Πρόεδρος ΟΑΣΠ για “Μίνωα”: «120.000 Κρητικοί(70.000 μαθητές) θα συμμετέχουν στην μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, στην μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο και που θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας πως σε αυτή θα συμμετέχουν 120.000 Κρητικοί και 70.000 μαθητές.
Για την άσκηση «Μίνωας» ο κ. Λέκκας ανέφερε πως: «Η ιδέα της άσκησης εδώ κι 1,5 χρόνο ανήκει στον Πρωθυπουργό της χώρας. Εδώ κι 7 μήνες προετοιμαζόμαστε για την άσκηση, στην οποία θα συμμετέχουν νοσοκομεία, αεροδρόμια λιμάνια, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων.»
Για το τι περιλαμβάνει η άσκηση, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως: «Ένα σενάριο σεισμικής δόνησης 6,4 βαθμών με επεισόδια σε Χανιά κι Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου, ενώ στις 23 Απριλίου, αναμένεται να έχουμε κι άλλα επεισόδια και νέα σεισμική δόνηση στα 7,2 Ρίχτερ, ανοικτά του Ηρακλείου με επεισόδια και στην ανατολική Κρήτη. Είναι μια άσκηση με επιχειρησιακά σχέδια, στην οποία θα συμμετέχει ο κόσμος. Είναι μια άσκηση που δεν ξανάγινε ποτέ στον Ελληνικό χώρο. Είναι ευτύχημα ότι ξεκινάμε από την Κρήτη διότι υπάρχει μεγάλη αίσθηση ευθύνης. Θα έχουμε πάνω από 30 επεισόδια τα οποία θα εξελιχθούν. Οι συμμετέχοντες θα τα γνωρίζουν, δεν θα γνωρίζουν τη σειρά και τα αντικείμενα. Θα υπάρχει δηλαδή και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.»
Για τους στόχους της άσκησης ο κ. Λέκκας ανέφερε πως: «Θέλουμε να δούμε τη διαλειτουργηκότητα των υπηρεσιών. Δεν θα διακόψουμε τη λειτουργία των ιστών. Ο κάθε οργανισμός που θα συμμετέχει, θα προσομοιώσει την άσκηση ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Μόνο τα σχολεία, αφορούν 80.000 μαθητές αν βάλουμε και τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για το 1/6 του πληθυσμού της Κρήτης. Ορισμένα ξενοδοχεία θα εκκενωθούν. Στόχος είναι να βελτιωθούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων. Παράλληλα, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας.»
Για τα 7,2 Ρίχτερ και τη σεισμική δόνηση που θα γίνει στα πλαίσια της άσκησης Μίνωας ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε με τα ακραία σενάρια. Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, ώστε να αποτυπώσουμε όλα αυτά που θα πρέπει να βελτιώσουμε στη συνέχεια σε επίπεδο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.»
Για το σενάριο μιας μεγάλης σεισμικής δόνησης στην Κρήτη ανάλογα με εκείνης που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν θα γίνει ανάλογης σεισμικής έντασης δόνηση στην Ελλάδα με εκείνη της Κωνσαντινούπολής. Η χώρα μας δέχεται συχνά σεισμικές δονήσεις ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ένας καλός προγραμματισμός και να εργαζόμαστε στο επίπεδο της πρόληψης. Μέχρι σήμερα, η πρόληψη αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στον ελληνικό χώρο. Γιατί και ειδικές αντισεισμικές κατασκευές έχουμε και ενημέρωση και κουλτούρα και επιχειρησιακά μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μια μεγάλη σεισμική δόνηση.»
Να σημειωθεί πως στην άσκηση θα συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.