Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: «Οι ΔΕΥΑ δεν χρειάζονται τους φωστήρες της ΕΥΔΑΠ – Αν τις θέλουν να αναλάβουν και το δίκτυο όχι μόνο το νερό και την τιμολόγησή του»

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2024 18:14

Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: «Οι ΔΕΥΑ δεν χρειάζονται τους φωστήρες της ΕΥΔΑΠ – Αν τις θέλουν να αναλάβουν και το δίκτυο όχι μόνο το νερό και την τιμολόγησή του»

Για την τιμολόγηση του νερού αλλά και την συγκεντροποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης κι αποχέτευσης με βάση και τις εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης σημειώνοντας πως: «Οι ΔΕΥΑ δεν χρειάζονται τους φωστήρες της ΕΥΔΑΠ»  και πως: « Αν τις θέλουν να αναλάβουν και το δίκτυο όχι μόνο το νερό και την τιμολόγησή του»

Για τις ΔΕΥΑ ανά Νομό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως:  «Ο κ. Υπουργός είπε για ένα τέταρτο, δεν είπε για ΔΕΥΑ ανά Νομό, οι Νομοί της Ελλάδος είναι περισσότεροι, είναι 52, αφαιρουμένων της Θεσσαλονίκης και της Αττικής είναι 50, αφαιρουμένων των νήσων τις εξαιρεί, μένει μόνο η Κεντρική Ελλάδα, η Ηπειρωτική Ελλάδα. Έχω την αίσθηση και την πεποίθηση ότι σε τελική επεξεργασία δεν υπάρχει τίποτα. Όλη τους η αγωνία με την επικεφαλίδα λειψυδρία, είναι πως αυτή τη στιγμή να προικίσουμε την ΕΥΔΑΠ. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για τη λειψυδρία θα μιλούσαμε για το  αγροτικό νερό, στο οποίο γίνεται υπερκατανάλωση, που δεν υπάρχουν υποδομές, που χάνεται νερό από την έλλειψη δικτύων, που δεν υπάρχει διαχωρισμός δικτύου των δικτύων, πόσιμου και αρδεύσιμο νερού,  θα είχαμε γεωπόνους στα χωράφια να καθοδηγήσουμε τους αγρότες, ότι η υπεράρδευση είναι εγκληματική και για την ποιότητα των εδαφών, αλλά και μεταφέρουμε στον υδροφόρο ορίζοντα όλα τα νυτρικά και τα φυτοφάρμακα. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να πούμε, και είναι, μια μεγάλη συζήτηση, που από ότι είδατε από τη συνέντευξη του υπουργού απουσιάζει τελείως, το όραμα της συνολικής διαχείρισης των νερών. Αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει η ΕΥΔΑΠ και η  προικοδότηση της. Γι αυτό και στο πάνελ ήταν εκείνος, ο γραμματέας του και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Δεν είδα να καλέσει, την ΕΔΕΥΑ, ή τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Είναι φανερό ποια είναι η αγωνία ;»

Για το αν δικαιολογημένα σκέφτονται πολλοί σε δεύτερο χρόνο, ότι η συγκεντροποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης κι αποχέτευσης μπορεί να έρθει στη διαχείριση του νερού με ιδιωτικοποίηση τμήματος ή συνόλου παραγωγής ο κ. Μαρινάκης απαντά: «Βρείτε μου ένα επιχειρηματία να του παραδώσω αύριο τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, να του δώσω 101 χώρια, να του δώσω το τηλέφωνο μου που χτυπάει από τις 100 φορές τη μέρα τις 95 για τα νερά, να του δώσω δίκτυα πεπαλαιωμένα αχαρτογράφητα χωρίς καμιά συνοχή, χωρίς κανένα διαχωρισμό, άρδευση και πόσιμο.»

Για το ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε συγκεντροποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης κι αποχέτευσης, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει: «Νομίζω ότι απλώς, κάθονται στην Αθήνα και σκέφτονται Αθηναϊκά, γιατί δεν το ξέρουν το θέμα. Τους έχουμε βελτιώσει σε πάρα πολλά θέματα. Είναι βελτίωση το ότι δε λένε αυτά που λέγανε πέρσι αλλά και αυτά που λένε φέτος, θέλουν ακόμα περαιτέρω βελτίωση και επεξεργασία. Όταν θα δω σχέδιο νόμου θα κάνω συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Αυτή τη στιγμή, ακούσαμε μια εξαγγελία η οποία στην ουσία είναι επικεφαλίδες όπως επικεφαλίδες, ήταν και πέρυσι περίπου τα πράγματα και εμείς όφειλαν, δεν έχουμε πάρει ακόμα ένα γραπτό κείμενο για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και συνολικά. Ως αυτοδιοίκηση, δεν μας λείπει ούτε η διάθεση συνεργασίας, ούτε η θεσμικότητα για να  δούμε την ουσία των προβλημάτων. Μας στενοχωρεί όμως όταν τα πιάνουμε τα θέματα επιφανειακά και παρεμπιπτόντως εδώ το θέμα είναι ότι η ΕΥΔΑΠ θέλει να πάρει κι άλλους φυσικούς πόρους  γιατί βλέπει ότι ο Μόρνος κάπου τους χαιρετάει. Και αντιλαμβάνομαι ότι ένα πρόβλημα που αφορά 5 εκατομμύρια Έλληνες είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν σημαίνει, ότι πρέπει να πούμε και για τα άλλα 5 εκατομμύρια των Ελλήνων που εξυπηρετούν οι ΔΕΥΑ της χώρας, ότι ξέρετε αυτό είναι 2 -3 σειρές, σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία επεξεργασία και επεξεργασία σημαίνει ότι πρέπει να προβλέψεις ένα επιχειρησιακό σχέδιο, να πεις τι αποβλέπεις, τα μέσα που θα το πετύχεις αυτό που αποβλέπεις,  τα χρήματα που θα διαθέσεις και το προσωπικό που θα εξασφαλίσεις.»

Για το αν διαφωνεί και με αυτό που επεσήμανε ο Υπουργός για ενεγοποίηση ΔΕΥΑ Νήσων και Κρήτης με στόχο την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων  ο κ. Μαρινάκης σημειώνει: «Δεν έχει σωστή ανάγνωση. Εκείνος είπε, ότι η ΕΥΔΑΠ Νήσων, θα ασχοληθεί με τις ΔΕΥΑ, αυτών των περιοχών που δεν έχουν καλή εισπραξιμότητα και δυνατότητα να ανταποκριθούν. Σας πληροφορώ ότι, καμία ΔΕΥΑ της Κρήτης, απ ότι νομίζω μάλλον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν χρειάζεται καμιά βοήθεια από καμιά ΕΥΔΑΠ. Έχουμε την τεχνική επάρκεια να διαχειριστούμε. Άλλωστε  δεν νομίζω να απεντάχθηκαν έργα δικά μας, ούτε  να υστέρησαν στην κατασκευή και στον προγραμματισμό. Δεν έχουμε ανάγκη φωστήρες, άμα χρειαζόμαστε εμείς συμβούλους, ξέρουμε να απευθυνθούμε και υπάρχουν και διαδικασίες γι αυτό. Κι αν νομίζουν, ότι θα έρθει η ΕΥΔΑΠ νήσων να εισπράξει από κάποιες περιοχές, ας έρθουν εδώ στη γειτονιά μου και θα δουν με πόσα χρήματα θα φύγουν.»

Για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού κι αν βλέπει το μέλλον πίσω από έναν ενιαίο φορέα, ο κ. Μαρινάκης απαντά: «Το θέμα του αρδεύσιμου νερού, αν το διαχωρίζαμε και το  έπαιρνε ένας φορέας, ο οποίος θα έχει και τους φυσικούς πόρους αλλά και τα δίκτυα και την ευθύνη της επισκευής των δικτύων, εγώ δεν θα ήμουν αρνητικός. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ και πολυεπίπεδη διαχείριση στο νερό, η οποία δεν είναι και η πιο αν θέλετε ορθολογική. Σας ξαναλέω, δεν μας λείπει η διάθεση για θεσμική συζήτηση και για να πάρουμε αποφάσεις. Υπενθυμίζω ότι εμείς οι αυτοδιοικητικοί είπαμε στην Κυλλήνη ότι δεν χρειάζονται 1025 δήμοι και γίναμε 300. Αυτοκαταργηθήκαμε. Δεν έχουμε θέμα και τώρα που μιλάμε υπάρχει η διάθεση από  συγκεκριμένες ΔΕΥΑ από συγκεκριμένες  περιοχές να κάνουμε συνεργασίες και συγχωνεύσεις κι γίνονται ήδη τέτοιες συνεργασίες . Ήδη υπάρχουν ΔΕΥΑ που εξυπηρετούν τις μικρές γειτονικές ΔΕΥΑ αλλά και δήμους ανήμπορούς να κάνουν την διαχείριση των υδάτων. Δεν μας λείπει η διάθεση ούτε τα εργαλεία. Αλλά το να κάνουμε βίαιη κατάργηση νομικών προσώπων και μάλιστα ιδιωτικού δικαίου, έτσι δια νόμου, έχουμε και θέματα συνταγματικότητας τώρα, τι να κάνουμε ;»

Για την τιμολόγηση του νερού, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Εγώ άκουσα την συζήτηση και με ευχαρίστηση άκουσα και τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που λέει ότι δεν θα αυξηθεί το νερό. Αυτό μάλλον σημαίνει πως επιτέλους έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι αν δεν βάλει θέμα το τιμολόγιο της ενέργειας δεν μπορεί το νερό να μην ακριβύνει και μάλιστα και πολύ. Όποιος έρθει να πάρει το βάρος των νερών, αλλά συνολικά από τις υποδομές, τα δίχτυα, τη διαχείριση καλώς, να ορίσει  και δεν με νοιάζει αν είναι ιδιώτης ή δημόσιος φορέας, αλλά να το πάρει όλο το πακέτο, όχι μόνο την τιμολόγηση του.»