Πρόεδρος Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου: «Μόνο με αυστηρό καταστατικό και υποχρεωτική παράδοση του 100% της παραγωγής μπορεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός συνεταιρισμός παραγωγών»
Την άποψη πως μόνο με αυστηρό καταστατικό και υποχρεωτική παράδοση του 100% της παραγωγής μπορεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός συνεταιρισμός παραγωγών και γενικότερα με ένα πνεύμα οργάνωσης, υποστήριξε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Γιάννης Κράβαρης.
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:
Χρ. Κώνστας. Είναι γεγονός ότι είστε από τους πιο δυναμικούς συνεταιρισμούς στη χώρα και επειδή το δικό σας μοντέλο που είναι επιτυχημένο αποτελεί ένα Key Standing,για πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός συνεταιρισμού;
Ι Κράβαρης: «Ο συνεταιρισμός μετρά φέτος 107 χρόνια ζωής, μετά από πολέμους, από δικτατορίες και όμως είχε ένα πολύ αυστηρό καταστατικό. Αυτό είναι το μυστικό. Κατά κύριο λόγο, ένα πολύ αυστηρό καταστατικό και την προσκόμιση της παραγωγής στο 100%. Δηλαδή έχει ποινικές ρήτρες στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός δεν φέρει τη σοδειά του μέσα. Ότι κι αν είναι αυτό, είτε μήλα είναι, είτε αχλάδι είναι, είτε κεράσι είναι είτε κάστανο είτε ακτινίδιο, γιατί η καλλιέργεια μας τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Πολύ, αυστηρό καταστατικό με ποινικές ρήτρες 60 λεπτά ανά κιλό στα μήλα και μέχρι 2€ φτάνουμε στα κάστανα, κι όλα αυτά περνάνε, μέσα από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Είναι ψηφισμένα, οπότε καταλαβαίνεται πως με τέτοιο καταστατικό και τέτοιες ποινικές ρήτρες, είναι συμπαγές το σώμα των παραγωγών. Με τους παραγωγούς, έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι έγινε με τις εκάστοτε διοικήσεις που προϋπήρχαν και τώρα εμείς οι ίδιοι ακόμα, εμπιστεύεται ο παραγωγός τον Συνεταιρισμό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η αρχή της σύνδεσης. Πιστεύουμε στον Συνεταιρισμό, από τους παππούδες μας, οι πατεράδες μας και συνεχίζουμε και εμείς κι έρχεται η νέα γενιά πίσω. Εκτός από όλα τα άλλα, ακολουθούμε ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα κομμάτι μας μπήκες στα βιολογικά, έχουμε, όλες τις πιστοποιήσεις σαν Συνεταιρισμός. Οπότε τα προϊόντα μας πάνε στον καταναλωτή και σεβόμαστε κι αυτό που κάνουμε και για αυτό που του παρέχουμε.»
Χρ. Κώνστας. Υπάρχει μυστικό για την ποιότητα των μήλων ;
Ι. Κράβαρης: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μυστικό, είναι το μικρόκλιμα της περιοχής τέτοιο, συνδυάζει θάλασσα και βουνό ταυτόχρονα, είμαστε μια ορεινή περιοχή, η μορφολογία του εδάφους, οπωσδήποτε δεν είμαστε κάμπος, έχουμε αναβαθμίδες πάρα πολλές, έχουμε πολύ δύσκολο μέρος και πολύ δύσκολο έργο να κάνουνε και εμείς και οι πρόγονοί μας και η μεταγενέστερη από μας γενιά. Γιατί το μέρος δυστυχώς δεν αλλάζει, είναι αυτό που είναι. Γι αυτό κρατάμε κι εμείς την ποιότητα σε όλα τα προϊόντα και στα μήλα και στα άλλα προϊόντα που καλλιεργούμε.»
Χρ. Κώνστας. Κ. Κράβαρη, είστε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού που κλήθηκε να διαχειριστεί μια κρίση και περιβαλλοντική και όχι μόνο, μια κρίση που υπέστη η περιοχή μετά τις καταστροφές σε ολόκληρη τη Θεσσαλία από τις πλημμύρες κι αναρωτιέμαι πώς ο συνεταιρισμός κατάφερε να σταθεί μετά από αυτό ;
Ι. Κράβαρης. «Αυτή τη στιγμή όλες οι συγκομιδές έχουν τελειώσει από τις καλλιέργειες. Τελευταία από αυτές που έγινε ήταν τα ακτινίδια. Στην αρχή η αλήθεια ήταν αρκετά δύσκολο να το διαχειριστούμε και όσον αφορά την ψυχολογία όλων και τη δική μας και των παραγωγών ήταν πολύ χάλια, γιατί πράγματι η περιοχή υπέστη ένα πλήγμα. Είχαμε να δούμε τέτοια θεομηνία από το 1986, και τότε πρέπει να ήταν μικρότερη. Εν πάση περιπτώσει και με τη βοήθεια του δήμου, και με τα μηχανήματα, καταφέραμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Δεν το έβαλε κάτω ο κόσμος, είχε πίστη κι υπομονή. Σίγουρα η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, κάποιες καλλιέργειες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, όσα έμειναν, όμως ο καρπός δεν είχε υποστεί κάποια αλλοίωση. Μπήκαμε μέσα, μαζέψαμε τα μήλα και συνεχίσαμε και με τις άλλες καλλιέργειες.»
Χρ. Κώνστας. Αυτές οι ζημιές πόσο επηρέασαν την διατροφική αλυσίδα και ταυτόχρονα βεβαίως πόσο συνέβαλαν σε αυτό το σπιράλ της ανόδου τιμών των τροφίμων ;
Ι. Κράβαρης. «Οπωσδήποτε το δικό μας δίκτυο είναι προσβάσιμο αυτή τη στιγμή, αλλά έχει προβλήματα, κακά τα ψέματα. Τα προϊόντα μας τα διακινούμε, αλλά στην αρχή, όμως είχαμε προβλήματα, τα αυτοκίνητα, τα δικά μας δεν μπορούσαν να φύγουν από κάποια σημεία φορτωμένα όπως συνήθως, υπήρξε γέφυρα, έξω από το χωριό που έπεσε και δεν μας επιτρεπόταν να μετακινήσουμε φορτίων, άνω των 20 τόνων, με αποτέλεσμα να ανέβει και το κόστος των μεταφορικών. Όλο αυτό προσπαθούμε, να μην το δώσουμε στον καταναλωτή, προσπαθούμε να το απορροφήσουμε εμείς όσο το δυνατό.»
Χρ. Κώνστας. Η τιμή στα μήλα πόσο έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και πριν την καταστροφή;
Ι. Κράβαρης. «Κοιτάξτε η τιμή στα μήλα, είναι φέτος 20 με 30% πιο πάνω. Έχουν ανέβει, η ενέργεια λιπάσματα, τα καύσιμα διόδια που μεταφέρουμε τα μήλα, έχουμε ένα κόστος ανεβασμένο, συν το κόστος που έχουμε στο χωράφι καθώς η περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Είναι αλυσίδα αυτά τα πράγματα όλα.»
Χρ. Κώνστας. Πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει η νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών που διαμένουν μέχρι και σήμερα, παραμένουν στη χώρα μας την τελευταία τριετία μετά την τροπολογία που πέρασε από τη βουλή ;
Ι. Κράβαρης. «Κοιτάξτε, οπωσδήποτε θα βοηθήσει γιατί η έλλειψη εργατικών χεριών, και στην περιοχή μας, ειδικά στην περίοδο της συγκομιδής που είναι φουλ, και είμαστε στο πικ, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Εμφανίζονται και όταν εμφανίζονται κάποια εργατικά χέρια , τα μεροκάματα που ζητούν ξεφεύγουν. Δεν ξέρω που θα φτάσουμε κάποια στιγμή καθώς, το πράγμα ξεφεύγει και γίνεται ασύμφορο και για τον παραγωγό. Ο Συνεταιρισμός μας, ακολουθεί το καθεστώς των εργόσημων. Επομένως, καλά θα είναι αφού θα γίνει νομιμοποίηση και να μπαίνουν και κάποια εργόσημα στους εργάτες, ώστε μετά και ο καλλιεργητής και ο παραγωγός αλλά κι ο εργαζόμενος να είναι εντάξει.»
Χρ. Κώνστας. Πως κινείται ο Συνεταιρισμός σε επίπεδο εξαγωγών ;
Ι. Κράβαρης. «Φέτος, δεν δραστηριοποιούμαστε σε εξαγωγές μόνο στην Κύπρο, σε ένα κομμάτι που έχουμε εκεί. Πέρυσι και κάθε χρόνο δηλαδή, που είχαμε ποσότητες δραστηριοποιούμαστε με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Φέτος έχουμε μόνο την Κύπρο, καθώς η παραγωγή είναι πεσμένη. Θα ήθελα το δικό σας στίγμα για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που εσείς κρίνετε, ότι θα πρέπει να ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του αγροτικού τομέα κι αν και κατά πόσον κρίνετε την πορεία της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πορεία οπωσδήποτε τη ηγεσίας του σημερινού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καλή, έχουμε μια άριστη συνεργασία με την σημερινή ηγεσία. Μπορούν και πρέπει, ωστόσο να γίνουν και κάποια πράγματα, σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει κάποια προβλήματα τα οποία μεταδίδονται στους αγρότες μετά σε όλη τη χώρα. Δεν μπαίνουμε στο στάδιο των επιδοτήσεων, μπαίνουμε στο στάδιο των αποζημιώσεων. Επομένως, είμαστε ικανοποιημένοι παρά πολύ γιατί και φέτος λόγω του είμαστε πλημμυροπαθείς πήραμε κάποια αποζημίωση. Βέβαια, υπάρχουν πίσω κάποια άλλα ακόμα περιμένουμε και κάποια άλλα. Θεωρώ όμως ότι σύντομα η ηγεσία θα ανταποκριθεί.»
Χρ. Κώνστας. Πως πρέπει να οργανωθούν και να παίξουν στην σύγχρονη εποχή και το πού να πρωτογενή τομέα οι παραγωγοί της Κρήτης ;
«Το μήνυμα που στέλνω εγώ είναι όσο μπορεί ο κόσμος να οργανωθεί. Δηλαδή, οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση μεμονωμένα δεν μπορείς να κινηθείς. ο έχει δείξει δηλαδή και η εμπορική πολιτική και γενικά βλέπουμε τα σημάδια όλα ότι αποτυπώνουν πως μόνος ο καθένας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Πρέπει να οργανωθεί σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς και να προχωρήσει. Υπάρχει νέος κόσμος που μπορεί να τα κάνει και εμείς που είμαστε λίγο μεγαλύτεροι να δώσουμε βοήθεια από πίσω.»