Προϋπόθεση η συναίνεση για μία λύση στο Καθαρό

Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2023 21:30

Προϋπόθεση η συναίνεση για μία λύση στο Καθαρό

Τις στοχεύσεις και προτεραιότητες συζήτησε η Ομάδα Εργασίας για το Κοινοτικό Κτήμα του Καθαρού, που έχει συστήσει η Κοινότητα Κριτσάς, με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας εργασίας, Μαρία Τζώρτζη, Οδυσσέας Σγουρός, Γιάννης Μπρόκος, Γιώργος Αφορδακός και Μανώλης Κερούλης.

Τέλος Φεβρουαρίου είχε θέσει η ομάδα ως πρώτη προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης από τους Κριτσώτες ενός ερωτηματολογίου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτόν να κάνει τους χρήστες του Καθαρού συμμέτοχους, αποτυπώνοντας τη συλλογική αντίληψη και τις προτάσεις τους για αυτό που δρομολογείται. Ήδη έχουν συλλεχθεί αρκετά και κατόπιν της επεξεργασίας που θα κάνει η Ομάδα Εργασίας, θα συντάξει ολοκληρωμένη εισήγηση την οποία θα φέρει στη Λαϊκή Συνέλευση στην Κριτσά, όπου οι Κριτσώτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο.  Αυτό θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη και ο Δήμαρχος για την επιτυχή κατάληξη της όλης προσπάθειας να μπουν κανόνες και ένα σχέδιο για τη οργανωμένη λειτουργία και διαχείριση του Κοινοτικού Κτήματος. Ο κ. Ζερβός, τόνισε ότι για τον ίδιο αποτελεί πρώτη και επιτακτική προτεραιότητα η σύνταξη τοπικού κτηματολογίου, που θα αποτελέσει τη βάση για όσα θα επακολουθήσουν. Δηλαδή, ενός  Κανονισμού Λειτουργίας και ενός Διαχειριστικού Σχεδίου.

Πέραν του ιδιοκτησιακού και της καταγραφής των χρηστών, υπάρχουν και μερικά άλλα ζητήματα, τα οποία, όπως είπε ο κ. Οδ. Σγουρός, πρέπει να ενδιαφέρουν και το Δήμο και όχι μόνο την Κριτσά. Αυτά έχουν σχέση με την αξία του χώρου ως μιας μεγάλης, φυσικής, ορεινής ενότητας με ιδιαίτερα οικοσυστήματα (μεγάλη ζώνη «Natura»), μοναδική φυσική κληρονομιά η οποία εν πολλοίς είναι άγνωστη και απροστάτευτη, αλλά και ένα πολιτιστικό πλούτο με τα μετόχια, τις εκκλησίες, τα τοπόσημα και τον παλαιοντολογικό πλούτο. Αλλά, πρωτίστως, αφορά το Καθαρό, ως ένα μεγάλο παραγωγικό χώρο, όπου εκτρέφεται πάνω από το 50% του ζωικού κεφαλαίου του Νομού Λασιθίου. Αξίζει αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί, φέρνοντας ένα θεσμικά κατοχυρωμένο, έγκυρο, ισχυρό και κοινωνικά αποδεκτό αποτέλεσμα, γιατί, παρόμοιες απόπειρες του παρελθόντος έμειναν ημιτελείς και ατελέσφορες. Τώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, που θα φέρει ένα διαχειριστικό σχέδιο. Είναι κάτι που επιθυμεί και η Κριτσά και ο Δήμος, τόνισε ο κ. Σγουρός.

 

Δεν είναι πια «χύμα»

Ο κ. Ζερβός, είπε ότι υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα, εν αντιθέσει με μια εποχή που τα πράγματα που αφορούσαν το Καθαρό, παρέμεναν «χύμα». Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν, γιατί ο Δήμος ως Οργανισμός Αυτοδιοίκησης θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Δημόσιο  σε διάφορα θέματα (ιδιοκτησιακό, κανονισμό λειτουργίας κλπ.). Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει να κλείσουν ζητήματα που μπορεί να θεωρούνται τυπικά, αλλά είναι ουσιαστικά για να προχωρήσουν και τα θέματα που βάζει η Ομάδα Εργασίας. Για πρώτη φορά ως δημοτική αρχή ξεκινήσαμε μια μελέτη το 2000, η οποία παραμένει στα χαρτιά. Είχα εξηγήσει και στη Λαϊκή Συνέλευση που έγινε το 2017 στην Κριτσά, τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσομε, όμως οι Κριτσώτες δεν θέλησαν να προχωρήσουν γιατί πάντα έχουν τη φοβία και καχυποψία ότι «κάτι πάνε να μας στήσουν με το ιδιοκτησιακό». Τώρα, όμως, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα δικαιώματος χρήσης του Κοινοτικού Κτήματος πλην  των Κριτσωτών. Αυτό είναι διασφαλισμένο από το άρθρο 180 του νόμου Καλλικράτη. Το ζήτημα είναι οι ίδιοι οι Κριτσώτες να κρατήσουν «δικό» τους το Καθαρό, και δε θα πωλούν δικαιώματα στους Ηρακλειώτες που ανεβαίνουν πάνω και ζητούν εξοχικά στο Καθαρό…», είπε ο κ Ζερβός.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι ο Δήμος έχει δηλώσει το Καθαρό στο Εθνικό Κτηματολόγιο και είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του στην περιοχή αυτή έναντι διεκδικήσεων που έχουν εγείρει ένθεν και ένθεν, οι Δήμοι Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου, με δικαστικές προσφυγές και θα αποφασίσουν τα δικαστήρια. Εχομε στα χέρια μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμαίρουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή αυτή, το οποίο, θεωρούμε λυμένο, και μέσα από τη νομική διαδικασία θα μας αποδοθούν και εκείνα που αμφισβητούν οι γειτονικοί δήμοι.

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η σύνταξη του μητρώου χρηστών του Κοινοτικού Κτήματος, γιατί, όποτε προκύψει από το ελληνικό δημόσιο η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ  για τις εκτάσεις αυτές, να γνωρίζει ο Δήμος πώς θα το αντιμετωπίσει. Ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί οικονομικό βάρος μιας τέτοιας φορολόγησης από το δημόσιο, τόνισε.

Αναφερόμενος στη νομιμότητα των κτισμάτων και στον τρόπο διαχείρισης του Κοινοτικού Κτήματος, ο κ. Ζερβός είπε ότι αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητική εξαγγελία, να δοθεί παράταση για τη νομιμοποίηση κτισμάτων της κατηγορίας 5, ώστε να μπορούν να νομιμοποιηθούν τα υφιστάμενα κτίσματα του Καθαρού (από 1955-2011). Τα προ του 1955 θεωρούνται νόμιμα. Τα κτίσματα μετά το 2011 θα αντιμετωπιστούν όπως και τα άλλα. Την τακτοποίηση – νομιμοποίησή τους θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι χρήστες τους, που θα παραδώσουν μετά αντίγραφο φακέλου τακτοποίησης στο Δήμο, αφού το υπερκείμενο ανήκει στο υποκείμενο.

Υποχρεωτικά θα προκύψει και ανάγκη σύνταξης νέου Κανονισμού που θα αντικαταστήσει εκείνον του 1975, που θα διευθετεί μια σειρά ζητημάτων, όπως το αν επιτραπεί νέα δόμηση, πού και με ποιες προϋποθέσεις. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η Κριτσά. Αν δε δοθεί παράταση τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, θα πρέπει να ζητηθεί ειδική ρύθμιση για τα κτίσματα του Καθαρού. Η περιοχή θα μπει στη λογική του Αγροτουρισμού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι κτηνοτρόφοι του Καθαρού. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί φράγμα ή λιμνοδεξαμενή νερού. Η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού ή υβριδικού συστήματος. Απαιτείται ως εκ τούτου ολοκληρωμένο Διαχειριστικό Σχέδιο. Ερώτημα τίθεται αν το θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει στο Δήμο να συστήσει ανεξάρτητο Οργανισμό για τη λειτουργία και αυτοχρηματοδοτούμενη διαχείριση του Κοινοτικού Κτήματος. Αν όχι, τότε, ίσως, θα μπορούσε να συσταθεί στη ΔΑΕΑΝ για τη διοικητική διαχείριση, Διεύθυνση Καθαρού, στην οποία ο Δήμος έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Εναλλακτικά, αν μπορεί να επιλεγεί διαχειριστική φόρμουλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχει αντίρρηση.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι θα πρέπει κατ΄ αρχήν να προσκληθούν οι χρήστες του Καθαρού να προσέλθουν στην Κοινότητα Κριτσάς και πάνω στον ορθοφωτοχάρτη που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και θα τοποθετηθεί στο Κοινοτικό Κατάστημα, να δείξουν τα όρια της έκτασης που νέμονται, να φωτοτυπείται και να καταχωρείται ως δηλωθέν στο τοπικό κτηματολόγιο. Με αυτή τη διαδικασία ο νομέας Κριτσώτης θα παραλαμβάνει και έναν τίτλο νομής που θα μπορεί να μεταβιβάζει στα παιδιά του (όχι σε άτομο μη Κριτσώτη).

Εάν, όμως, διαπιστωθεί απροθυμία ή αδιαφορία να δηλώσουν τις εκτάσεις που νέμονται, ο Δήμος στη συνέχεια θα αποφασίσει να αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή την «κτηματογράφηση – καταγραφή χρηστών» του Κοινοτικού Κτήματος.

Εγκληματικό για το μέλλον και την τύχη του  Καθαρού, θα ήταν το πέρασμα δρόμου που θα διασχίζει το Καθαρό, διαπίστωση που βρήκε όλους τους παρισταμένους στη χθεσινή σύσκεψη σύμφωνους.

Στο τέλος της συνάντησης, το μέλος της Ομάδας, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γιάννης Μπρόκος, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Ακούσαμε το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου με προσοχή. Πρόκειται να γίνει Γενική Συνέλευση των Κριτσωτών το προσεχές διάστημα για τα θέματα του Κοινοτικού Κτηματος. Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει η σύνταξη τοπικού κτηματολογίου για το Καθαρό, οπότε οι Κριτσώτες καλούνται να προσέλθουν στην Κοινότητα για να δηλώσουν τις εκτάσεις που νέμονται στο Καθαρό».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook