Προστασία Ά κατοικίας: “Όλα δείχνουν παράταση αλλά να μην εφυσηχάζετε”
H έγκριτη δικηγόρος του Εφετείου Αθηνών και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με καταγωγή από το Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της Ά κατοικίας, επισημαίνοντας αφενός πως οι δανειολήπτες δεν μετέχουν στην υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα, για την προστασία της Ά κατοικίας, και αφετέρου, πως χρειάζεται οι δανειολήπτες να εμπιστεύονται τους ειδικούς για να σώσουν την περιουσία τους.
Δύσκολη χρονιά για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και τις τράπεζες. “Πραγματικά δεν προχωρά η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια γιατί δεν έρχονται σωστά τα στοιχεία από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να μην εξυπηρετούνται. Η κυβέρνηση πιθανότατα θα δώσει παράταση στην υποβολή αίτησης για την προστασία Ά κατοικίας και θα προβεί σε 9 μεταρρυθμίσεις.”
Οι αλλαγές της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αίτηση Ά κατοικίας
Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Αναλυτικότερα:
1. Επιτρέπεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή όσους έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ.
2. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Αφορά για παράδειγμα συγγενείς των οποίων κάποιο εμπλεκόμενο μέλος ζει στο εξωτερικό και αδυνατεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα, κληρονόμους που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά του θανόντος, διαζευγμένα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν πλέον κλπ.
3. Διευκολύνεται η υποβολή αιτήσεων σε περιπτώσεις οφειλετών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μην χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των μελών.
4. Προβλέπεται διάταξη ώστε να δικαιούνται της Κρατικής Επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της 1ης κατοικίας. Αυτό διευρύνει το προστατευτικό πεδίο σε περιπτώσεις που ένα δάνειο εμπλέκει ως συνοφειλέτες περισσότερα του ενός άτομα.
5. Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας. Έτσι, εάν ένας οφειλέτης είναι 70 ετών, τότε θα λάμβανε ρύθμιση 10-ετίας, αφού, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τραπεζικές οδηγίες, δεν παρέχεται ρύθμιση άνω του 80ου έτους. Πλέον μπορεί να ενταχθεί ένας νέος συνοφειλέτης / εγγυητής, μικρότερης ηλικίας, έτσι ώστε μαζί να λάβουν αποπληρωμή σε 25-ετία, που είναι το μέγιστο που παρέχει ο Νόμος.
6. Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων, να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την 1η κατοικία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ομοίως μπορούν να ρυθμίσουν και τα δάνειά τους που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων (funds / servicers).
7. Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της 1ης κατοικίας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή. Αυτό διευκολύνει τους οφειλέτες που προσήλθαν στην πλατφόρμα, αλλά προέβησαν εξ αμελείας σε σφάλματα.
8. Εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής τους, μπορούν πλέον να το πράξουν, με χρηματοδότηση της αμοιβής του δικηγόρου από την τράπεζα που έχει την 1η υποθήκη της κύριας κατοικίας του.
9. Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με το Νόμο 4605/2019, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης του στεγαστικού δανείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί – στη συνέχεια – να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό τη ρύθμιση και των υπολοίπων οφειλών του (π.χ. λοιπά δάνεια χωρίς υποθήκη στην 1η κατοικία, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές προς ΔΕΚΟ κλπ).
Να διαπραγματεύονται οι δανειολήπτες με τις τράπεζες τα δάνεια τους
Οι πολίτες χρειάζεται για τα δάνεια τους να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, να απευθυνθούν σε γραφεία διαμεσολάβησης. “Οι δανειολήπτες δεν έχουν διάθεση για να διαπραγματευτούν τις εισφορές των δανείων τους προς τις τράπεζες, σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό, στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δυστυχώς οι περισσότεροι δανειολήπτες, δεν ρυθμίζουν τις οφειλές των δανείων τους. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να συζητήσουν με τις τράπεζες για τα ποσά που οφείλουν καθώς μπορεί να τύχουν κι ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, άλλωστε υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που αντικρίζουν, “κουρεμένα” τα δάνεια τους,” επεσήμανε η κ. Κορσάνου
“Εγκυμονεί ο κίνδυνος να χάσουν οι δανειολήπτες τα σπίτια τους”
Πλέον όλο και περισσότεροι δανειολήπτες, έρχονται σε γραφεία διαμεσολάβησης για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία και ψάχνουν λύση, γιατί είναι πεπεισμένοι πως ο κίνδυνος να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι ορατός. “Όποιος δεν κάνει σωστούς χειρισμούς και διαπραγματεύσεις, μπορεί να χάσει ακόμα και το σπίτι του, δεν είναι πάντα εύκολο να πληρώσεις το ποσό που απαιτείται για την αποπληρωμή δανείου, γι αυτό και χρειάζεται ο κόσμος να απευθύνεται στις διαμεσολαβήσεις, είτε σε γραφεία ειδικών, είτε απευθείας με τις τράπεζες”.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη της διαμεσολαβήτριας και έγκριτης Νομικού Άννας Κορσάνου στον Politica 89.8: