με τον κατάλληλο εξοπλισμό επισκέπτονται, κατ οίκον, το πιθανό κρούσμα, τον εξετάζουν, τον αξιολογούν και κάνουν rapid test Ag”.
Πρώτη γραμμή άμυνας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τα Κέντρα Υγείας 24ώρου λειτουργίας, δήλωσε ο κ. Βαβουρανάκης συμπληρώνοντας ότι “μπορούν να λειτουργήσουν ως covid rapid test κέντρα για τους υπόπτους covid ασθενείς, ως πρώτος σταθμός διαλογής, δηλαδή, των ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού. Αλλά, κυρίως, μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθμοί ανάσχεσης και αντιμετώπισης των περιστατικών που είναι επείγοντα, αλλά δεν χρειάζονται νοσηλεία”.
Στις προτάσεις που παρουσιάζονται μέσα στην επιστολή είναι και η άμεση εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Αυγούστου, που προβλέπει fast-track διαδικασίες πρόσληψης για θέσεις ειδικοτήτων πρώτης γραμμής. Και μπορούν να γίνουν άμεσα αξιοποιώντας την ΠΝΠ της 10.8.2020 αλλά και η άμεση άμεση κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή του αγροτικού στους νέους γιατρούς ως προϋπόθεση για να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, “Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους γιατρούς, να αξιοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας” κατέληξε ο κ. Βαβουρανάκης τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές στηρίζονται προκειμένου “να κρατήσουμε τα νοσοκομεία και τους πολίτες ασφαλείς”.
Και στη Βουλή οι προτάσεις
Στη Βουλή φέρνουν οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου προς τον Υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας. Στο κείμενο της επιστολής – που κατατίθεται ως αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό – ο Σύλλογος επισημαίνει στοχευμένες προτάσεις που θα πρέπει άμεσα να εξεταστούν από το Υπουργείο. Οι προτάσεις αφορούν μεταξύ άλλων στην ανάγκη όλοι οι γιατροί που λειτουργούν ως επαγγελματίες υγείας να υποβάλλονται σε τακτικό περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test Ag) ανίχνευσης ιού. Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με τη συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για τους πολίτες που θα λειτουργεί παράλληλα και ως κέντρο αναφοράς για την παρακολούθηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για τις κινητές μονάδες 24ωρης λειτουργίας αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες του Υπουργείου, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά.
Ακούστε τον κ. Βαβουρανάκη: