Πρόεδρος Ι.Σ.Η: «Το Υπ.Υγείας να δώσει άμεσα λύσεις για το “έμφραγμα” σε Βενιζέλειο και νοσοκομείο Ρεθύμνου-Προτείνουμε part time ανάθεση ιατρικού έργου ως έκτακτη λύση»
Για την ομαλή επαναλειτουργία των Παθολογικών κλινικών σε Βενιζέλειο και Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ζητά λύσεις με προκηρύξεις θέσεων ιατρών που θα τις στελεχώσουν, προτείνοντας μάλιστα ως λύση ανάγκης την part time ανάθεση ιατρικού έργου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλογου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παθολογική κλινική στο Ρέθυμνο και στο Βενιζέλειο, ο κ. Πατριανάκος ανέφερε πως: «Είναι τουλάχιστον 8 μήνες που γίνονται μετακινήσεις ιατρών τόσο από το ΠΑΓΝΗ όσο και από το Βενιζέλειο για την κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής του Ρεθύμνου. . Ο τελευταίος ιατρός πήρε και μια άδεια ανατροφής και έμεινε το νοσοκομείο χωρίς παθολόγο οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για επιπλέον εφημερίες, όπου ζητήθηκαν από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο να καλυφθούν κι αυτές οι επιπλέον εφημερίες, όπου το Βενιζέλειο, λειτουργούσε ήδη οριακά με αρκετές εφημερίες των ιατρών στο βενιζέλειο για τις ανάγκες του Βενιζελείου, θεώρησε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερους ιατρούς και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, το οποίο πραγματικά φαίνεται να είχε δοθεί μια λύση, διότι και το Ρέθυμνο έχει κάποιες ανάγκες και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ανάγκες αυτές. Από την άλλη, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το τι σημαίνει ένας γιατρός να μετακινείται και τι σημαίνει αυτό για την κλινική από την οποία έρχεται και τι σημαίνει αυτό και για τους ασθενείς του Ρεθύμνου όπου ξέρετε πηγαίνει ένας εφημερεύων ιατρός, ένας ασθενής μπαίνει μέσα εν συνεχεία πρέπει να διερευνηθεί να διαγνωστεί, να θεραπευτεί. Όταν δεν υπάρχει ένας μόνιμος ιατρός το πρωί αλλά ο επόμενος εφημερεύων όπως καταλάβατε δημιουργείται και άλλο ένα επιπλέον πρόβλημα. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορείς να λειτουργήσεις καλά ιατρικά ενώ ταυτόχρονα δεν μπορείς να αφήσεις ακάλυπτο και το νοσοκομείο κι αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Άρα θα πρέπει να δοθούν λύσεις κάποιες λύσεις πολύ πιο μόνιμες από ότι αυτό το περιστασιακό. Είναι 2 παθολογικές κλινικές, όπου οι γιατροί τους κάνουνε εφημερίες πάνω από το πλαφόν τους, το οποίο σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να κάνουνε κι άλλες εφημερίες παραπάνω, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν και αν βάλουμε και τα ρεπό που θα παίρνουν την επόμενη μέρα, όπως καταλάβατε δημιουργείται ένα πρόβλημα. Δημιουργείται ένα πρόβλημα με τις κλινικές του Βενιζελείου, το οποίο θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Όταν πάω να καλύψω ένα κενό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσω πρόβλημα στην κλινική. Θα πρέπει να δω τι θα κάνω, ώστε να καλυφθούν και τα 2 όσο γίνεται πιο αρμονικά.»
Για γιατρούς που απειλούν με παραιτήσεις σε περίπτωση μετακίνησης τους ο κ. Πατριανάκος ανέφερε: « Έχουν ακουστεί αυτά. Ελπίζω να είναι εν θερμώ διότι όπως καταλαβαίνετε κανείς γιατρός δεν θέλει να μετακινηθεί και αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο αν θέλετε απαξιώνει το ΕΣΥ κι απαξιώνει και τους γιατρούς να μπούνε στο ΕΣΥ. Εάν ακόμα βάλουμε μία προκήρυξη για μία θέση παθολόγου, κανείς γιατρός δεν θα πάει σ ένα ανοργάνωτο κλίμα. Αυτά που λέω είναι λογικά, κάθε ένας μας θέλει και κάποιες καλές συνθήκες εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει αυτά τα οποία μπορεί. Εγώ θα πρότεινα μαζική προκήρυξη 3, 4 ,5, για το Ρέθυμνο για να στελεχωθεί μια κλινική αντί της 1.»
Για την επιστολή που έλαβε από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Βενιζελείου ο κ. Πατριανάκος ανέφερε πως: «Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Βενιζέλου που υπογράφουν οι περισσότεροι σχεδόν όλοι, λένε ότι δημιουργείται πρόβλημα για την λειτουργία της Κλινικής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραγνωρίσουμε.»
Για το αν υπάρχει άμεσα λύση για να μην υπολειτουργεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και το Βενιζέλειο να μην λειτουργεί οριακά, ο κ. Πατριανάκος προτείνει: «Μιλώντας εντελώς θεωρητικά, υπάρχει ο θεσμός του part time ιατρού που να μπορεί ο γιατρός να διοριστεί και ως part time με μία σύμβαση μέχρι να γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις. Σε άλλα συστήματα, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όταν για παράδειμα ένας γιατρός έχει μια εγκυμοσύνη , προκηρύσσει ένα άλλο που πηγαίνει στην θέση του γιατρού, για να κάνει εφημερίες και να καλύψει κενά λαμβάνοντας αρκετά καλό μισθό. Το οικονομικό κομμάτι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην δουλειά του καθένα μας αλλά και το δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι συνθήκες εργασίας και η οργάνωση. Δηλαδή, πρέπει να φτιαχτούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Στο Ρέθυμνο, αυτό που πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο είναι να φτιαχτούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας.»
Για το αν το πρόβλημα είναι ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαχρονικά δεν προχωρεί στην προκύρηξη των απαιτούμενων θέσεων ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς ο κ. Πατριανάκος απαντά: «Δεν προσέρχονται ιατροί. Σε κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχει ενδιαφέρον και έχουμε και παραιτήσεις, όπως μια ειδικότητα είναι οι παθολόγοι. Έχουμε και παραιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία.»
Για το αν μετράει το οικονομικό ζήτημα περισσότερο από το ζήτημα των συνθηκών έργασίας ο κ. Πατριανάκος απαντά: « Το οικονομικό δέλεαρ είναι πολύ σημαντικός στο να προσελκύσει ή να αποτρέψει έναν οποιονδήποτε εργαζόμενο για να μπει σε μια εργασία, αλλά και οι συνθήκες εργασίας είναι εξίσου σημαντικές.»
Για το δημόσιο και τον ιδιωτικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας ο κ. Πατριανάκος σημειώνει πως: «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να βάλουμε σε αντιπαράθεση το δημόσιο με το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας αποτελείται κι από τον δημόσιο κι από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε πολύ καλά δημόσια νοσοκομεία, το θέμα είναι να τα διατηρήσουμε και να τα ενισχύσουμε.»
Σε ότι αφορά τη δυνατότητα να παρασχεθεί ιατρικό έργο σε ιδιωτικές δομές και κατά πόσο έχει προχωρήσει ο κ. Πατριανάκος επισημαίνει πως: Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει περπατήσει. Δεν ξέρω ποια είναι η κεντρική απόφαση. Αυτό δεν έχει προχωρήσει. Δεν έχουν τεθεί οι κανόνες που χρειάζονται και δεν ξέρω αν θα τεθούν. Σαν ιατρικός λόγος αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε γιατρούς μίας ταχύτητας και θέλουμε εφόσον το κράτος δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά, δώσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν και άλλες πηγές εσόδων. πως είναι, ας πούμε το απογευματινά ιατρεία και ένα άλλο το οποίο λέμε είναι δώσε μας κίνητρα, έτσι ώστε ανέξοδα για το κράτος να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με καλύτερες οικονομικές συνθήκες.