Προσφυγικό: Κλειστές δομές και πλωτά φράγματα ετοιμάζει η κυβέρνηση – Δυο κέντρα στην Κρήτη
Σχέδιο για 20 νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις έκαστο και αναμένεται να κατασκευαστούν σε 8 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Πρόκειται για κλειστές δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η κάθε μία, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων.
Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.
Για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Αμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ηπειρο (Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).
Η κυβέρνηση ζητά από τις Βρυξέλλες την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του συνολικού κόστους κατασκευής των πέντε νέων κλειστών κέντρων που έχουν προγραμματιστεί για τα νησιά του Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των κέντρων, που θα έχουν συνολική χωρητικότητα 18.000 προσφύγων, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Το αίτημα για τη νέα χρηματοδότηση τέθηκε την περασμένη Τετάρτη, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, και την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Μονίκ Παριάτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις ακριβείς τοποθεσίες όσον αφορά τα κλειστά κέντρα της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τη νέα δομή που θα αντικαταστήσει τη Μόρια της Λέσβου.
Την ίδια στιγμή που για το προσφυγικό η κυβέρνηση στα πλωτά φράγματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια, με την Κομισιόν να επιφυλάσσεται για το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο.
Περιγράφοντας την πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης υπερασπίστηκε το σχέδιο για τα πλωτά φράγματα λέγοντας ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής μείωσης των ροών».
Τόνισε επίσης ότι «βασικός μας στόχος είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Να μην είμαστε βασική διαδρομή για τους διακινητές. Αυτό απαιτεί φύλαξη των συνόρων και επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και για τα δύο είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνδρομή».
Σημειώνει, ακόμα, ότι για την κυβέρνηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών «χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε απώλεια της δυνατότητας επιστροφών» και ότι «είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψουμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα ακριτικά νησιά».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρει ότι με τροπολογία θα δημιουργηθεί «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» επιδιώκοντας «τη μέγιστη διαφάνεια στη λειτουργία τους, αλλά και των προσώπων που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές».
Προσθέτει, τέλος, «ως προς τη διαχείριση πόρων επιδιώκουμε τη μεταφορά τους προς κρατικές αρχές, καθώς αυξάνουμε τις δικές μας δυνατότητες διαχείρισης του μεταναστευτικού».
Την ίδια στιγμή που για τα πλωτά φράγματα και το προσφυγικό τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στα πλαίσια της τριήμερης παραμονής του στην Κρήτη, που έκλεισε με την σημερινή ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
“Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, θα εφαρμοστεί άμεσο το προσεχές διάστημα, ήδη μεταφέρονται πρόσφυγες από την νησιωτική Ελλάδα στην Ηπειρωτική, προχωράμε στην δημιουργία κλειστών φιλοξενειακών κέντρων και ενισχύουμε την φύλαξη θαλάσσιων συνόρων , ενισχύοντας παράλληλα και τις δυνάμεις του λιμενικού σώματος.” τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.
Σχετικά με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για την αποτροπή παράτυπων μεταναστών στη χώρα ο υπουργός ισχυρίστηκε το Σάββατο από τα γραφεία του ΟΛΗ πως,“έχουμε υποχρέωση να φυλάξουμε με οποιονδήποτε τρόπο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Είναι ένα μέσο αποτροπής. Θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε πρώτη φάση”.
Όλα αυτά δείχνουν πως για την Κρήτη φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων για το νησί σε Μεσαρά και Ρέθυμνο, παρά τις αντιδράσεις της ΠΕΔ Κρήτης, που έχει εκφράσει άρδην αντίθετη άποψη ζητώντας επέκταση κι αξιοποίηση, προγραμμάτων φιλοξενίας.